Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Třeba ho baví bruslit jen tak, a nebaví ho hokej. Co se chodit jen koukat a počkat, až se rozhodne sám, jestli chce jít hrát.
Určitě nenutit. Choďte se jen dívat. Mé dítko poprvé stálo na bruslích něco po dvou letech, z ledu jsme ho nemohli nikdy dostat. Teď už hraje skoro 10 let.
A baví ho to stejně.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mam syna(4,5let),ktery vyborne brusli, bavi ho to, chteli jsme ho dat na hokej, on taky moc chce hrat, ale jakmile prijedem na trenink, obleceme ho a ma jit na led, tak zacne delat sceny, brecet, ze tam nechce a na led ho nedostaneme. Dalsi tyden se ho ptame, jestli chce na trenink, on chce, ale zas stejny scenar, na led nejde.Dnes jsme zkusili, ze s nim pujde na led tata, ale ani to nepomohlo, zase histericka scena.
Je to skoda, protoze ho to bavi, na svuj vek neuveritelne brusli, ale kdyz vidi ty ostatni kluky a trenera, tak je konec.
Nemate zkusenosti, jak to zvladnout, prekonat?
Promluvit o situaci s trenérem. Mám podobnou zkušenost na karate. První 3h hrůza. Doma jsme situaci se synem probrali a prohlásil, že neví jak se chovat. Tak jsme si pustili pár záznamů z tréningu na YouTube a 4h byl jak vyměněný. Možná by stačilo jednou přijít na tréning a jen se koukat, co se tam děje.
@Anonymní píše:Z toho to vypadá, že ten hokej dělat nechce. Proč ho nutit? Třeba chce jezdit jen tak či ho bude bavit třeba krasobruslení. On hokej není jen o bruslení, je to drsný i když populární a prestižní sport. Ale musí chtít.
Ahoj holky, mam syna(4,5let),ktery vyborne brusli, bavi ho to, chteli jsme ho dat na hokej, on taky moc chce hrat, ale jakmile prijedem na trenink, obleceme ho a ma jit na led, tak zacne delat sceny, brecet, ze tam nechce a na led ho nedostaneme. Dalsi tyden se ho ptame, jestli chce na trenink, on chce, ale zas stejny scenar, na led nejde.Dnes jsme zkusili, ze s nim pujde na led tata, ale ani to nepomohlo, zase histericka scena.
Je to skoda, protoze ho to bavi, na svuj vek neuveritelne brusli, ale kdyz vidi ty ostatni kluky a trenera, tak je konec.
@meduzza píše:
Z toho to vypadá, že ten hokej dělat nechce. Proč ho nutit? Třeba chce jezdit jen tak či ho bude bavit třeba krasobruslení. On hokej není jen o bruslení, je to drsný i když populární a prestižní sport. Ale musí chtít.
Přesně. Když si vzpomenu na naše začátky, taky tam byly i děti, které plakaly a rodiče je i přesto vyloženě nutili.
Bylo to příšerné.
Tak ho dejte jen na krasobruslení, ne? Hokej není pro každého, a je dost drsný..
@meduzza píše:
Z toho to vypadá, že ten hokej dělat nechce. Proč ho nutit? Třeba chce jezdit jen tak či ho bude bavit třeba krasobruslení. On hokej není jen o bruslení, je to drsný i když populární a prestižní sport. Ale musí chtít.
Ale teda krasobruslení je mnohem větší dřina.
Rád bruslí a je to kluk, takže hokej. Možná jen chce být krasobruslař
![]()
Nenutila bych ho, chodila bych se koukat na tréninky a mluvila s ním o tom, co chce ![]()
@Anonymní píše:
Tak to že ho baví bruslit neznamená že ho bude bavit hokej, nenutila bych ho ![]()
@Ice79 syn taky chodi bruslit od 2 let, ted jsme chteli zkusit ty nabory.
Holky, nenutime ho, na treninky chodime koukat a hokej tvrdi, ze hrat chce, ale nezvlada to, ze mu bude nikdo diktovat jak a co ma delat(trener).
On celkove tezko zvlada skolku, jsk je nekde vetsi picet deti a dospely, tak tam nevhce a ja se bojim, jak to bude se skolou. Chceme s nim pracovat, zvysit mu sebevedomi.
Kdybych vedela, ze ho sport nebavi, tak ho nenutime, ale on je sportovne nadany, plave, brusli atd…
Mně to připomnělo stížnosti, obecně, řady maminek a sportovní kluby. Kde se děti mají chodit prostě vyblbnout, zaběhat, zaskákat. A ne honit branky body sekundy, jak to po nich chce trenér, potažmo klub. Nejsem soutěživá, přesně tohle by mně nebavilo. Frustrovalo by měn to! Proč se mám snažit být nejlepší??? Aby měla maminka radost? Pche. To moje tvrdá palice totálně odmítá…
. Napadlo mně to u vašeho klučiny, jak tu psaly holky, že si chce prostě jen zabruslit, třeba i s tou hokejkou a pukem, projet se, zkusit si vystřelit na bránu, v klidu, míru, ale ne hrát hokej, soutěžit, prát se o to, kdo dá gól. A už vůbec ne pod drilem, teď budeš dělat to a to. A ne bo ještě jinak. Podobně jsem s esnažila naše kluky kdysi dostat do jedno kroužku. Někdy od těch pěti šesti let. Myslím si, že mají talent na danou činnost, že je to škoda je nechat být jen proto, že se jim nechce. Vodila jsem je jen na kukandu s tím, že část toho kroužku s emohli zapojit na volné rozcvičení, rozběhání. Museli si k tomu „dojít“, že oproti těm, kteří už jsou zajetí, umí to, to taky zvládnou. Tenhle školní rok začali chodit jako právoplatní členové.. a jo. Nicméně je je jim 8 a 10 let. Holt to chtělo čas. Profíci v daném oboru to nebudou.. ale co. O to nejde. Jde o to, aby se to naučili, a aby se bavili. Co zkusit jiný druh sportu, krasobruslení, rychlobruslení, a podobně? Měli byste snad pocit, že je to… málo chlapské?
Zkusila bych něco jiného… můj kluk má sport taky rád, strašně se mu líbil fotbal. Ale kolektivní trénink obrečel a znovu už jít nechtěl. postupně jsem zjistila, že ho nebaví kolektivní sporty a pak taky to, že když se řeklo, že se bude učit fotbal, tak si myslela, že se bude celou dobu fotbal hrát a ne většinu času běhat mezi kužely, jen tak na trávě a skutečně fotbal se bude hrát jen chvilku. Takže nakonec skončil u individuálního sportu - tenisu, kde má prakticky celou dobu raketu v ruce a je spokojený.
Je malej. čím později ho hodíte do masomlýnku ambiciozních rodičů, co chtějí své děti procpat do NHL, tím líp.
Jinak je dobré zkusit ho poslouchat co je to co mu brání se zapojit. Jen tedy je potřeba trošku přeladit styl komunikace a skutečně ho vnímat jako svéprávnou lidskou bytost.
.
Je to skoda, protoze ho to bavi, na svuj vek neuveritelne brusli, ale kdyz vidi ty ostatni kluky a trenera, tak je konec