Syn šikanuje...jak na něj?

1168
4.4.23 09:55

Syn šikanuje...jak na něj?

Ahoj, jde o citlivé téma. Mám syna v 6 tř. Kvůli šikaně, kdy byl šikanován on, přestoupil na podzim do vedlejší třídy a teď je z něj ten co sám šikanuje. Už v září si koupil el. cigaretu a zakouřil si se spolužáky ve třídě. Nyní jsme řešili, že mluví ve škole sprostě, pořvává vulgarismy na holky a provokuje ukrajinského spolužáka řečmi o Rusku. Aby z toho neměl problém, zajistil si u slabších spolužáků alibi - škola to vnímá jako vychytralost. Nějak se to zahrálo do autu, neměli svědky a bylo to tvrzení proti tvrzení. Dneska mi volali ze školy, že si byla na něj stěžovat nějaká maminka, že se spolužačce posmívá že má velký zadek a když mu nebude říkat, kdo na něj donáší do ředitelny vyfotí ji a ukáže fotku kamarádům. Prý se máme připravit na to, že nás může kontaktovat PČR kvůli kyberšikaně. Dále kolem něho vznikla skupinka kluků, kteří vždy drží pospolu a když je problém s nějakým spolužákem tak mu vyhrožují společně.
Nevím kde se to v něm bere, doma je v pohodě. Před námi si dává pozor aby nemluvil sprostě, není agresivní, pomáhá v domácnosti. Škola nám říká, že se musíme obrnit trpělivostí a vydržet, že je to projev puberty.. Byli jsem s ním i na PPP a žádné agresivní sklony nemá, má 1stupeň ADHD a je nadprůměrně inteligentní…škola nám s tímto naznačila, že je to problém, protože on ví že dělá něco špatně a zařizuje si alibi. Je manipulátor.

A já už nevím jak na něj. Má zakázaný PC, zablokovaný telefon na veškeré sociální sítě, hry…může jen volat a psát sms, nyní i omezený kroužek, doma musí makat, ví že jsem v kontaktu se školou a nic nepomáhá. Když se ptám co se děje ve škole, většinou mi to řekne, ale v jiné verzi - on v ničem nefiguruje, než se pak dozvím ze školy. Nejraději bych mu zmalovala zadek a zavřela ho doma, ale vím že si nepomůžu. Jinak z manžela má zatím respekt, ale taky neví jak na něj.

PS: teď mi volal syn, proč má zablokovaný telefon a když jsem mu to vysvětlila, tak mi řekl že mu je to jedno, že on stejnak chce jít do děcáku, protože se doma nedá bydlet, protože mu všechno zakazujeme.

Budu ráda za jakékoliv rady, jsem bezradná a přemýšlím, kde jsme udělali a stále děláme chyby. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10977
4.4.23 10:15
@admenL píše:
Ahoj, jde o citlivé téma. Mám syna v 6 tř. Kvůli šikaně, kdy byl šikanován on, přestoupil na podzim do vedlejší třídy a teď je z něj ten co sám šikanuje. Už v září si koupil el. cigaretu a zakouřil si se spolužáky ve třídě. Nyní jsme řešili, že mluví ve škole sprostě, pořvává vulgarismy na holky a provokuje ukrajinského spolužáka řečmi o Rusku. Aby z toho neměl problém, zajistil si u slabších spolužáků alibi - škola to vnímá jako vychytralost. Nějak se to zahrálo do autu, neměli svědky a bylo to tvrzení proti tvrzení. Dneska mi volali ze školy, že si byla na něj stěžovat nějaká maminka, že se spolužačce posmívá že má velký zadek a když mu nebude říkat, kdo na něj donáší do ředitelny vyfotí ji a ukáže fotku kamarádům. Prý se máme připravit na to, že nás může kontaktovat PČR kvůli kyberšikaně. Dále kolem něho vznikla skupinka kluků, kteří vždy drží pospolu a když je problém s nějakým spolužákem tak mu vyhrožují společně.
Nevím kde se to v něm bere, doma je v pohodě. Před námi si dává pozor aby nemluvil sprostě, není agresivní, pomáhá v domácnosti. Škola nám říká, že se musíme obrnit trpělivostí a vydržet, že je to projev puberty.. Byli jsem s ním i na PPP a žádné agresivní sklony nemá, má 1stupeň ADHD a je nadprůměrně inteligentní…škola nám s tímto naznačila, že je to problém, protože on ví že dělá něco špatně a zařizuje si alibi. Je manipulátor.

A já už nevím jak na něj. Má zakázaný PC, zablokovaný telefon na veškeré sociální sítě, hry…může jen volat a psát sms, nyní i omezený kroužek, doma musí makat, ví že jsem v kontaktu se školou a nic nepomáhá. Když se ptám co se děje ve škole, většinou mi to řekne, ale v jiné verzi - on v ničem nefiguruje, než se pak dozvím ze školy. Nejraději bych mu zmalovala zadek a zavřela ho doma, ale vím že si nepomůžu. Jinak z manžela má zatím respekt, ale taky neví jak na něj.

PS: teď mi volal syn, proč má zablokovaný telefon a když jsem mu to vysvětlila, tak mi řekl že mu je to jedno, že on stejnak chce jít do děcáku, protože se doma nedá bydlet, protože mu všechno zakazujeme.

Budu ráda za jakékoliv rady, jsem bezradná a přemýšlím, kde jsme udělali a stále děláme chyby. :nevim:

Vyzkoušela bych zařizovat (na oko) ten děcák. Ve smyslu: podivej se kam, zjisti si kolem toho náležitosti, vypln si papíry.
Je mi líto. Puberta a zřejmě bude těžká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22038
4.4.23 10:21

Tvůj syn měl problémy už v první třídě, evidentně se to s ním táhne… jak konkrétně s ním pracuješ, jakého odborníka dlouhodobě navštěvujete?

Jistě probíhá i soustavná spolupráce s výchovným poradcem ve škole - že?

Nebo to „řešení“ vypadá tak, že jste s ním byli jednou v PPP a po verdiktu „nemá agresivní sklony a má ADHD“ jste spokojeně pokývali hlavou a začali si doma dělat rodičovské alibi zákazem všeho možného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16993
4.4.23 10:23

Asi bych mu vysvětlila, že s takovou brzo skončí v pasťáku a líp se tam mít nebude.. Máte možnost syna přeřadit do jiné školy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3861
4.4.23 10:30

Možná myšlenka úplně mimo, ale co mu říct, že pokud se neuklidní, tak ho přeřadíte zpátky do té třídy, kde byl šikanován a argumentovat tím, že jemu se to taky nelíbilo, když on byl šikanován. Nepomohlo by mu to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41149
4.4.23 10:31
@admenL píše:
Ahoj, jde o citlivé téma. Mám syna v 6 tř. Kvůli šikaně, kdy byl šikanován on, přestoupil na podzim do vedlejší třídy a teď je z něj ten co sám šikanuje. Už v září si koupil el. cigaretu a zakouřil si se spolužáky ve třídě. Nyní jsme řešili, že mluví ve škole sprostě, pořvává vulgarismy na holky a provokuje ukrajinského spolužáka řečmi o Rusku. Aby z toho neměl problém,zajistil si u slabších spolužáků alibi - škola to vnímá jako vychytralost. Nějak se to zahrálo do autu, neměli svědky a bylo to tvrzení proti tvrzení. Dneska mi volali ze školy, že si byla na něj stěžovat nějaká maminka, že se spolužačce posmívá že má velký zadek a když mu nebude říkat, kdo na něj donáší do ředitelny vyfotí ji a ukáže fotku kamarádům.Prý se máme připravit na to, že nás může kontaktovat PČR kvůli kyberšikaně. Dále kolem něho vznikla skupinka kluků, kteří vždy drží pospolu a když je problém s nějakým spolužákem tak mu vyhrožují společně.

Budu ráda za jakékoliv rady, jsem bezradná a přemýšlím, kde jsme udělali a stále děláme chyby. :nevim:

Projev puberty? máte se obrnit trpělivostí a vydržet??? 8o co mají dělat ti chudáci, kterým vyhrožuje a posmívá se :think:
Jak přesně a konkrétně to tedy řešíte? jak škola? s výchovným poradcem spolupracujete? jak často docházíte na sezení?
dřív nebo později dojde těm rodičům trpělivost (snad se nestane nějakému dítěti něco) a nahlásí to na policii -) pak přijde na řadu ospod, pčr, možná soud, pasťák…
Pokud kluka nejste schopni sami zvládnout, požádejte o odbornou radu a pomoc, pokud to necháte vyhnít, skončí to blbě a to nejspíš i pro nějaké další dítě, které je v tom nevině…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35787
4.4.23 10:35
@elinka90 píše:
Možná myšlenka úplně mimo, ale co mu říct, že pokud se neuklidní, tak ho přeřadíte zpátky do té třídy, kde byl šikanován a argumentovat tím, že jemu se to taky nelíbilo, když on byl šikanován. Nepomohlo by mu to?

Taky mě napadlo něco podobnýho. Promluvit si s ním jak se cítil když šikanovali jeho. Že tak se tak cítí ti druzí a není to v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.23 10:36
@Králičice píše:
Asi bych mu vysvětlila, že s takovou brzo skončí v pasťáku a líp se tam mít nebude.. Máte možnost syna přeřadit do jiné školy?

Realita je, ze pastak je na dve veci. Moje schizojka tam byla pred stanovenim diagnozy. Psychoterapie na nic. Zaver nespolupracuje. A vedeni? Za co tu jsi takova hodna holka..to ze zrezala mamu a jine veci ji ani neverili.Ja mela podezdreni na psychiatrickou diagnozu ale psychiatr tam vubec nebyl a pry ho resi jen v pripade suicidia. Kuratorka nechapala kdyz jsem popisovala tamni realitu. Vecer si vesele brouzdali po meste, skola minimum..Takze zakladatelko kdyby tam kluk skoncil tak o nicem.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.4.23 10:38
@Anonymní píše:
Realita je, ze pastak je na dve veci. Moje schizojka tam byla pred stanovenim diagnozy. Psychoterapie na nic. Zaver nespolupracuje. A vedeni? Za co tu jsi takova hodna holka..to ze zrezala mamu a jine veci ji ani neverili.Ja mela podezdreni na psychiatrickou diagnozu ale psychiatr tam vubec nebyl a pry ho resi jen v pripade suicidia. Kuratorka nechapala kdyz jsem popisovala tamni realitu. Vecer si vesele brouzdali po meste, skola minimum..Takze zakladatelko kdyby tam kluk skoncil tak o nicem.

Chyba, myslela jsem diagnostak.

• Citovat
  • Upravit
81479
4.4.23 10:44

Přistupuj k tomu aktivně- pravidelná spolupráce s výchovným pracovištěm školy, zkusit navrhnout zajistit intervenci z venku do třídy. Zajistit psychologa, PPP. docházet pravidelně, každý týden s dítětem. jedna diagnostická návštěva nestačí. Zkusit se obrátit na dolší odborníky, kteří se šikanou zabývají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
4.4.23 10:53

Spolupracujete s nejakym psychologem? Psychiatrem? Jake ma prostredi doma? Ma kromr prikazu a zakazu i nejake radosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.23 10:55

Myslím, že většina, co ti tu radí, nemá takového syna v pubertě. Naprosto tě chápu, je to očistec. Náš syn sice nezašel tak daleko, žádná policie ani šikana, ale šestá třída a s třídní jsem byla v kontaktu víc než s kdejakou kámoškou. :roll: Už jsem myslela, že mi hrábne. Ono spoustu věcí jsou „klukoviny“, ale ve škole se to tak nebere. Náš kluk je taky nadprůměrně inteligentní, samé 1, pěknej, je všude vidět. A prostě frajeřil. S klukama mluvil jak dlaždič, i když tak nemluví. Ale říkal mi, že před klukama prostě musí, že tak mluví všichni..Teď je v osmičce a ťuk, ťuk, je to o 100% lepší, uklidnil se. Vydrž.
Jinak já bych rozhodně nezařizovala na oko pasťák, ani mu nezakázala úplně všechno, taky byste o něj mohli úplně přijít. Navíc on ti stejně řekne, že je mu to fuk, všechno je mu fuk, to je ta puberta. U nás to bylo hodně o tom, že on povídal úplně jiné historky, než se nesly ze školy. A když se urvala celá třída a házeli po sobě ve třídě ovoce, kdo myslíš, že za to mohl? Vždycky syn. Někdo to hodil, on to hodil taky, ale byl vidět jen on. A srabáci ve třídě, než aby nesli kolektivní vinu, vždy to svalili na něj. A pak mu zakazuj všechno, když jsi u toho nebyla. Buď budeš věřit synovi nebo ostatním. Je to fakt těžké.. :nevim:
A ne, každý takový není. A pochopí to jen, kdo takového syna má.

• Citovat
  • Upravit
40414
4.4.23 11:08

@admenL

Jestli by nebylo dobré přihlásit ho na karate, kung-fu nebo něco takového?
Chodila jsem na kung-fu kdysi a učitel tam věnoval dost času i sebeovládání, neubližování slabším atd., navíc tihle chlapi bývají pro kluky přirozená autorita a to syn potřebuje.
Kamarádka kdysi z podobných důvodů jako Ty dala syna na karate a pomohlo to moc, věnoval se tomu i na střední, jezdil na soutěže.
Ale v té šesté třídě to chvíli vypadalo, že skončí na šikmé ploše.

A jestli je hodně chytrý, tak změnit školu, škoda že nešel na gympl od 6. třídy, bylo by víc učení, nevím… :nevim:

Každopádně zařizování pastáku, děcáku, čehokoliv podobného „na oko“ je nesmysl, akorát ho ztratíš.
Někteří kluci jsou agresívnější, dělají to i hormony, jde o to, aby nějak fungoval a neskončil blbě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2076
4.4.23 11:16

Jako někdo řekne že je to normální puberta ale podle mě tohle teda normální není :roll: vím že to zní asi strašně tvrdě a že tady asi nebudu úplně oblíbená ale já bych fakt zkusila alespoň přechodně nějaké nápravné zařízení :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.4.23 11:24

Přijde mi, že jste doma na něj strašně tvrdí. Co ho zkusit zabavit. Kroužek má jen jeden? Známky asi jedničky.. Sama jsem jako dítě šikanovala a podle mě je za šikanou vždy nějaký problém a diskomfort toho, kdo to dělá. Třeba já šikanovala spolužáky, o které se rodiče nějak viditelně starali, sháněli jim úkoly a tak. Protože o mě se odjakživa nikdo nestaral. Dítě z rozumně pohodového prostředí s dostatečnou „zábavou“ a vytížením podle mě nemá důvod to dělat.
Lepší než diagnosťák nebo výchovák by byl dobrovolný pobyt ve středisku výchovné péče, pokud by bylo nejhůř a předtím spolupráce s nimi. Pracují tam s celou rodinou, ne jen s dítětem.
A i když umí manipulovat, nemusí toho využívat k ubližování. Já třeba zblbla celou třídu, aby natrhala učitelce k narozeninám na louce kytky. Může shánět věci na charitu, zachraňovat planetu, co já vím co. Prostě toho využít jinak.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi