Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, prosím o radu. Pokud je tu nějaká paní ucitelka z MŠ nebo maminak s podobnou zkušenosti bude to skvěle 😊
Nás syn začal chodit ve 3 letech od října do školky. Ze začátku si občas poplakal ale během par dni bylo vse v pořádku. Do školky se extra netěšil ale nevadilo mu tam chodit. Vzhledem k tomu ze mám doma 2 měsíční mikinko tak jsem ho brala po obědě. A pak tam tam cca 2 tydny spinkal.
Nyní máme problém. Nemá rad jednu paní učitelku, s kterou ale byl ze začátku v pohodě. Jde v klidu do školky prevlekne se a jakmile vkroci do třídy a uvidí ji zacne křičet a brecet a uteče pryč za mnou a nechce tam jít nebo si lehne na zem ze tam nejde. S druhou paní učitelkou, která je mladší a ráznější problém nemá na tu se těší a jakmile ji vidí hned se s ni přivítá a jde si hrát.
Když se zeptám proč nemá starší učitelku rad, řekne protože se zlobi. Ale jen když zlobí on. Za mě je paní ucitelka hodna a nemyslím si, ze by na nej byla někdy zla
moc nebo neprávem.. ostatní jsou s ni také spokojeni.
Snažím se s nim o tom stále mluvit, motivovat ho ale nic nepomáhá.
Nechci aby měl trauma ze školky.. co s tím?
Změna školky, třídy nebo vytrvat ze je to jen nějaké období které přejde? Manžel říká ze si musí zvykat ze občas potká i lidi, kteří mu nesednou ale mě na to přijde malý. Mate podobnou zkušenost nebo radu co s tím?
Děkuji za rady ![]()
My jsme to vyřešili změnou třídy. Ale bylo to trochu jiný, obě učitelky byly tak nějak na nic, celkově to vedení třídy, program, akce, pobyt venku… nespokojenost hlavně moje, dcera tam chodila tak nějak proto, že musela. Scény nedělala, ale nadšená nebyla, moc o školce nemluvila, prostě tam byla, protože věděla, že musí. Od letuška je v jiné třídě a je to úplně něco jinyho, jsem moc ráda, že jsme do té změny nakonec šli. U vás je to trochu jiný, zkusila bych promluvit i přímo a učitelkou, i s tou druhou, se synem…motivace, vysvětlování.. nevypadá to na špatnou učitelku, ale mohla se stát nějaká jedna situace a uz to jede. Chce to rozklicovat spouštěč, důvod, a pak na tom pracovat, vysvětlovat. Může to být nějaká absolutní blbost, třeba že ho posadila ke stolečku, když zlobil, nebo že ráno mají děti nějaký program, ltery se jemu nelíbí…cokoliv.
Za sebe bych rekla, ze se neco muselo stat. Dcera jeden rok chodila do jeslicek a byli jsme nadseni a tak jsem si rekla, ze ji tam necham jeste jeden rok, kdyz ji budou 3 roky az na konci rijna. Presla do starsiho oddeleni s jinymi tetami a z dcery se mi stal uzlicek nestesti, plakala ze se boji, klepala se, kdyz mela jit do jeslicek. Nastesti meli volno ve skolce, z jesli jsme ji stahli a ve skolce bez jedineho zaplakani zas vse v poradku. Ani dnes v 8 letech o jeslickach nemluvi hezky. Pry ji teta mela placnout, nutit dojidla atd.
Mluvila jsi o tom s tou paní učitelkou, které se to týká? Tím bych začala.
Jinak i u nás se podobný problém vyskytl. První dcera si zvykla, učitelku ustála. Druhá dcera je hodně citlivá a vygradovalo to tak, že jsem ji do školky nedostala. Když jsem se o tom snažila mluvit ve školce, kde by mohl být problém, tak jsem se dozvěděla, že z jejich strany žádný není, v podstatě ze mě udělaly hysterku a z dcery rozmazleného fracka. Vyřešili jsme to změnou školky. A z vynervovaného uzlíčku nervů, který brečel, jen se zmínila školka, mám spokojenou holčičku, která nadšeně vypráví, zpívá a do školky se těší. Starší dcera mi nedávno řekla, že paní učitelka na ně často křičela, mladší o minulé školce odmítá mluvit.
Držím palce, ať to vykomunikujete, může jít i jen o nějaké nedorozumění a po vyjasnění to může být v pohodě. ![]()
Nam právě v předchozí škole takto syn se bál jedné učitelky, ze dne na den, že prý ho tahá za ruce a bolí ho to. Učitelka to byla skvělá, fakt se mi to nezdálo, tak jsem si s ní šla promluvit. Prý syn v rámci hry běžel přes třídu a nevybral zatáčku a letěl hlavou na nějaký roh, hracku, uz nevím. Učitelka ho rychle čapla za ruku, aby nespadl a asi v šoku mu víc důrazně řekla, že takhle běhat nesmí. Tak jsem jí poděkovala, že syna uchranila před dírou v hlavě, ona mu situaci vysvětlila, já taky a bylo to. Od té doby ji zase měl rád. Prostě hlavička tříletého dítěte… zkuste zjistit, jestli se nestalo třeba něco podobného…
Začala bych rozhovorem s učitelkou. Něco se mohlo stát a byla bych asertivní. Děti by neměly tyhle stav zažívat zvlášť, když už byl ve školce dobře zvyklý.
Promluvila bych určitě s učitelkou. Z mých zkušeností toto značí, že se muselo něco stát.
Dcera měla taky učitelku typu dozorkyně v Dachau a fakt byla ve školce hrozně nerada, cítila se tam špatně, atmosféra ve třídě blbá, učitelka je neustále tepala, křičela. Na prd.
Nejste z Hk?
@amalka3455
Zítra se chystám s ni o tom mluvit, problém je ze to jde jen ráno a to tam bude zase malý dělat scény takže nevím jestli se něco dozvím ![]()
Zkusila jsem o tom mluvit s tou mladší a ta mi řekla, že neví ze by se něco stalo ![]()