Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli je tu někdo kdo má s touto nemocí osobní zkušenost? Jak jste na ní přišli a jak se u vás řešila? Asi dva dny mě příšerně svědí chodidla a dlaně a tak nějak i celé tělo, ale zas nechci zbytečně plašit a jezdit za dr. Díky
@paam ahoj v kolikátém jsi týdnu? objevuje se ve třetím trimestru
já měla podezření teď před 14 dny, naštěstí se to nepotvrdilo. Každopádně jeď k doktorovi, ab ti nabrali krev a udělali jaterky, z těch vyčtou zda máš bilirubin zvýšený. Mně hrozilo, že kdyby to bylo vysoké, tak okamžitý nástup do nemocnice na sledování a následné vyvolání porodu. Ta nemoc neohrožuje tebe, ale miminko, které když není hlídané, tak to může dopadnout špatně. Takže tím že půjdeš a řekneš že tě svědí tělo nic nezkazíš naberou ti krev a budeš mít klid
http://lekari.porodnice.cz/…cka-hepatoza
Jinak s tím mám bohužel svoje negativní zkušenosti. V posledním těhu se mi projevila ve 23.tt, začíná to svěděním na rukách a nohách, pak celé tělo že se drápeš do krve, nedá se to vydržet. Zjistili mi to krevními jaterními testy, které jsem měla až desetkrát vyšší oproti normě.Skončila jsem v nemocnici, kde mi dávali léky a kapačky s tím , že pokud nezaberou, budu rodit velmi předčasně císařem. Naštěstí léčba zabrala a mám teď krásnou tříměsíční Dorotku. Nakonec mi porod vyvolali v 37.tt, u této nemoci to tak dělají preventivně.Jo a ještě jsem musela držet tvrdou jaterní dietu a hodně pít. Radši si nech udělat testy, je to opravdu nebezpečná nemoc.
@getfira Ty jo, Dorotku? Tak se jmenuje moje mamka
A myslíš, že se něco může i pokazit, pokud počkám do pondělí? To jdu na kontrolu…
Svědí to moc? Je to k nevydržení? Pokud třeba kvůli tomu nemůžeš spát tak jdi:Já byla i celá žlutá,byla jsem unavená…Radši jít dřív, nestojí to za to.
@paam píše:
@getfira Ty jo, Dorotku? Tak se jmenuje moje mamkaA myslíš, že se něco může i pokazit, pokud počkám do pondělí? To jdu na kontrolu…
já bych to opravdu nepodceňovala, aspoň zavolej lékaři aby ti řekl, zda můžeš čekat do pondělka. Víš jak lepší plašit, než by se pak něco vymrvilo ![]()
Radši zajdi za doktorem, pokud budeš mít jaterky hodně zvýšené, je možné, že ti porod vyvolají - je to hodně nebezpečné pro děcko. Nedá se to přímo léčit, dají ti jen podpůrné léky, ale v podstatě nepomůže nic.
@getfira No skoro celou noc jsem nespala, ale to že mě bolela hlava, a pořád jsem se drbala. No žlutý mám fleky okolo očí, ale to už asi 14dní. To svědění trvá od předvčerejška a trošku se to zmírní když je namočím do studene vody a pak namažu silnou vrstvou krému. Tak teď už tam dr není, tak tam radši ráno zajedu…
@paam Jo, měla jsem ji, vyvolávali mi kvůli tomu porod, nejdřív mě svědilo tělo jen tak večer, ale posledních pár dní mě svědilo snad už všechno pořád, nejen chodidla a dlaně (dlaně snad vůbec ne), ale i ramena, prsa, břicho, záda… tak jsem jela hned do porodnice a chtěla jsem, aby mi udělali testy… a potvrdilo se to, a protože byly výsledky dost vysoké, tak jsem ještě večer nastupovala na vyvolání porodu… ale byla jsem 38+5, ale kdybych tam šla hned, jak mě to začalo svědit víc, tak věřím, že by to bylo taky už špatné…
Taky mi pomohla sprcha vlažnou vodou a nebo namazání, ale třeba mě to svědění budilo i v noci…
Mám osobní zkušenost…cca ve 30tt mne začalo tlačit vpravo pod žebry…stěžovala jsem si asi 2× gynekoložce, ale ta tvrdila, že se mi roztahuje děloha a nedala nabrat jaterní testy…Později se přidalo to svědění co popisuješ, to trvalo intenzivně asi týden a já se kvůli tomu vůbec nevyspala. Tak jsem se prostě jednou po víkendu sebrala, byla jsem přesně 34+0tt a odjela směr Podolí…tam udělali jaterní testy, které měli x násobnou hodnotu, a oznámili mi, že domů už mne nepustí…asi 14 dnech v nemocnici mi začali ubývat krevní destičky a bylo jich stále míň…brali mi denně krev, měla jsem jaterní dietu, ale jinak jsem se mohla pohybovat, neměla jsem žádné omezení…ve 37+1 mi začali vyvolávat porod a malý se narodil nakonec až ve 37+3…
@Regina Hero No právě já si připadám jak když mám blechy, pořád se drbu, na břiše a prsou už dlouho, ale to jsem přisuzovala napínání kůže, ale teď ty dva dny uplně všude, ale nejvíc fakt ty dlaně a chodidla, voda a krém pomůže tak na 10 min, a pak už jsem zas jak nepříčetná, snažím se držet, ale nejde to, prostě se musím drbat. Tak jak říkám, dnes už tam dr není, ale zítra si tam dojdu, radši.
U mne se čekalo na ukončení 37tt, protože tehdy oni považují z lékařského hlediska děťátko jako donošené…takže pokud to někomu zjistí po tomto týdnu, tak si myslím, že ihned vyvolávají, protože hrozí umrtí plodu…pokud se to zjistí před, tak zůstaneš na rizikovém ve sledování a při jakémkoliv zhoršení malého či tebe asi vyvolávají i dřív…
@paam píše:
@Regina Hero No právě já si připadám jak když mám blechy, pořád se drbu, na břiše a prsou už dlouho, ale to jsem přisuzovala napínání kůže, ale teď ty dva dny uplně všude, ale nejvíc fakt ty dlaně a chodidla, voda a krém pomůže tak na 10 min, a pak už jsem zas jak nepříčetná, snažím se držet, ale nejde to, prostě se musím drbat. Tak jak říkám, dnes už tam dr není, ale zítra si tam dojdu, radši.
@vodolejka no pod pravými žebry mě to bolí už dva měsíce, ale to tak nějak všechny co znám co jsou ve třetím trimestru no.