Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, mám problém s dcerou a jejími hádkami s nejlepší kamarádkou. Dceři bude letos 5 a její kamarádce 4, kamarádíme se asi 2 roky a od září spolu holky chodí do školky. Bydlíme kousek od sebe a vídáme se často i po školce nebo podnikáme výlety.
Problém, který graduje je že se holky věcně hádají, soutěží mezi sebou a pak se vztekají ve stylu nene ty nejsi první atd. I drive se stávalo že se uměli pohádat ale nyní to graduje do stavu ze není chvíle kdy by se nedohadovali a vlastně už venku neřešíme nic jiného.. dnes to dopadlo tak že jsme šli po 5 minutách domu protože zase něco a obě neskutečně řvali..
Hodně mě to trápí s tou kamarádkou si hodně rozumíme a nerada bych o ni přišla. Holky se na sebe vždycky těší a po školce chtějí spolu na hřiště ale pak je zase hned hadka ![]()
Nesetkal jste se někdo s tímto podobným a přešlo to časem? Už nevíme jak to řešit, ošklivě se umí k sobě chovat jak jedna tak druhá navzájem se vyprovokuji…
Děkuji za odpovědi 😞
Holky umí být dost slepice, no. Tyhle žabomyší války jsou dost běžné a nejhorší je, když jsou tři a pokaždé se jedná cítí odstrčena. Mas to podobné, jako kolikrát se sourozencema, taky jsou občas taková blbá období. Pokud si rozumíš s její maminkou, videjte se bez dětí, budete mít na to větší klid.
Podle mě si na sobě zkouší sociální interakce, jako sourozenci mezi sebou, tím, že spolu trávíte tolik času. Holky jsou na sebe zvyklé a nedrží se zpátky, jako před jinými kamarády. Důležité mi tam připadá, že se na sebe těší a pořád spolu ten volný čas chtějí trávit. Nechte tomu volný průběh, pořád se vždycky můžeš sebrat a odejít domů. Což při hádce mezi sourozenci nemůžeš ![]()
Máme dceru a neteř 7m od sebe. Aktuálně 4 a skoro 5 let a začalo to samé.
Holky se zas tak často nevídají, ale ségra jezdí 2× za měsíc na víkendy a jak jsou spolu už 2. den tak jsou skoro také bitky.
Podle našeho okolí je to v tomhle věku normální. Sourozenci mezi sebou také takto často soupeří.
Syn měl takový vztah s kamarádkou kolem 4 roku. Skončilo to tak, ze jsme se stykali méně. Neměli jsme nervy každý den řešit hádky, deti porad řvaly, bylo to šílené. Nakonec jsme se domlouvali kdo pujde a kdo ne na místní hřiště. Po nejake době, kdy jsme se nevidali skoro vůbec se situace uklidnila a mohli si spolu zase hrat. Uz jsme se ale nikdy nevidali tak často jako dřív. Oni se pak take odstěhovali, mozna ze kdyby ne, tak bychom se kamaradili zase víc.
Vídejte se bez dětí. V tomto věku o žádné nejlepší kamarádky nejde. Ty si holky najdou až později, bez ohledu na to, jestli se jejich matky kamarádí nebo ne ![]()
A ano, i moje děti byly iritovány některými dětmi mých známých. A s jinými si rozuměly.
Je to normální, ty děti jsou ještě malé, teprve se učí navazovat vztahy. A když na sebe narazí dvě tvrdohlavé povahy, tak je to potom dílo ![]()
Já si pamatuju ze svého dětství něco podobného…holky jsou prostě mrchy od malička a ve většině případů hysterky. Ale neexistovalo, že by se naše mámy nechaly něčím takovým omezovat, nebo tak. Prostě pokud byla scéna, napomenutí, ať se hodláme uklidnit, nebudu řešit kdo co začal, ještě chvíli a jde se domů a příště žádná návštěva. Klidně bychom dostaly na p*del obě dvě
Na to nakonec nejspíš nikdy nedošlo, nepamatuju si. Ale že by někdo řešil dva hádající se smrady, to neexistovalo ![]()
@teriiiy Vídat se méně a určitě z toho vyrostou, je to jen určitá fáze.
Prestante ty cirkusy zivit a resit. By mne mohlo, ze se decka rozhadaji 5 minut po prichodu na hriste. Tak si budou hrat kazdy v jinem koute hriste, vic energie tomu venovat nehodlam, pokud se vidat chteji a po par minutach se udobri, navic pokud je maminka ditete i moje kamaradka.
Neco jineho je, kdyz vidim, ze je dite v zjevne nepohode (unava, hlad,…), to jdeme domu klidne i po 5 minutach, kdyz nemuzeme vyresit na miste.