Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
myslím si, že moc a zbytečně vysilujes. 6M už tu hlavu drží snad samo ne?
@xkoup21 Děkuju za odpověď. Miminko se na něm dost třepalo, skákalo.
Ach jo.
@Anonymní píše:
myslím si, že moc a zbytečně vysilujes. 6M už tu hlavu drží snad samo ne?
Ano, hlavu drží normálně. Dost se ale třepalo a skákalo na něm. ![]()
Syndrom třeseného dítěte je označení pro stav hrubé fyzické agrese vůči dítěti. Jedná se o epizodu prudkého opakovaného třesení s kojencem drženého pevně za paže nebo trup, kdy hlava dítěte vykonává prudké pohyby vpřed do maximálního předklonu a vzad do záklonu.
Zdá se ti to totéž?
@Anonymní píše:
Ano, hlavu drží normálně. Dost se ale třepalo a skákalo na něm.
Nějak si nedokážu představit co by se muselo dit, aby mělo tenhle syndrom. To bude v pohodě. Hlavně když nemá žádné příznaky a vše běží jako normálně.
A to v 6 letech dítě nechápe po půl roce, co má takhle malého sourozence, jak se k němu má chovat? On je nějak postižený?
@Tosidelassrandu píše:
A to v 6 letech dítě nechápe po půl roce, co má takhle malého sourozence, jak se k němu má chovat? On je nějak postižený?
Také nerozumím, proč ho takto vzal a třepal s ním. Prý ho chtěl rozesmát.
Syn má ADHD, ale jinak je v pořadku.
@Tosidelassrandu píše:
A ty jsi taky spadla na hlavu? Hele mám doma 5,5 a 1,5 a ne, fakt nechtějí ublížit s když se mimino směje, tak si mysli, ze Ok. Samozřejmě ví, ze jo nesmí bouchnout, riznout, pustit na zem atp. Ale důsledky nějakého mazleni a hry si neuvědomují. Ikdyz vysvetluju, ze ne všechno čemu se směje je Ok, tak oni vidí, ze je sourozenec šťastný a baví se a berou ro jako ukazatel, ze je to Ok.
@Anonymní píše:
Také nerozumím, proč ho takto vzal a třepal s ním. Prý ho chtěl rozesmát.Syn má ADHD, ale jinak je v pořadku.
Hele máme doma rok náskok a to starší adhd ani nemá a nějaký věci furt nepobira.. jsou to děti a prijde mi, ze jsou schopni nějakého racionálního uvažování až okolo těch 8 let.
Máš dost a ty @Tosidelassrandu taky. ![]()
Můžeš v klidu spát a už se nemusíš týrat řečmi, že jsi špatná matka a cítit stud. Mimino bude v pořádku. A máš hodného syna, že má tak rád sourozence:) ![]()
Děkuji všem, uklidnily jste mě. Doufám tedy, že to bude v pořádku. ![]()
Doma synovi vysvětluju, jak se k miminku chovat pořád, ale občas mám pocit, že je to stejně k ničemu. ![]()
@Anonymní píše:
Také nerozumím, proč ho takto vzal a třepal s ním. Prý ho chtěl rozesmát.Syn má ADHD, ale jinak je v pořadku.
miminku se určitě nic nestalo, buď v klidu, a větší syn to myslel dobře a miminku neublížil,
syndrom třeseného dítěte vzniká trochu jinak, když dospělý zuřivě velkou silou třepe miminkem a miminko by určitě plakalo
@hospodki píše:
A ty jsi taky spadla na hlavu? Hele mám doma 5,5 a 1,5 a ne, fakt nechtějí ublížit s když se mimino směje, tak si mysli, ze Ok. Samozřejmě ví, ze jo nesmí bouchnout, riznout, pustit na zem atp. Ale důsledky nějakého mazleni a hry si neuvědomují. Ikdyz vysvetluju, ze ne všechno čemu se směje je Ok, tak oni vidí, ze je sourozenec šťastný a baví se a berou ro jako ukazatel, ze je to Ok.
Ne, padlá na hlavu jsi tak akorát ty. Mnohem mladší děti chápou, jak se chovat k miminům, zvířatům atd. Pokud tvoje ne, tak je buď nevychovaný a nebo dost těžkej nestandard. Každopádně normální to není.
Ahoj holky, hrozně se stydím za to co se stalo, ale potřebuju se poradit. Mám doma 6 měsíční miminko a 6 letého syna. Miminko už začíná lézt, tak jsem ho položila v obýváku na zem a než jsem si došla na toaletu, tak syn (6 let) vzal miminko, lehl si na zemi na záda, pokrčil kolena a miminko na sebe jakoby posadil, obličejem k sobě, chytil ho za ručičky a začal svůj zadek zprudka zvedat a točit s ním do stran jakoby miminko tančilo. Celkem se oba dost natřásali. Syn si tak chtěl s miminkem hrát, prý se smálo. Když jsem přiběhla, hned jsem ho vzala a ani neplakalo, nic. Bylo normálně usměvavé. Nevím, jak dlouho ho takhle natřásal.
Mohly to být tak 2 minuty, co jsem byla pryč. Teď už je to 2 hodiny a miminko se chystá jít spinkat, nepláče, chová se úplně normálně, jedlo, pilo, nezvrací, zorničky v pořádku. Myslíte, že se mohlo něco stát? Syndrom třeseného dítěte? Jsem z toho na nervy.
Vím, že se to může projevit i problémy později. Lituji, že jsem odešla, ale stalo se.
Omlouvám se za anonym, hrozně se stydím.