Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Bohužel se mu asi víc stýská po tátovi u tebe než naopak. Většinou je to v tomhle věku psychické příčiny, měla jsem to taky asi kolem osmi let, když se naši rozváděli.
Treba je to uplne naopak, treba se u tebe citi v bezpeci a tak spi tvrdeji a zaspi to.
Vypadá to, že to bude psychického rázu.
A vzbudí ho to, že se počůral? Možná bych se poradila s pediatrem nebo psychologem? ![]()
A máš jistotu, že se opravdu nikde jinde nepočůrá? Ty tam taky jsi? Předpokládám, že ne. Máš ke všem takovou důvěru, že Ti nelžou?
Podle mě je pravděpodobnější, že má aspoň sem tam nehodu i jinde, ale tatínek s babičkou to rádi zatají, abys z toho jako matka nedělala problém a nebyla ohrožena střídavá péče. Zvlášť, pokud by šlo o babičku z tatínkovi strany.
I šestileté dítě jde naočkovat, aby hlásilo, co „má“..A mokrou postelí u otce se chlubit nebude, jistě se za to sám stydí, nemá potřebu rozebírat, že se tam případně počural.
Netvrdím, že to nutně musí být, jak píšu, ale já bych přemýšlela i tímto směrem..Zdá se mi to totiž velmi, velmi podivné, že se nikdy nikde nepočůrá, jen doma..Zvlášť v noci..
Neporadím po psychické stránce, ale kdysi mi jedna známá říkala, že měla podobný problém. Doktorka říkala, že se má dítě úplně probrat a i když už je počůrané, tak posadit na záchod a chvilku nechat. Jejich malý si to za týden spojil a přestal se počůrávat.
@Aries6 píše:
Neporadím po psychické stránce, ale kdysi mi jedna známá říkala, že měla podobný problém. Doktorka říkala, že se má dítě úplně probrat a i když už je počůrané, tak posadit na záchod a chvilku nechat. Jejich malý si to za týden spojil a přestal se počůrávat.
Tohle je pravda. Nejlepší je před půlnocí dítě vzbudit, povídat si s ním, dát vyčůrat, a je pokoj. Mě se to taky u dětí osvědčilo.
@Kobliha51 píše:
Tohle je pravda. Nejlepší je před půlnocí dítě vzbudit, povídat si s ním, dát vyčůrat, a je pokoj. Mě se to taky u dětí osvědčilo.
NE, tahle ne. Nebudit cíleně na čůrání. Ale až je dítě počůrané.
Já teda nemám zkušenost zatím (naštěstí) ani s jedním. Ale sousedka si naučila děti budit v noci na čůrání a budí tak skoro 8 letýho kluka, jinak by se počůral.
@lovesmile nevzbudí, dokonce mu to ani nevadí
ráno vstane, a povídá si v posteli, smrad na celý byt..a jemu vůbec nevadí že je v mokrém.
@Jana206 opravdu jsem si jistá, že mi ex neháže klacky pod nohy. často spolu jdem i na písek společně, nebo do herny, nemám problém pozvat ho na kafe, než se syn obleče.. vzájemně si v týdnu voláme.. dáváme si syna k telefonu..
včera jsem ho dala spát v 10 hodin, dřív spát nechodí, vyčůral se, pochaval, pusa, pohádka, pohlazení.. v 11 hodin jdu za ním a už je mokro
@Anonymní píše:
@lovesmile nevzbudí, dokonce mu to ani nevadíráno vstane, a povídá si v posteli, smrad na celý byt..a jemu vůbec nevadí že je v mokrém.
@Jana206 opravdu jsem si jistá, že mi ex neháže klacky pod nohy. často spolu jdem i na písek společně, nebo do herny, nemám problém pozvat ho na kafe, než se syn obleče.. vzájemně si v týdnu voláme.. dáváme si syna k telefonu..včera jsem ho dala spát v 10 hodin, dřív spát nechodí, vyčůral se, pochaval, pusa, pohádka, pohlazení.. v 11 hodin jdu za ním a už je mokro
No, ani tak bych si nebyla jistá, že nelže. Jistě mu na té střídavé péči velmi záleží, i proto se tak chová, udržuje v rámci možností dobré vztahy.
Netvrdím, že Ti lže, ale tvrdím, že to může být i jinak a já bych to minimálně ověřila jiným způsobem, než plně věřit bývalému
NOční pomočování je diagnoza, nemusí být jen psychického původu.
@Aries6 píše:
NE, tahle ne. Nebudit cíleně na čůrání. Ale až je dítě počůrané.
Já teda nemám zkušenost zatím (naštěstí) ani s jedním. Ale sousedka si naučila děti budit v noci na čůrání a budí tak skoro 8 letýho kluka, jinak by se počůral.
Já měla od doktora právě radu, že vzbudit před půlnocí a dát vědomě vyčůrat. Nevím jak se to stalo, ale během týdne bylo počůrávání pryč.
@Anonymní píše:včera jsem ho dala spát v 10 hodin, dřív spát nechodí, vyčůral se, pochaval, pusa, pohádka, pohlazení.. v 11 hodin jdu za ním a už je mokro
A vycura se poradne? Vidis ho primo pri akci? Mne to jeden cas delal rilety, ze jsem ho poslala vycurat a on cumakoval chvili na zachode, ale nevycural se. Musela jsemnad nim stat a nepustit ho, dokud se fakt nevycural
@Bibi239 jo chodím s ním, poslouchám za dveřmi
jsem z toho smutná. zatím nechci psychology a tak..
@Kobliha51 píše:
Já měla od doktora právě radu, že vzbudit před půlnocí a dát vědomě vyčůrat. Nevím jak se to stalo, ale během týdne bylo počůrávání pryč.
Tak to je super, že to funguje
. Ono je každý dítě jiný a tady si myslím, že bude možná ještě jiný problém.
Taky to tak tedkom máme, dcera 3r1m, koupili jsme male novou postel, a předelali pokojíček, už pul roku byla bez nehody (přes noc), a najednou se v noci počura i 2× někdy 3× za noc, zjistili jsme že ma strašně tvrdy spanek a možna to je i tím, nachlazena není, močovy měchýř ma v pořadku, pije tak normalne jako vždy, zkoušíme i hodinku před spanim davat minimalně tekutiny, ale i přesto je rano postel durch mokra.Ani ji rano nevadi že je počurana a dal si v tom lebedí, což předtím nedelala a hned se sama převlikla. I metoda 2× za noc posadit na nočník, a i přesto že se vyčura, tak je rano mokra
Nevím, přijde mi dost hloupy čekat až to přejde samo když doted to bylo v pořadku, navíc další věc, jak píše zakladatelka, nehody jsou pouze u nas doma, u babiček když spi tak ne ![]()
Prosím anonymně, chodí sem rodina.
Máme syna 6 let, ve střídavé péči. Týden je u mě, týden u ex manžela. Fungujeme tak už 3 roky, bydlíme kousek od sebe, s exmanželem jsme kamarádi, ve všem si vyjdem vstříc, žádné naschvály, syna vychováváme stejně.
Dlouhou dobu měl syn problém s kakáním (schoval se do kouta, kde ho nikdo neviděl a bylo) to se upravilo samo. Taky dlouho čůral v noci do peřin - 1× za týden se to prostě stalo.
Nikdy jsme ho nebili, nevyčítali, nedávali mu najevo že je prasátko nebo tak něco. Prostě se stalo, dobře, vysvětlili jsme si to, večer nedostal napít, šel na záchod, a v noci občas nevydržel.
Poslední dobou, asi 4 měsíce je postel počůraná každý den- pouze v mém týdnu. U tatínka, u babičky, nikde žádná nehoda. Pouze u mě doma. Jsem z toho zoufalá, nic se u nás nezměnilo, chováme se k sobě hezky, vesměs pořád děláme to samé.
já už jsem zoufalá a nevím co s ním.
Vždy když mi ho ex doveze ho pochválí jak byl šikovný, syn sám hlásí že se nepočůral a že to určitě zvládne i u mě.. večer jde spát.. ráno durch pročůraná postel