Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím potřebuji radu.Syn (10měsíců)od minulého úterka teplotuje.Teda míval tak 36,9 až 37,4.Dneska je to třetí den co se mu teplota vyšplhala na 38,7.Nejdřív jsem mu dávala panadol co 6 hodin, od včerejška mu dávám nurofen taky co 6 hodin.Cca za hoďku mu teplota klesne tak na těch 37,4-37,6.Po 6 hodinách zase stoupne na 38,7.Podotýkám, že všechno je po odeštu a měřeno v zadečku. Teplotu srážím, jakmi-le vyskočí nad 38.Dneska jsem to říkala dětské, tak se mně ptala, jestli je jinak vše v pořádku, jestli není malý apatický, nebo není nachlazený, tak jsem ji řekla, že ne a prý, pokud mu teploty neustoupí do pondělka, tak máme přijít. Já mám pocit, že má tu teplotu ze zoubků. Jinak je úplně v pohodě, směje se, dělá blbinky, ale třeba za chviličku začne být šileně omrzlý a mrčí, i když ho mám na rukách a slintá jak bernardýn. Je to možné, že u zubů jsou takhle dlouho teploty???Mám mu dávat pořád ten nurofen, nebo to nějak střídat s Panadolem? Můžete mi prosím poradit? U dcerky jsem takové teploty nikdy nezažila, tak jsem z toho na nervy.Nebo mu mám udělat nějaký zábal? Ještě jsem se chtěla zeptat, ohledně koupání. Můžu ho okoupat, nebo raději ne? Někdo zase tvrdí, že koupel při teplotách je miminku prospěšná, někdo zase říká nekoupat. Já osobně si myslím taky nekoupat. Předem Vám moc děkuji za rady.
@bronvinek pokud je jinak v pohodě, tak bych se taky přikláněla k zubům ale já jsem plašan, asi bych žádala nějaké testy, přece jen ty teploty už jsou dlouho. Jinak je lepší střídat Nurofen a ten Panadol, když by to bylo nutné, tak po 3-4 hodinách. Zábaly jsem nezkoušela tak netuším a co se týče koupání, já malou spíš jen otřela žínkou ![]()
Určitě to bude k těm zubům. Syn teď měl čtyři dny horečku 38,9 °C (je mu 12 měsíců). Já to řešila Paralen čípkem, taky po šesti hodinách. Čípek horečku vždycky srazil na 37,6 °C. Po těch čtyřech dnech se teplota bez čípku sama snížila na 37,9 °C a tu měl už jen jeden den.
@Verca1989 píše:
@bronvinek pokud je jinak v pohodě, tak bych se taky přikláněla k zubům ale já jsem plašan, asi bych žádala nějaké testy, přece jen ty teploty už jsou dlouho. Jinak je lepší střídat Nurofen a ten Panadol, když by to bylo nutné, tak po 3-4 hodiněách. Zábaly jsem nezkoušela tak netuším a co se týče koupání, já malou spíš jen otřela žínkou
mám mu teda raději začít dávat ty léky po 4 hodinách? Před 50 minutama jsem mu dala ten nurofen 2,5ml a teplota mu zatím ještě neklesla
Jsem blbá, neměla jsem poslechnout doktorku a naklusat tam s ním
Nebo mám zvýšit dávku toho nurofenu? On má sice 10 měsíců, ale váží 11 a půl kila
@Stay-C píše:
Určitě to bude k těm zubům. Syn teď měl čtyři dny horečku 38,9 °C (je mu 12 měsíců). Já to řešila Paralen čípkem, taky po šesti hodinách. Čípek horečku vždycky srazil na 37,6 °C. Po těch čtyřech dnech se teplota bez čípku sama snížila na 37,9 °C a tu měl už jen jeden den.
super, že už je to za Váma. U kluků je to prořezávání prý horší než u holek, ale toto je fakt síla ![]()
@bronvinek já to myslela spíš tak, že pokud by to už fakt byla horečka nad 39, tak dát třeba po těch 4 hodinách ale jinak bych počkala. Já jsem v této situaci volala na dětskou pohotovst, tam mi přesně poradili co, kdy a v jakém množství dávat, tak doporučuju to udělat takhle a uvidíš ![]()
@bronvinek Nurofen dávej podle té druhé tabulky
podle kil né podle věku. Ale já bych teda k doktorce šla
Malá měla horečky, ale byla veselá a smála se a byla z toho angína.. U zubů horečky neměla nikdy, ale můžou být. Já mám doktorku takovou, že by jí stejně chtěla vidět. Hlavně je kousek od nás, takže chodím tak, že jdem hned na řadu a s nikým se tam ani nepotkáme.
Jinak bych to s lékama nepřeháněla - záleží jak to snáší, pokud si hraje a není apatický nechala bych ho v klidu, dala bych třeba octové ponožky..
@bronvinek naše malá měla jednou horečku z ničeho nic, dopoledne byla dobrá a po probuzení najednou skoro 40 a druhý den už nic, takže s tak dlouhou teplotou nemám zkušenost, každopádně hned ten druhý den jí vylezly 2 zuby naráz. Ale pro jistotu bych fakt někam aspoň zavolala, já plaším hrozně ![]()
Dávku bych určitě nezvyšovala. Pokud se s teplotou drží přes 38, zkus po čtyřech hhodinách střídat sirup s čípkama (ale dej si pozor, v každém musí být jiná účinná látka!). Uvidíš, jaká bude noc, kdyby teplota na léky neregovala a držela se přes 38, jela bych nejspíš na pohotovost.
@bronvinek to netuším. U staršího jsem pomalu ani nevěděla, že mu zuby lezou
Hodně slintal a měl průjem. To bylo ale vše. Žádné teploty, žádná rozmrzelost… Takže když se u mladšího objevily první příznaky růstu zoubku (právě teplota a rozmrzelost, v noci jsme se nevyspali), byla jsem z toho nešťastná. Tři zuby máme venku, klube se čtvrtý a trpíme zatím u každého. Když si představím, že nás to asi ještě čeká 16×, pokoušejí se o mě mrákoty ![]()
@Verca1989 píše:
@bronvinek já to myslela spíš tak, že pokud by to už fakt byla horečka nad 39, tak dát třeba po těch 4 hodinách ale jinak bych počkala. Já jsem v této situaci volala na dětskou pohotovst, tam mi přesně poradili co, kdy a v jakém množství dávat, tak doporučuju to udělat takhle a uvidíš
aha, moc děkuji za radu ![]()
@Bersaba já právě čípky nemám. Mám jen panadol a nurofen.Ona mu právě klesne, ale tak po těch 7 hodinách má zas přes 38.Už začíná chladnout.
@bronvinek Pokud máš jen sirupy, tak bych raději dodržovala větší rozestupy - 6 nebo 8 hodin, je to dost zátěž na zažívání. Nenabaluj ho, hlídej příjem tekutin, případně zkus omývat končetiny vlažnou vodou.
Ale deset dní už je na takové teploty fakt dlouho, minimálně bych to s nějkým doktorem konzultovala.
Minulý týden měla moje malá 6. nemoc. Teploty se dařilo srážet nejdříve Ibalgin sirupe, ale 2. den už ne, tak jsem dávala Paralen čípky. 3. den už nesráželo nic, tak jsme jeli na pohototvost. Bylo mi doporučeno střídat Paralen a Ibalgin po 3 hodinách - jsou to 2 odlišné účinné látky (paracetamol, brufen), takže takto se to dá střídat po 3 hodinách, jenže u nás už ani tohle 3. den nezabíralo. Dále mi bylo doporučeno malou okoupat ve vlažné vodě a nechat ji volně uschnout, to jsme udělala, teplota se sraila. 4. den bez teplot, 5. den se osypala - tak a máme 6. nemoc za sebou. Já bych to řešila 3.-4. den už na pohototvosti nebo u lékaře.
Jako mohlo by to být od zubů, ale taky to může být nějaká viróza, 6. nemoc, tam s ejen sráží, ale 10. den už mi přijde dost…to už bych řešila dávno