Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@missah nemám kluka naučeného na tablet, ale na pc
má svoji půlhodinovku (teď už hodinovku) večer, kdy já mám klid na poklizení a drobnosti, které přes den nestihnu - nově to bude v době, kdy budu pečovat o mimino. Když to uděláš jako fakt nouzovku, co by ne. Můj chodí na pc od cca 3 let - hraje hry, dřív ty rozvíjející atd, dneska je mu 8, takže minecraft a pod
Ale ví, že nesmí víc, jak tu danou dobu, pokud zlobí nebo tak něco, má smůlu úplně.
Naše pětiletá má na tabletu stažené hry doporučené od logopedky a nedělá žádné scény, když ho má odevzdat. Baví jí to, ale hrát si s panenkami jí baví víc.
Našemu je 6 a může na PC na 45minut za den. Nastavíme čas a jak zapípe jde od toho. Ale je mu 6 nevím jak by to probíhalo ve 3. Tříletej na PC neumí tak na něj nechodí
Naše tříletá používá náš tablet - ale - zásadně ho chce používat v té samé době, co my. Měla tam nějaké vybarvování, piano, obrázky. Hodně jí to bavilo a tom, že by se nevztekala, když se měl vypnout, nemůže být ani řeč
Zase je pravda, že ted má vztekací období u všeho, takže to může být asi tím. Takže jsme to dost omezili, používáme ho vyloženě nárazově - k doktorvi, do auta na dlouho cestu, při nemoci. Jinak ne. Pohádky pouštíme v televizi, nevím proč, ale tam jí to nevadí, když už je konec.
Takže z mojí zkušenosti když ho bude mít k dispozici, tak ho bude chtít používat víc a víc.
@hanka.br. píše:
Naše pětiletá má na tabletu stažené hry doporučené od logopedky a nedělá žádné scény, když ho má odevzdat. Baví jí to, ale hrát si s panenkami jí baví víc.
Muzu trochu OT…co to je za hry od logopedky prosim te?
Má tam takový zvířátka, co opakují všechno, co řekne a pak nějakou holčičku, co dělá běžný věci - dcera vybírá, co při běžných činnostech má udělat a v jakém pořadí a má to komentovat a pak ještě doktorku, u které taky vybírá a komentuje, co a jak má léčit a v jakém pořadí.
Mam zkusenost s obema dcerami na tabletu a i ta 22 mesicni na nem uz umi solidne
Davam vzdy na par minut v krizovych situacich nebo pri dlouhem cekani nekde. A pouzivaji obe muj apple, prijde mi, ze stejne dite cca do peti let hlidas, aby s nim neprasklo, takze nemusi ma tech par minut mit svuj ![]()
Holky ho dostaly k Vánocům, když mladší byly 2 roky a 5 měsíců. Mají tam pohádky, pár her. Dáváme jim ho k dispozici jen ráno, když chceme dospávat, tak abysme jim nemuseli pouštět tv (spíme v obýváku). Jakmile vstaneme a jdeme snídat, uklízíme ho a obě jsou v pohodě.
Jinak ke hram - „parej“ lego duplo hry a skladani puzzle, pak nejake naucne - hledani rozdilu, pocitani. Nebo v nem maji nahrane treba zpivanky ![]()
@missah
Mojo, v pohode, pouziva teda muj, ma tam nejake hry, vybarvovani atd, zadne sceny nebyly, ma ho jen obcas.
Muj tablet jsem dala k dispozici detem, maji 5 a 3 roky. Presne jak pises, dobre poslouzil pri dlouhych cestach autem, cekani u dr., kdy bylo treba, aby byli chvili v klidu a cteni nebo povidani si by ostatni rusilo.
Krome stazenych pohadek /tj. bez reklam/ a tuznych videi o bagrech, kombajnech, hasicich…:-) tam maji nainstalovane hry typu vybarvovani, puzzle, ale i treba Construction city. Neni to bezduche cuceni na cokoliv, maji vyhrazeny cas a mam osefovane, ze nebudou zblbnuti reklamami jako kdyby se divali na TV /tu naopak krome obcasneho Vecernicku u babicky neznaji/.
Triletak tablet ovlada suverenne uz dlouho, mozna i lepe nez ja ![]()
Ale napada me - asi bych ho nedavala triletacce jako darek k narozeninam, obavam se, ze to jeste neoceni jako my dospelaci. Koupila bych ho, to jo, ale dala proste k volnemu pouzivani.
A pokud jde o poskozeni - za ty temer dva roky se s tabletem nic nestalo, je fakt, ze jim ho vzdy nekam polozim a tam proste je, pokud uz ho prenasi, tak jsou instruovani, ze velice opatrne.
Můj 6. letý vnuk dostal k vánocům tablet. Nejde bez něj pomalu ani na záchod. Zastávám názor, že na to mají tak malé děti času dost.Je důležitější volný čas trávit venku hrami s vrstevníky a ne hrát nesmyslné hry na tabletu.
Ahoj. Máme v plánu koupit dceři k narozeninám tablet. Zajímalo by mě (od těch co mají praktickou zkušenost), jestli jsou moje představy o používání tabletu dcerou reálné nebo to tak nepůjde.
Ráda bych tablet dávala na hraní např. v čekárně u lékaře, když je opravdu ošklivé počasí, večer při koupání mladšího sourozence, při nemoci atd.
Nechci uřvané scény a několikahodinové čučení do tabletu.
Sousedce to takhle bezvadně funguje u 7 leté holčičky, prý si to tak nastavili hned na začátku a dcera jí nikdy žádné scény nedělá, tablet na vyžádání odevzdá.
Má někdo takto dobře „vycvičené“ mladší dítko.