Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
pokud Vaši prckové měly někdy boreliozu nebo encefalitidu, jak brzo se objevily příznaky? Mám za to, že inkubační doba je 3 týdny. Klíště měla dcera před týdnem, ale teď je právě taková přešlá, jak kdyby na ní lezla chřipka.
Tak by mě zajímalo, abych něco nezanedbala, jestli se němůže stát, že to přijde dřív.
A co si myslíte o očkování? Můj dr. je proti, ale já si jistá nejsem.
Předem díky za Vaše zkušenosti.
Iv
Ahoj neporadím ti za jak dlouho, ale taky jsem proti a to z důvodů že na kmeny co máme tady v ČR to očkování nefunguje takže je naprosto k ničemu. Klíště mi kdysi způsobilo,,jen,, obrnu lícního nervu a to bylo cca za 10 dní od hryznutí dr mi to do dnes nebyl schopen vysvětlit jak je tohle možné ![]()
Ahoj mě dr říkala že první příznaky jsou kolem týdne, náznak jakoby na chřipku pak to přejde a za dašlí týden znova… kdyby něco zajdi s ním k lékaři kdyby měl teploty, a řekni že měl klíště
Já jsem taky proti očkování, doktorka taky.. Možná prý ve škole.. Děti to prý snášejí lépe než dospěláci.. Soused encefalitidu měl a byl to fakt mazec, člověk nad tím nesmí moc přemýšlet, to by se zbláznil ze všeho
Proti borelioze se stejně neočkuje.. Máme chatu u Orlické přehrady, snažím se aby malá měla pořád dlouhý kalhoty, ponožky, boty.. Stříkám Predatorem junior - ano je to chemie, ale příjde mi to lepší než klíště.. Loni v létě lezla a začínala chodit, takže trávu vytírala víc než při normální chůzi letos a ťuk ťuk neměla ani jedno.. Jinak bych doktorce zavolala, ohledně inkubační doby moc přehled nemám, jinak klíšťata se dají otestovat, ale zase podávat atb preventivně není žádná výhra.. Prý když je odstraníš co nejdřív, tak je šance, že tam ty hnusy nevypustí, takže prohlížet, prohlížet..
Může to být. A může to být něco jiného. A může to pokračovat dalším stadiem, ale také nemusí. Raději zajdi k dr. a sleduj to.
S očkováním jsem skončila u přeočkování nejstaršího před dvěma lety, nastala dost podivná reakce s horečkama.
Dvě mladší děti očkované na klíšťovku nejsou a ani je očkovat nebudu. Prý je to u dětí většinou docela lehká nemoc, horší je to u dospělých.
Holky, diky za info. Asi uvidim, co ted pres vikend, manzel je taky nachciplej, tak to bude asi jen virozka. A budu hlidat. By vazne clovek zesilel, co je za vsechny strasaky…hlavne, kdyz se to tyka deti.
Ale ono to bude v pohode.
Tak vsem hodne zdravi a pohody.
Já nechala cca před sedmi lety očkovat sebe, bylo mi z vakcíny špatně, po očko se mi rozjel kašel, vyústilo to v astma, možná to bylo tím, možná ne, těžko říct, v době očkování jsem byla 100% zdravá, takže když jsem takhle blbě reagovala já, tak určitě to nebudu dávat svým dětem
každopádně když klíště odstraníš, můžeš si ho schovat do zkumavky, skleničky nebo něčeho malého a odnést na rozbor, předtím to dělala krajská hygienická stanice, stálo to kolem 200,– nevím jak ted, možná už je to na více místech možné a cenově třeba jinak
![]()
@ajka a Domi píše:
předtím to dělala krajská hygienická stanice, stálo to kolem 200,– nevím jak ted, možná už je to na více místech možné a cenově třeba jinak![]()
no ted nekdo davaj link na nejakou spolecnost - test na kazdou nemoc 600. celkem mazec. ale nemam srovnani, muze to byt jinde levnejsi.
Klistovka klasicky tyden po kousnuti chripka, pak tyden nic a pak encka.
Borreliosa - po neikolika dnech kolem zakusu erytema migrans (cervene kolecko s bilym stredem, co se stale zvetsuje), zmizi samo, ale bez lecby druhe stadium za nekolik tydnu - mesicu - pupinky na brise, taky zmizi samo, pak za mesice -v roky treti stadium - to uz dela temer cokoli.
Ockovani??? podle me zalezi, kolik klistat rocne clovek chyti. Musim rict, ze o tom celkem zacinam uvazovat.
Ale klistova encefalitidsa je snad ze vsechn encefalitid ta nejmirnejsi, temer vzdy bez nasledku.
Holky, v pondeli jdu s dcerkou k mudrovi, je jak bacena, sla spat v pul sedmy, coz je hooodne neobvykly… je proste presla a unavena. Jen by me teda zajimalo, co s tim dr udela, kdyz se to z krve prokaze az za tech seest tydnu. Da ji teda jen preventivne ta antibiotika, nebo jak? Asi se ptam blbe, ale jsem taky nejaka bacena
![]()
@Pudloslava píše:
Klistovka klasicky tyden po kousnuti chripka, pak tyden nic a pak encka.
Borreliosa - po neikolika dnech kolem zakusu erytema migrans (cervene kolecko s bilym stredem, co se stale zvetsuje), zmizi samo, ale bez lecby druhe stadium za nekolik tydnu - mesicu - pupinky na brise, taky zmizi samo, pak za mesice -v roky treti stadium - to uz dela temer cokoli.Ockovani??? podle me zalezi, kolik klistat rocne clovek chyti. Musim rict, ze o tom celkem zacinam uvazovat.
Ale klistova encefalitidsa je snad ze vsechn encefalitid ta nejmirnejsi, temer vzdy bez nasledku.
Někde jsem dokonce četla, že u dětí klíštovka může proběhnout jen jako chřipka a ta druhá vlna nemusí nastoupit, samo ne u všech dětí ![]()