Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Oznámila bych mu, že pojede. Jednou za čtvrt roku návštěvu snad dá, ne? Pokud má s babičkou normální vztah.
@Anonymní píše: Více
Na jak dlouho tam jedete? o vztahy se musí pečovat, kdyby tam byl každou chvíli tak neřeknu, ale jednou za tři mesíce, to snad hodinku s babičkou vydrží, ne? ![]()
On doby, co nepotrebovali doma nikoho dospělého jako dohled. Nevidim duvod, proc se na návštěvě otravovat s pubertakem, ktery tam byt nechce. ![]()
No v 15 sem měla taky lepší program než sedět u babičky v kuchyni a poslouchat kdo umřel. ![]()
Naše mládež má sice k prarodičům vztah, ale jsou v pubertě. Kolikrát už taky jedeme na otočku k našim s chlapem sami dva. Mladší dcera řekne, že v sobotu dopoledne bude doma uklízet a odpoledne chce jít za klukem. Syn se k ní někdy přidá, že bude uklízet a odpoledne jdou s kluky ven. Nebo jede na závody a stejně by nejel. My tam jedeme nejpozději co třetí víkend. Někdy jedou. Někdy zůstanou doma. Jen pokud jedeme na celý víkend, tak chceme, ať jedou taky. Když je to záležitost v jednom dni, tak se rozdělíme. Nejraději jsou, když jedeme v týdnu na otočku. To jedou vždy. Pochopitelně o víkendu chtějí mít svůj program s kamarády. Naši to berou sportovně, že jsou prostě mladí a mládí prožívají. Ještě funguje, když vezmeme i dcery kluka, ať jede s námi. To je pak jiná samozřejmě.
A jaký vztah buduje puberták, který 2 hodiny sedí u babičky v kuchyni a nudí se tam?
Nemůžete u babičky vymyslet nějakou aktivitu, která by ho bavila? Nevím zahrát si společně deskovku, žolíky. S dědou štípat dřevo, atd…
Naše děti jezdí k babičce rády, ale vždy se tam dá něco vymyslet. Ale nejmladšímu z toho balíčku je 18. A berou si tam klidně drahé polovičky. S tím naši nemají problém.
Ty starší tam i rádi jezdí sami bez nás. Občas ![]()
tento dotaz tu byl nedávno
akorát že 12letý šel bruslit ![]()
Asi záleží jak tam tráví čas a jaký mají vztah.
Jestli spolu vůbec mluví nebo to tam prosedí s mobilem v ruce.
Mne uz v15 letech nikdo nikam nenutil, jedna babička super, tam jsem jela ráda, druhá s dědou, tak to uz bylo horší a vtahy těžce vynucené-dělala jsem vše proto abych nemusela.
Raději jsem uklidila celý byt, než tu návštěvu.
Babicku a dedecka jsem mela rada, ale v 15 jsem se teda umela zabavit lip nez chodit po navstevach - treba se valet doma s knizkou a cist si ![]()
Vztah mají celkem fajn, tedy s ohledem na vzdálenost, ale syn se tam už nudí. Zahradu má i doma, hry ho aktuálně nebaví. Nemá tam kolo, kamarády.
Dřív jsme se vídali víc, ale prarodiče už neřídí.
A co na to prarodiče, když nepřijede a neuvidí ho? Těm to vadí nebo je jim to jedno?
S babičkama jsem měla dobrý a hezký vztah, ale zrovna v 15, kdy člověk chce být úplně jinde než na návštěvě s rodiči, jsem se tomu taky vyhýbala. Mimochodem v 15 si dítě už umí a hlavně chce udělat svůj program, netrvala bych na tom, aby jel..
Na tento víkend jsme měli naplánovanou návštěvu u babičky, jezdíme tam opravdu málo, letos jsme tam byli naposledy v lednu. Patnáctiletý syn mi oznámil, že tentokrát nepojede, u babičky nemá co dělat a raději půjde s klukama na kolo. V jakém věku jste nechali děti, ať si o podobných věcech rozhodují samy?