Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj vsichni,
jsem 4 tydny po porodu, kdy mi byl udelamy nastrih. Uz to neboli, v pohode chodim, sedim atd
bylo mi receno, ze po zahojeni mam provadet masaze, nenapadlo me se na to zeptat a asi jsem teda uplna lama😃 ale jak poznam, ze je jizva zahojena a muzu masirovat? Co se tyce ocistku, tak to cca pred tydnem uz vypadalo ok a ted mi zase tece trochu krev, nicmene mi to spis prijde, ze uz dorazila MS, i kdyz kojim, krev ma jinou barvu nez ocistky… jak jste o jizvu pecovaly? Masaz se provadi jen zvnejsku, nebo i zevnitr? Dekuju predem za rady ![]()
Ahoj, tak co se týče masáže, neporadím, o tom mi v nemocnici vůbec neříkali (rodila jsem loni v srpnu). Ale co mi doporučili, tak mazat vždy po koupání gelem z dubové kůry. A musím říct, ze pomohlo. Asi po dvou měsících (pořad jsem se bála tam podivat) to vypadalo, jako by se skoro nic nestalo. Bála jsem se, ze tam bude jizva od shora až dolů ale opravdu to není skoro vůbec poznat. Přeji dobré hojení ![]()
@Aweis dekuju za reakci! A blba otazka
ale tim gelem mazat i “uvnitr”?
Mazala jsem jen tu vnější jizvu, dovnitř jsem si nic nevtírala ![]()
Presne jak píše Aweis..
Gelem z dubové kůry mazat a lehce na jizvu pritlacit, ale fakt lehce
![]()
@Ruthie12 nepecovala jsem nijak
a zhojilo se samo a na pohodu ![]()
Mazat dubovou kůrou jen z venku, to je podle mě dostatečné. Já to měla do dvou měsíců zhojené. Zacelila se hezky i bez masáže.
Dubovou kůrou mazat jen zvenčí, teď už je to asi zbytečné. Přínos to mělo první dny až týdny po porodu, aby se to líp hojilo. A s masáží nemusíš spěchat, klidně až po šestinedělí nebo jak se na to budeš cítit. Není ta masáž nutná, doktorka ji doporučovala, že jizva dřív změkne a rychleji bude pružnější, pro následný sexuální život to může být přínosem, že to nebude tak dlouho bolet, ještě tvrdá jizva může praskat. Doporučení bylo vzít tu jizvu mezi palec a ukazováček a opatrně mnout, potom taky dělat podobné protahování jako při masáží hráze před porodem, taky jsem jizvu uchopila mezi palec a ukazováček, palec měl spíš podpůrnou funkci a ukazováček tu jizvu masíroval krouživými pohyby. Používala jsem olejíček na masáž hráze, určitě by to šlo čímkoliv nedráždivým. A teda bylo to nepříjemné až bolestivé, při popisu jsem si na ten pocit úplně vzpomněla, brrr. ![]()
Také mi nikdo o žádné masáží neřekl. Dokonce když jsem použila gel z dubové kůry, tak mě na vizitě v porodnici zprdli, že tam nic mazat nemám a hlavně vetrat
potom jsem si doma občas mazla gel na vložku ![]()
Jojo, mne prave rikali, ze dokud jsou i ocistky, nemazat vubec nicim a ze dubova kura muze vysusovat a stahovat, tak neni moc vhodna… tak ja pockam po 6N a pouziju ten plejicek na masaz hraze z pred-porodem:))
Já celé šestinedělí používala intimní mýdlo s dubovou kůrou a dokonalé. Nedám na něj dopustit