Hospodin v hospodě - vysvětlí mi někdo?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Anonymní píše: Více
Já to prostě vidím jako úplný detail. Podstatné jsem psala v předchozím příspěvku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lily-of-the-valley píše: Více
Tady se k tomu vyjádřilo AP:
Vyjádření Arcibiskupství pražského k ukončení služebního poměru P. Marka Váchy.
16. 02. 2025
Po odvysílání bohoslužby televizí NOE 29. ledna 2025 se zvedla vlna pobouření a řada laiků i kněží se obrátila na arcibiskupa Jana Graubnera s žádostí, aby se k takovémuto způsobu slavení mše svaté vyjádřil.
Protože se jednalo o katolickou mši svatou, prošel její průběh přezkoumáním Liturgickou komisí České biskupské konference, která ve svém písemném vyjádření konstatovala, že při ní došlo k porušení liturgických předpisů církve.
Považujeme za neuctivé a netolerantní, aby lidé, kteří nejsou katolíky, církvi předepisovali, jak má nebo nemá vypadat mše svatá. Katolíky, kteří se odvoláním svého oblíbeného kněze cítí dotčeni, prosíme, aby si uvědomili, že v církvi je mnoho bratrů a sester, pro něž je mše svatá nejposvátnějším tajemstvím Boží přítomnosti a nevhodným chování P. Váchy se cítí zraněni.
Během jednání kněžské rady zaznívaly názory, že by se arcibiskup neměl spokojit jen s ukončením vedlejšího služebního poměru, a podobně jako liturgická komise ho kněží nabádali ke kázeňskému řešení. Navzdory tomu došlo z rozhodnutí arcibiskupa Jana Graubnera pouze k rozvázání služebního poměru s Arcibiskupstvím pražským, zejména právě s ohledem na P. Marka Váchu.
Arcibiskupství pražské pořádá pravidelně tzv. kněžské dny. Kněžský den je pracovní setkání kněží, na kterém se probírají otázky všeho druhu, mimo jiné i personální otázky. Účast na kněžském dni je pro kněze ve služebním poměru s arcibiskupstvím pražským povinná.
Poslední kněžský den se konal minulý týden. Na tomto setkání P. Marek Vácha nebyl přítomen a ani se ze setkání neomluvil, a tak nebylo možné probrat s ním osobně důvody, které vedly k ukončení jeho služebního poměru na Arcibiskupství pražském tak, jak je běžně zvykem.
P. Vácha je knězem brněnské diecéze, kde má řádné ustanovení farářem. V Praze měl dosud ustanovení na 0,2 úvazku. Arcibiskup pražský Jan Graubner reagoval tedy pouze pastoračně a kázeňské řešení přenechává jeho diecéznímu biskupovi. Ukončení vedlejšího služebního poměru znamená, že P. Vácha za kněžskou službu mimo svou diecézi nebude dostávat odměnu; nemá zakázáno slavit mši svatou; nebyl mu udělen trest dle církevních zákonů.
- Citovat
- Upravit
Aha, nekatolíci mají držet pysk a necpat se do katolických náležitostí. Vlastně s tím nemůžu než nesouhlasit, předpokládám, že se katolíci přestanou cpát do záležitostí světských. Třeba do vlády.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vysvětlení hezké, za mě jsem už řekla co si myslím.
Pokud je cílem arcibiskupství dělat radost paním Novákovým z Ústí, tak to dělají dobře. Že tím docílí ještě většího vylidnění kostelů je asi nemrzí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KarlKarlson píše: Více
Mně by tedy osobně třeba nenapadlo říkat církvi československé husitské, jak má vypadat jejich bohoslužba, když bych nebyla jejím členem. ![]()
- Citovat
- Upravit
Jasně, však v pořádku. Ale jak říkám, recipročně by asi bylo vhodné, aby katolíci neřídili životy světské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jak je řídí? To že je někdo katolík, tak zároveň je taky občan, stejně tak jako jiný člověk, který je věřící či nevěřící.
- Citovat
- Upravit
Nehledě teda na to, že to je tak nechutně arogantní vyjádření, že není divu, že věřících ubývá a přibývat fakt nebudou. Dokud hodlá církev komunikovat takto, nemůže čekat lepší jednání od nekatolíků.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Třeba infiltrace Jochových do školství. V sekulárních školách to nemá co dělat. Aliance pro rodinu nechť si své aktivity provádí soukromě. Případně u svateb homosexuálů bylo několikrát jasně řečeno, že je to PROTI BOHU.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To je jak kdyby si přišla na hokejový stadion hrát florbal.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: VíceŘíkám, že je to nechutně arogantní vyjádření. S tím, že nekatolíci nemají kecat katolíkům do víry, jsem souhlasila. To že se mi nějaké vyjádření nelíbí a těžce se mi nelíbí, že Gaubner za krytí zneužívání dětí nesedí leda někde v temné kobce neznamená, že jsem jakkoliv proti katolíkům a chtěla bych jim kecat do provozování víry.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne, Aliance pro rodinu nemá co říkat svůj názor ve školách. V opačném případě pak mohou jít nekatolíci na bohoslužbu do hospody a zastávat se Váchy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V těch školách říkají své názory i jiné iniciativy a také se to rodičům nebo žákům nelíbí. ![]()
- Citovat
- Upravit
My se ale nebavíme o jiných iniciativách, my se bavíme o tom, jak katolíci kecají do života nevěřícím, zatímco milý Gaubner napíše takový zvratek.
Však církev si dlouhodobě stěžuje na nedostatek věřících a když ti tady napíšu důvody, proč to hodně nás ateistů tak má, tak mi napíšeš, že v Americe zase Bijou černochy.
Příspěvek upraven 16.02.25 v 21:45
- načítám...
- Citovat
- Zmínit