Hospodin v hospodě - vysvětlí mi někdo?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Dík za přidání…
Na Seznamu je toto ohledně dneška: https://www.seznamzpravy.cz/…irkvi-270127#…
Jinak nerozumím této větě: Liturgické předpisy nejsou samoúčelné, ale mají chránit velké tajemství živé Kristovy přítomnosti v eucharistii. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Aneb „smrádek, ale teploučko“.
U poslední večeře na stole taky neměli pěkný bílý ubrus, a dost možná tam byla… ta večeře… včetně alkoholu.
Mimochodem, i kdyby to fakt bylo tak trestuhodné, tak existují výtky, o té problematice se dá mluvit mezi čtyřma očima, vysvětlit si, že to nejde.
Váchovi přišel dopis s „rozsudkem“, aniž by věděl, která bije.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@inkakřivák píše: Více
Nemám nic proti modlitbě v hospodě nebo v posteli. Ale mše svatá do hospody nepatří, pokud je dostupné důstojné k tomu určené místo - kostel. Když byli křesťané pronásledováni, sloužila se mše svatá na místech, kde je nikdo nemohl najít, asi to nebyly jen kostely, ale i tak se to místo přizpůsobilo tak, aby odpovídalo povaze události. Při mši svaté se zpřítomňuje na oltáři Kristova oběť na kříži. To je naprosto vážná věc a jakákoli uvolněná atmosféra při takové příležitosti není žádoucí. Takto to ale bude chápat pouze člověk, který ve skutečnou přítomnost ukřižovaného Krista při mši svaté na oltáři opravdu věří.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Magical-eyes píše: Více
Jde víceméně o to, že existují určitá pravidla o tom, jak se chovat při mši, jak se přijímá svaté přijímání a podobně. A my tím projevujeme úctu i lásku Ježíši.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jak čtu ty diskuse, tak jedním z důvodů u odpůrců pana Váchy bude ta Sára…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lily-of-the-valley myslela jsem především to „chránit velké tajemství“…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ledová káva píše: Více
Jenže to není jen tak obyčejná hospoda. Je to součást kláštěra, akce proběhla za souhlasu představeného kláštěra. Viz vyjádření Váchy i Siostrzonka.
http://www.farnostsalvator.cz/…a-orko-vachy
https://www.youtube.com/watch?…
Co na videu spatřuješ jako uvolněnou atmosféru? Neshlédla jsem mši celou, ale nevidím ani neslyším tam nic, co by Boha znevažovalo. Možná by i víc rušil člověk, který by chodil sbírat nádobí, než pár nevypitých kafí na stolech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Magical-eyes píše: Více
Velké tajemství? Nejspíš jde o to, že v eucharistii je Ježíš skutečně přítomný, ne metaforicky, ale je to místo chleba a vína opravdu tělo a krev.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lily-of-the-valley píše: Více
Ale ke svatému přijímání nedošlo, ne? To můžou jen katolíci?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sám Vácha tam na té mši uvádí, že je farář malé obce u Znojma, nic o akademické farnosti.
A mně to vyjádření přišlo celkem smysluplné.
- Citovat
- Upravit
@KarlKarlson píše: Více
Bylo. Však to je jako kdekoliv jinde v kostele - k přijímání chodí katolíci.
A stejně jako v kostele, kdyby tam šel nekatolík, tak by se ho nikdo neptal, nijak se neprokazujeme. Akorát by Krista samozřejmě tím nepřijal.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jasně, tomu rozumím, ale chápu to tak, že on prostě nerozdával hostie a víno všem, aby měli co na zakousnutí, ale mělo to standardní průběh a k přijímání šli ti správní. Židovští přátelé ani ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Teď nevím co tím myslíš? U Salvátora působí dejme tomu na částečný úvazek už strašných let…
Já ti tvůj názor neberu, však s tím můžeš samozřejmě souhlasit, já s tím můžu nesouhlasit, a nic se neděje.
Za mě je Graubner ale fakt figurka obdobná Dukovi a křesťanům dělá mědvědí službu.
Ale je to jako s politikou, někdo fandí těm, jiný oněm, někdo je konzerva, někdo liberál.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KarlKarlson píše: Více
Ano, cca 51 minuta na youtube.
Klasické přijímání. Někdo jde, jiný ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit