Hospodin v hospodě - vysvětlí mi někdo?

13245
16.2.25 08:52

Hospodin v hospodě - vysvětlí mi někdo?

Ahoj všem,
od včera mi skáčou na novinkách články ohledně této akce v souvislosti s odvoláním Marka Váchy. Články jsem četla, ale o církvi vlastně nic nevím, tak se v tom ani moc neorientuju.
Nicméně mě zaujalo, že nespojenost pár věřících může mít takový vliv, že odvolají celkem populárního kněze. A mě by zajímalo, co udělal špatně. Víte někdo?
Jinak jsem ho zaznamenala při nějakých rozhovorech v českém rozhlase, stejně jako pana Czendlika a sestru Angeliku.
Jinak v diskuzích je zmiňován i postoj pana Graubnera k řešení sexuálního zneužívání z řad představitelů církve, ale to bych tu teď vynechala.
Mohla jsem se zeptat u těch běžících diskuzí, ale na eMiminu je takové klidnější prostředí.
Za vysvětlení díky. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10215
16.2.25 09:00

Zrovna jsem to četla.
A taky si ráda přečtu odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80225
16.2.25 09:03

Taky jsem si to přečetla a nechápu. Možná to jen využili k odvolání oblíbeného kněze? I v církvi se pletichaří a dělají podrazy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
879
16.2.25 09:10

Chápu to správně, že udělal mši, která byla koncipovaná jako mše pro každého, přišlo mu tam fakt hodně lidí a za to ho vyhodili? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80225
16.2.25 09:17

@KarlKarlson Za to, že to bylo v hospodě - teda ne přímo, ale vedle. A nějaká pojašená farnice vznesla námitku. Podle mne je to klasické, stejně jako v politice. Vyrobíme nějakou směšnou zástupnou kauzu, aby lidi přestali řešit náš hlavní prusvih. Vždyť Bůh je všude a pro všechny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.2.25 09:19
@inkakřivák píše: Více

Tak tomu ver, pred vice lety jsem znala pana, jer, delal pravnika na biskupstvi..strasne hony clovek, verici..chtel kolikrat uz toho nechat, kdyz videl ty podrazy, korupci atd. tenkrat jely cirkevni restituce. Jediny duvod proc tam zustal byli ti poctivi farari z malych farnosti, kterym pomahal. Jinak je to zlo v kleru presne takove jako jinde a cim vyse, tim horsi A o nasem kardinalovi radeji nemluvit..Ale investuji velice dobre, pracovala jsem ve firme ktera resila klientum akcie. Nejlepsi a nejvetsi investice mela cirkev..

• Citovat
  • Upravit
879
16.2.25 09:19

Jasně, duchovní, kteří dokážou přitáhnout lidi a udělat jim to zajímavý, nechceme.
Tak hlavně že Duka vyvolává vlny nevole pravidelně a nic se neděje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65424
16.2.25 09:50

Tady k tomu něco je, ale stejně tomu celému nerozumím. Ale na církev jako takovou mám dost vyhraněný názor, který se nehodí psát :mrgreen:
 https://www.seznamzpravy.cz/…borny-270103#…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10215
16.2.25 09:58
@vokishka píše: Více

Taky tak :palec:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13245
16.2.25 10:01

Tak já si myslela, že mše svatá je prostě něco jako řízená společná modlitba v kostele, většinou v neděli nebo když je nějaký svátek. Tak ne, ono se to může sloužit každý den a jsou spíš výjimky, kdy se to sloužit nemůže.
A pak jsem se dočetla, že:
Mše svatá (eucharistie) je zdrojem a vrcholem celého křesťanského života. K ní se všechno upíná a není nic většího, čeho by bylo možné dosáhnout.
Tak pak mi dává smysl možné rozhořčení divačky z orlickoustecka, ale může to být dostatečný důvod k odvolání z funkce?
A úplně se mi nezdá, že by to Vácha nevěděl a dělal něco proti pravidlům církve, kor když to ještě přenášela televize.
A v těch diskuzích je takové z mého pohle i lehce vtipné a provokující, že se někteří diskutující upíší a místo TV Noe jim tam skočí TV Nova…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6301
16.2.25 10:09

Celkom by ma zaujimalo, ci ta farnicka, ktora akoze vzniesla namietku aj realne existuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13782
16.2.25 10:13

Četla jsem to včera (nejsem věřící, vůbec tomu nerozumím), prý divačce vadilo, že na stole (u kterého to sloužil) nebyl bílý ubrus a na některých stolech lidí bylo nedopité pivo a špinavé talíře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6027
16.2.25 10:24

Video jsem si dohledala, nevěděla jsem o tom vlastně nic. Jako praktikující křesťanka musím říct, že jediné, co mne zaráží, je to pivo nebo co na stolech těch účastníků. To na mši nepatří. No a pak ty ruce v kapsách u některých. Na druhou stranu to mohou být lidé nevěřící, kteří prostě neví, co se hodí a nehodí a jak se při mši chovat.
U kněze nevidím žádný prohřešek. Maximálně mohl těm lidem říct, v jakých okamžicích je vhodné povstat, že se prostě nesedí. To je ale detail.
Na vyhazov tam fakt nic tak hrozného není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10215
16.2.25 10:25
@AnastazieB píše: Více
Čili vadí běžný život 8o :mrgreen:.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65424
16.2.25 10:26
@vendulaaa píše: Více

O tom pivu psali, že to u některých nestihli. Že tam přišlo mnohem víc lidí, než čekali, takže to nezvládli všechno ohlídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat