Technika prázdné židle

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
23.2.25 13:02

Technika prázdné židle

Znáte někdo tuto techniku? Kdysi mi o ní říkala jedna paní, když jsem byla v lázních. Vyzkoušela jsem dvakrát a neuvěřitelné, co se člověk dozví. Dnes chci zkusit potřetí. Vzpomněla jsem si na rodinné konstelace, připomíná mi tuto techniku.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23.2.25 14:54

Ať nemusíte googlit jako já:

Pomoci může technika prázdné židle: v představě na druhé židli sedí osoba, která klientovi ublížila, cítí se na ni naštvaný nebo jí potřebuje něco říct a nestihl to. Tímto způsobem může sdělit, co cítí, a zároveň se přiblížit k prožívání autentických emocí, zpracovat je v bezpečném prostředí terapeutické místnosti.

Zdroj: psychologie.cz aka první odkaz z Googlu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27569
23.2.25 15:13
@broskvová zmrzlina píše: Více
:mrgreen: fajn takže se pohádám a vynadám prázdné židli
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MartaProchajda
23.2.25 15:31
@broskvová zmrzlina píše: Více

Aka je also know as a ten web fakt není znám jako první odkaz Google. :roll:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.2.25 15:45
@ka2ka píše: Více

Paní v lázních mluvila sice o technice, ale hovořila dále o tom, že si člověk pak sedne na prázdnou židli a cítí, co druhá osoba prožívá, jak se cítí.

• Citovat
  • Upravit
7223
23.2.25 16:04

No ale nebude do toho remcat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27569
23.2.25 16:08
@Anonymní píše: Více

hele pokud si s někým chci něco vyříkat tak z očí do očí a on mi to řekne rovnou co cítí a nemusím se ptát židle, promin je to absurdní a to jsem otevřená všeličemu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7223
23.2.25 16:10

Neznám. A nějak si neumím představit, že místo nebo prázdná židle dokáže zkoncentrovat emoce natolik, aby fizicky někdo něco cítil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.2.25 16:10

To není absurdní. Jednou jsem zažila rodinné konstelace a to taky není absurdní.
Víš, že existují lidé, kteří ti nikdy neřeknou, jak se cítí?

• Citovat
  • Upravit
27569
23.2.25 16:13

a židle jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.2.25 16:19

To ti neřekne ta židle přece. :D Položíš otazku dotyčnému člověku, posadíš se pak na židli a budeš mít odpověď. Četla jsem rozhovor s Janem Budařem a ten se podobným způsobem naciťuje do svých rolí.

• Citovat
  • Upravit
27569
23.2.25 16:23
:mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21196
23.2.25 17:14

Dvakrát mi pomohlo napsat mail osobě, na kterou jsem byla v tu chvíli hodně naštvaná, a neodeslat ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8801
23.2.25 17:20

Když potřebuji ventilovat, vyvztekat, ale nemá to nikdo slyšet, tak vše vykecám našim kočkám/psovi. Oni vyslechnou, ale neroznesou nic dál. Ještě se přijdou ve správný moment pomazlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1408
23.2.25 17:25

Jedná se primárně o terapeutickou techniku. Za sebe bych ji teda doma nedělala bez doprovodu další osoby. Ta je tam totiž dost důležitá, aby celý ten, primárně emoční, prožitek držela ve správných mezích.

Vzhledem k tomu, kolik klientů jsem u toho viděla „se rozsypat“ mi nepřijde úplně dobré si to jen tak předávat mezi přáteli, aniž by člověk věděl co a jak. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat