Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, tak jsem byla dnes se synem (16 let) u doktorky a má přiušnice. Zase
Měl je před rokem a teď znovu. Už vloni jsem měla vztek. Děti se očkují kolem druhého roku, vakcína prý působí zhruba 10 let a co potom??? Klukům hrozí neplodnost právě pokud dostanou přiušnice v době dospívání. Nechápu tenhle systém
Proč se tada děti vůbec očkují, nebo teda když už, proč se nepřeočkují alespoň kluci před pubertou? Já vím, že to tu nevyřeším, jen mě to pěkně štve a mám o syna strach. Navíc jsem samozřejmě překvapená, že má přiušnice opakovaně
Občas tu čtu diskuse o očkování - neočkování a přiznám se, že se už ani nedivím maminkám, které očkovat nechtějí. Omlouvám se za výplod v podstatě bez otázky, i když budu ráda za každý podnět, informaci nebo zkušenost. Hezký den všem ![]()
Ahoj, neporadím, ale máš pravdu. To očkování je na nic. A prej když je prodělá kluk jako maličký, tak to vliv na plodnost nemá… Byť mám holčičku, tak mě to taky rozčiluje.
Ano ano to je ten super promakaný očkovací kalendář co nám údajně všichni závidí
držím palce ať je brzy ok… Případně mohla by si mi do SZ napsat odkud jste? s kamarádkama příušnice lovíme ![]()
To teda nechápu: pokud je měl loni, tak je znovu mít nemůže, ta první infekce fungovala líp než očkování. Takže buď je neměl loni, nebo je nemá teď. Nejsem doktor, nevím s čím by to zaměnili. ![]()
Jinak vzhledem k věku - měl jednu, nebo 2 očkovací dávky? Ono se s tím začínalo někdy kolem roku 1988 a dost dlouho se právě dávala jen jedna dávka, můj bratr (r. 1991) měl ještě jen jednu, a když tu loni právě mezi mládeží byla epidemie, tak šel si nechat nabrat protilátky - neměl- tak ho přeočkovali. Jinak kdo je prodělal, je imunní, fakt jsem neslyšela, že by to někdo měl dvakrát (stejně jako neštovice apod.).
Já tedy nevím k čemu to očkování je protože kluk je měl 4 roky po očkování takže to že je na deset let se mi moc nezdá
@Betty03 to je úplně jedno kolik je dávek. tak doba profylaxe se nijak neprodlužuje. např. na Slovensku se dává jedna v dětství a druhá v 11. letech.
navíc mít příušnice 2× je klidně možné, protože tělo si díky očkování nedokáže vytvořit dostatečnou hladinu protilátek.
A minule je měl oboustranně? Občas se stane, že jsou jen jednostranně a pak se můžou opakovat. nebo je to třeba vliv té vakcíny, že je průběh mírnější a paradoxně se nevytvoří dostatek protilátek ![]()
Taky nechápu, proč se tyhle nemoci očkují tak záhy
Kluci zatím MMR vykcínu nemají, štve mě, že se dá naočkovat jen priorix, spalničky bych klidně už naočkovala, ale tiše doufám, že příušnice chytne a bude mít doživotní imunitu ![]()
Jinak hlavně dodržovat klidový režim, ať se nevysiluje a nepřijdou komplikace třeba právě v podobě zánětu varlat, ležet jak placka a doufat, že tentokrát už bude imunizace dokonalá a nikdy se to nevrátí ![]()
@Betty03 Má je určitě a měl je taky určitě a prý není jediný.
@Gladys Minule je měl jednostranně a teď také, ale na druhé straně. Já vím, klid a dietka, už to známe
Díky ![]()
@Paoloska píše:
@Gladys Minule je měl jednostranně a teď také, ale na druhé straně. Já vím, klid a dietka, už to známeDíky
tak tím by měla vzniknout úplná imunita, když už to má teda na druhé straně, to zní v tom marastu pozitivně ![]()
MMR očkování bych taky zrušila. Nebo alespoň hodně posunula, třeba na 12 let.
Jinak předpokládám, že neplodnost po příušnicích není zcela běžný jev, musely by se přidat komplikace (orchitida). Bude v pořádku.
@Alichi píše:
MMR očkování bych taky zrušila. Nebo alespoň hodně posunula, třeba na 12 let.
Jinak předpokládám, že neplodnost po příušnicích není zcela běžný jev, musely by se přidat komplikace (orchitida). Bude v pořádku.
Já vím, právě těch komplikací se bojím. Ale minule to bylo bez nich, tak teď snad taky
.
@Paoloska
Jak to má diagnostikované?
Já znala mladého kluka, co taky lítal po doktorech, pořád že má příušnice, a nakonec ne-e, byla to sarkoidosa.
@BellinkaX píše:
@Paoloska
Jak to má diagnostikované?
Já znala mladého kluka, co taky lítal po doktorech, pořád že má příušnice, a nakonec ne-e, byla to sarkoidosa.
Odběrem krve. Nechci plácat, ale je to přímo vyšetření na přiušnice. Takhle mi to bylo řečeno.
Věřila bych tomu, že očkováním nevznikla dostatečná imunita, proto je chytil poprvé a protože byl očkován, tak nevznikla doživotní imunita a proto je dostal ![]()