Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Asi bych se kluka zeptala proc nechce.
Dost mozna chce travit vinendy s kamarady a povinny obvikend s tatou a mladsimi nevlastnimi sourozenci je pro nej proste opruz.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosim o radu. Manzel ma z prvniho manzelstvi 13ti leteho syn. Jeho rodice jsou rozvedeni vic nez 7 let. Celou dobu styk probihal dle dohody mezi rodici. Ted syn zniceho nic prisel s tim, ze k nam jiz chodit nechce.
Jsme spolu s manzelem 6 let a mame 2 deti (5 a 3 roky). Situace u nas se nijak zasadne nezmenila.
Manzel trva na tom, ze dokud na nej bude platit vyzivne, syn k nam musi chodit. Ja tvrdim, ze neni dobre ho nutit. Jak byste resili vy?
Určite bych nenutila, bude to jenom horši. Mel by si s nim promluvit, a to hlavne v klidu. Asi se neco stalo…
Musite premyslet o všem co se mohlo stat že už chodit nechce.
Nema na to vliv treba byvala žena? Neslyšel vas u sexu? Nerval na neho nekdo? co vaše deti, jak se k nemu chovaji? mate ke všem stejny pristup? No je tam hodne otazek…
Syn má taky problém jezdit k otci. Podotýkám, že jsem ho proti otci neočkovala, prostě sám od sebe nechce. Jeho otec to taky vyžadoval, ale syn se prostě zapřel a nikdo s ním nehl. Nechali jsme to být, i když pro jeho otce to je smutné, dodnes k němu jezdí jen sporadicky. Já ten důvod znám, ale proč tomu tak je u vás, musíte zjistit sami.
Buď tam může být to, že s tím má problém jeho matka a štve ho proti otci, což se mi ale zdá dost nepravděpodobné v jeho věku, spíš bych řekla, že jak je kluk v pubertě, tak už má svoje zájmy a jezdit k otci pro něho může být jen nuda, radši by ten čas trávil s kamarádama, nebo tak. Nejlepší je zeptat se ho na rovinu, proč nechce. Nenutila bych ho, výživné v tomto případě přece nehraje zásadní roli, ale samozřejmě chápu, že to jako otce mrzí.
Se synem to probrat, nekritizovat, zeptat se na názor, jak by si to představoval on a domluvit se tak, aby byli všichni spokojení.
No jo, 13 let. To uz ma sve zajmy, kamarady. Vynucovat si pobyt u vas pro neho znamena trapeni a muze v nem vyvolat odpor. Mozna by bylo lepsi ho nalakat treba aspon na patecni odpoledne, pokud nechce cely vikend. A taky to probrat s jeho mamou. Protoze ji to narusi volne vikendy.
Ale chapu tveho manzela. Je to jeho syn a chce s nim byt ![]()
Kdyz jsme se ho ptali, tak on sam nevi. Ja osobne si mysli, ze je to tim, ze nema kamarady. Matka vystridala nekolik partneru a hodne se stehovali. I kdyz dojizdi do stejne skoly, matka mu styk mimo skolu s kamarady nepovoluje. Proto je radeji zavreny doma u PC. Matka ho ockovala ze zacatku, nyni uz ne. Ona i jeji partner trvaji na tom, ze k nam musi chodit. Oni si od nej chteji odpocinou. Dokonce mu to i rikaji, ze kdyz u nich neni, tak si to uzivaji. Prijde mi to lito. Pote co jsem se vratila do prace, mame vetsi prijem a rozdily mezi detmi nedelame.
Manzela to hodne mrzi, ale ja si myslim, ze cim vic na nej budem tlacit, tim vic se uzavre do sebe.
@Anonymní píše:
Kdyz jsme se ho ptali, tak on sam nevi. Ja osobne si mysli, ze je to tim, ze nema kamarady. Matka vystridala nekolik partneru a hodne se stehovali. I kdyz dojizdi do stejne skoly, matka mu styk mimo skolu s kamarady nepovoluje. Proto je radeji zavreny doma u PC. Matka ho ockovala ze zacatku, nyni uz ne. Ona i jeji partner trvaji na tom, ze k nam musi chodit. Oni si od nej chteji odpocinou. Dokonce mu to i rikaji, ze kdyz u nich neni, tak si to uzivaji. Prijde mi to lito. Pote co jsem se vratila do prace, mame vetsi prijem a rozdily mezi detmi nedelame.
Manzela to hodne mrzi, ale ja si myslim, ze cim vic na nej budem tlacit, tim vic se uzavre do sebe.
Tak ho zkuste pozvat k sobe na rozhovor, s takovym chovanim jeho mamy z neho nevyroste moc zdravy clovek. Tak at hraje kry i u vas, jde poznat že ho mate rada, zkuste nejak s manželem promluvit o tom, jak si s klukem promluvit o teto cele situaci, treba se citi divne.. a jeste ty hormony… puberta…
13ti leteho kluka už bych vážně nenutila. Je velkej. Max bych mu vždy třeba zavolala, jestli nechce na kolo, lyže, do bazénu, aby chodil k nám nedejbože prespavat na víkend, pokud sám nechce, to ne.
Je to těžký, kamarád je ve stejné situaci akorát s dcerou, které je devět, taky nechce, nějak se to zlomilo a on už to asi vzdal. Vždy zavolal, řekla že nechce, teď se viděli naposledy myslím na Vánoce.
je to smutny, fungovalo to hodně let, teď už bohužel ne. Je to přibližně od doby, kdy se jeho matce narodilo druhé dítě s jiným partnerem.
13letej pubos neni zvedavej na pravidelne navstevy u tatika a macesky a dvou mrnat. Takze nenutit a nechat a otce zpracovat at si ty opruzy necha
Určitě nenutit, ale určitě bych mu řekla, že může přijít kdykoli, kdy chce.
Má u vás vlastní prostor?
Ahoj, prosim o radu. Manzel ma z prvniho manzelstvi 13ti leteho syn. Jeho rodice jsou rozvedeni vic nez 7 let. Celou dobu styk probihal dle dohody mezi rodici. Ted syn zniceho nic prisel s tim, ze k nam jiz chodit nechce.
Jsme spolu s manzelem 6 let a mame 2 deti (5 a 3 roky). Situace u nas se nijak zasadne nezmenila.
Manzel trva na tom, ze dokud na nej bude platit vyzivne, syn k nam musi chodit. Ja tvrdim, ze neni dobre ho nutit. Jak byste resili vy?