Technika prázdné židle
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Ať nemusíte googlit jako já:
Pomoci může technika prázdné židle: v představě na druhé židli sedí osoba, která klientovi ublížila, cítí se na ni naštvaný nebo jí potřebuje něco říct a nestihl to. Tímto způsobem může sdělit, co cítí, a zároveň se přiblížit k prožívání autentických emocí, zpracovat je v bezpečném prostředí terapeutické místnosti.
Zdroj: psychologie.cz aka první odkaz z Googlu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@broskvová zmrzlina píše: Více
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@broskvová zmrzlina píše: Více
Aka je also know as a ten web fakt není znám jako první odkaz Google. ![]()
- Citovat
- Upravit
@ka2ka píše: Více
Paní v lázních mluvila sice o technice, ale hovořila dále o tom, že si člověk pak sedne na prázdnou židli a cítí, co druhá osoba prožívá, jak se cítí.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
hele pokud si s někým chci něco vyříkat tak z očí do očí a on mi to řekne rovnou co cítí a nemusím se ptát židle, promin je to absurdní a to jsem otevřená všeličemu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neznám. A nějak si neumím představit, že místo nebo prázdná židle dokáže zkoncentrovat emoce natolik, aby fizicky někdo něco cítil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To není absurdní. Jednou jsem zažila rodinné konstelace a to taky není absurdní.
Víš, že existují lidé, kteří ti nikdy neřeknou, jak se cítí?
- Citovat
- Upravit
To ti neřekne ta židle přece.
Položíš otazku dotyčnému člověku, posadíš se pak na židli a budeš mít odpověď. Četla jsem rozhovor s Janem Budařem a ten se podobným způsobem naciťuje do svých rolí.
- Citovat
- Upravit
Dvakrát mi pomohlo napsat mail osobě, na kterou jsem byla v tu chvíli hodně naštvaná, a neodeslat ho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když potřebuji ventilovat, vyvztekat, ale nemá to nikdo slyšet, tak vše vykecám našim kočkám/psovi. Oni vyslechnou, ale neroznesou nic dál. Ještě se přijdou ve správný moment pomazlit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jedná se primárně o terapeutickou techniku. Za sebe bych ji teda doma nedělala bez doprovodu další osoby. Ta je tam totiž dost důležitá, aby celý ten, primárně emoční, prožitek držela ve správných mezích.
Vzhledem k tomu, kolik klientů jsem u toho viděla „se rozsypat“ mi nepřijde úplně dobré si to jen tak předávat mezi přáteli, aniž by člověk věděl co a jak. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Znáte někdo tuto techniku? Kdysi mi o ní říkala jedna paní, když jsem byla v lázních. Vyzkoušela jsem dvakrát a neuvěřitelné, co se člověk dozví. Dnes chci zkusit potřetí. Vzpomněla jsem si na rodinné konstelace, připomíná mi tuto techniku.