Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Milé ženy o císařském řezu, co má obsahovat taška do porodnice? Co byste v ní ocenily? Kamarádka ve 32. týdnu je na rizikovém těhotenství, musí ležet, ráda bych jí pomohla s výbavou… Děkuji.
Příspěvek upraven 17.12.21 v 22:23
Na stránkách kazde porodnice mívají seznam, tak se mrkněte tam.
Podle seznamu porodnice, nic extra navic asi neuzije. Max pridat knizku nebo mp3 s mluvenym slovem a nabit data, aby jel internet ![]()
Nejvíc jsem ocenila vlastní kvalitní polštář. A pak byl fajn plastový schůdek z Ikey, když jsem vstávala a neměla jsem polohovací postel.
Osvědčily se mi přesnídávky a bílé jogurty. Po CS se třeba nemůže ani jablko kvůli slupce. Vláknina a jogurty jsou skvělé pro opětovné nastartování trávicího traktu, poradila mi to sestřička z porodnice.
Jo a vlastní čaje. Kde jsem byla, měli jen kojící.
Asi nějaké lehké čtivo, ale nic humoristického. Smích dost bolí.
Jinak asi nic.
Jizvu si v porodnici ničím mazat nebude. Později se doporučuje krém nebo sádlo, ale nemusí se mazat.
Krom toho co píše nemocnice bych doporučila poporodní kalhotky, jelení lůj, noční košile s knoflíčky na kojení, aby se cítila lépe, kojící nebo sportovní podprsenky, ponožky, ručníky na spodek na očistky extra, nabíječku na telefon, hygienu a hřeben, to Ti řekne co, poporodní vložky a dětské pleny, prsní vložky jestli porodnice nedává, líh na pupík s vatičkou, dětský olej a něco na koupání miminka, látkové pleny pod miminko nebo kdyby blinkalo, oblečení pro mimčo často mají v porodnici a na odjezd oblečení pro mamku i mimčo to může přivézt až na propuštění, ale sbalené to být může. Ještě jsem použila malé vatičky do uší a nůžky na nehty.
@demian můžu se zeptat, proč se nesmí po sekci jist jablko kvůli slupce?
mám za sebou dvě a v jídle mě nikdy někdo neomezoval ![]()
@Aduš8 Slupka může způsobovat nadýmání a střeva jsou hodně citlivá. Mně vždy po CS nařídili dietu - takže jsem nedostala žádné ovoce a zeleninu, ale staré rohlíky a uho omáčky…nemocnice a jejich rozpočet na jídlo, no. První den samozřejmě jen vývar bez ničeho. Vlastně pár hodin po operaci jsem dostala speciální nápoj, nějaký nutridrink.
@demian tak to tedy koukám, já dostala najíst prakticky hned po příchodu na pokoj a úplně normální jídlo. Je tedy pravda, že jsem měla jen spinální anestezii, ale jestli to hraje roli ![]()
Poporodní kalhotky nebo pak i na doma jsem kupovala s vyšším pasem, protože to bylo na jizvu nepříjemné. Stejně pak kalhoty na cestu domů, aby byly vyšší, ale ne ty těhotenské. Jinak jsem balila úplně stejně jako na normální porod - info bylo na stránkách porodnice. Jinak já měla tři ručníky - jeden na ocistky, jeden menší na prsa a jeden normální. Pak jsem využila láhev s pitkem, špatně se mi s tou jizvou zvedalo a takhle jsem mohla pít i vleže ![]()
@Aduš8 Vypadá to, že je to všude jinak. Já teda dvě porodnice v rozmezí 10 let a epidural i spinal a dietu jsem měla vždy.
Každopádně, ty přesnídávky a bílý jogurt byly super. Za tuhle radu jsem byla vděčná.
Zakladatelka, ještě mě napadlo malé přenosné světýlko s tlumeným světlem. Občas je vypínač zatraceně daleko nebo by příliš jasné světlo budilo miminko. Aspoň mně baterka na mobilu nestačila.
Příspěvek upraven 17.12.21 v 15:41
Zakladatelko, fakt mrkni na ty stránky porodnice. Třeba z toho, co píše @X_Cassiopea jsem většinu měla normálně k dispozici v porodnici (včetně košil, které jsem mohla převlíkat podle potřeby i několikrát denně) a byl by nesmysl tahat to tam. Každá porodnice to má jinak.
@Aduš8 já měla císaře ráno ( taky spinál), ten den jsem dostala až večer ovocné pyré, další den pouze bramborová kaše (na oběd i večeři) a až další den normální jídlo.
@Aduš8 píše:
@demian tak to tedy koukám, já dostala najíst prakticky hned po příchodu na pokoj a úplně normální jídlo. Je tedy pravda, že jsem měla jen spinální anestezii, ale jestli to hraje roli
Já jsem měla první oběd nějaký dietnější (ale normální jídlo) a pak už taky všechno, o jablku bez slupky jsem v životě neslyšela
Je teda pravda, že nemocniční strava má daleko na jakékoliv diety a hodně holek mělo vlastní jídlo kvůli kojení. Moje dítě nad to bylo naštěstí povznesené a umožnilo mi jíst čerstvé pečivo i další problematické potraviny ![]()
@aralkaklarka ty bláho a já rodila dceru odpoledne, někdy v pět mě dovezli z,, probouzecího pokoje" a už na mě čekala večeře. U prvního byl hned oběd, taky jsem se vracela hned. Já teda rodila v Německu, ale tady je ta péče podobná, moc velké rozdíly nevidím, sama ve zdravotnictví pracuji ![]()