Těhotenská cukrovka u druhého těhotenství

33
12.8.08 09:48

těhotenská cukrovka

Ahoj holky, stalo se vám některé, že jste při první těhu cukrovku neměly a při druhém ano? Moc se mi nechce znovu na testy, minule mi po tom roztoku bylo hooodně zle, naštěstí mi cukrovku nenašli. Teď při druhém těhu jsem si udělala sama test z krve pomocí testovacího proužku a půjčeného testovacího pera a všechno bylo O.K. Jenže nevím, jestli to stačí. Přece jen ten roztok je pro tělo velká zátěž a je to tedy přesnější :roll: Četla jsem tu, že některým holkám doktorka ani o testech na cukrovku neřekla, tak nevím, jestli je to fakt nutný… Prý se pak rodí větší děti, což není zas tak hrozný. Nebo to má i nějaké jiné následky pro dítě? Přemýšlím, jestli jít nebo nejít… Je to i o tom, že bych s sebou musela 30km táhnout 1,5 leté dítě, pak ho tam 2 hodiny nějak zabavit a zase 30km zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2239
12.8.08 10:57

Ahoj,

u prvniho tehu jsem cukrovku nemela, o to vic jsem se divila u druheho tehu!!! Stat se to muze. Vetsi dite jsem tedy nemela. V terminu mela 2970g. Ale zato ja jsem byla i pres dietu jako almara + 25kg.

Na vsechny kontroly jsem s sebou tahala tehdy rocni dceru. Mame deti brzo po sobe, takze ti rozumim. Vetsinou, pokud vidi ditko, tak se snazi te vzit prednostne, jak na testu, tak na diabetologii.

Zalezi kolik ti nameri po tom testu. Bud budes jen na diete a budes pravidelne kontrolovana na diabetologii nebo taky muzes skoncit na inzulinu, coz je horsi varianta, ale taky casta…

Jelikoz mame v rodine cukrovkare, tak bych se nebala ani tak velkeho ditete, jak hypoglikemie. To je ale na delsi povidani…

Terik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
12.8.08 11:21

Ahojky, co se mého názoru, tak klidně v prvním těhu jsi cukrovkářka být nemusela a u druhého můžeš.

Už se to tu řešilo několikrát, kdy doktoři posílají na testy:

1/ máš cukr v krvi - tzn jak ti budou dělat odběry a budeš mít zvýšenou hodnota cukru bude vyšší jak 5,5 (v moči být nemusí…tam se objevuje až u velmi vážných případů)

2/ máš v rodině predispozice…tzn. rodič nebo prarodič trpěl normální nebo těhu cukrovkou

3/ máš vysokou váhu, věk vyšší jak 30, nebo jsi měla už někdy náběh na cukrovku…tzn. vlastní genetické predispozice

V jiných případech není potřeba testy dělat. Ale pokud jsi byla v prvním těhotenství na testy, tak by bylo vhodné jít na ně i podruhé… přecejen tělo ti mezitím neomládlo.

Co se týče vlivu na dítě…pokud žena cukrovku má a neudržuje aspon dietní omezení, tak můžou přijít komplikace a není to jen o velikosti dítěte.

Dítěti jde do oběhu cukr z tvé krve, samo inzulín neprodukuje, takže ho nemůže odbourat a je na tom v podstatě jak normální cukrovkář (hrozí poškození očních nervů a nervové soustavy vůbec, budoucí produkce inzulínu…) takže zvýšená zátěž na organisnus a může dojít k poškození některých orgánů.

Pak je také dokázáno, že tyto děti mají v průběhu života 3× vyšší výskyt cukrovky než ostatní lidé a navíc v 80% jsou obézní až silně obézní.

Navíc cukrovka je rizikový faktor u porodu…je to vzhledem i k lékům co ti můžou podat a reakci na ně…bo ti daj nějaký oblbovák a ty začneš reagovat divně, tak nebudou vědět proč. A ztratí tak zbytečně čas, když budou hledat důvod.

Takže pokud nemáš indikace, tak bych to neřešila…ale pokud ano, tak bych na testy určitě šla…ono je to přece jen nepříjemné, ale vydržet se to dá…a furt je to lepší než hendikepovat sebe nebo svoje dítě po zbytek života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
12.8.08 14:45

Ahojky,

řeším to stejné co ty. Jinak souhlas s Jamap až na jednu poznámku, u nás můžeš mít všechny vyjmenované příznaky negativní, ale stačí když ti je víc než 25 a už tě tam taky posílají.
Já se už dr. tak lehce ptala, jestli mě tam chce poslat, prý jo, ale když jsem mu řekla, že mám pořád velmi složitá rána (musím do sebe něco dostat ještě než vstanu) a i tak to někdy letí zpět a že to prostě nezvládnu jednak tak dlouho nejíst a taky to nevyzvracet. Tak prohlásil, že by to asi fakt nemělo smysl a že se ještě domluvíme při příští návštěvě poradny (to by mi teprve měl tu žádanku vypsat).
Tak budu doufat, že se svůj postoj nezmění a kvůli odmítnutí toho testu mi hlavu neutrhne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
12.8.08 22:13

Já už jsem to tu psala několikrát … jsem pevně rozhodnuta podruhé na test nejít.
Při prvním těhu jsem překročila limit o 3 desetiny, a honila jsem se zbytek těhu na diabetologii … dietu jsem nedržela (to dr. neví) sežrala jsem na co přišla, a nikdy víc jsem cukr zvýšený neměla. Jenže já mám tu výhodu, že mám přítele diabetika, takže máme doma glukometr a cukr si můžu měřit 10krát denně.

Teriku - při normálním funkování se hypoglykemie bát nemusíš … kdybys cukrovku měla a nevěděla o ní, naopak bys měla hyperglykemii. Protože normálně bys hladinu cukru nesrazila. Leda že bys celý den nejedla, což si myslím že u těhotných není pravděpodobné ;).

• Citovat
  • Upravit
Betty03
13.8.08 07:15

ahoj,
přesně souhlas s Jamap - jde o riziko pro mimčo, zdaleka nejde jen o váhu!!! A znám případy, kdy první těhu v pohodě a v druhém se vyskytla. Těhotenství je pro tělo zátěž a odolnost s každým dalším klesá, čili co v pohodě zvládlo při prvním nemusí zvládat při druhém /dalším/, takže právě i cukrovka se může objevit (je to projev neschopnosti těla se vzhledem k zátěži s tím cukrem vypořádat). Takže rozhodně bych se na ten test poslat nechala, byť je to hnus, to víme všichni. Jsou gynekologové, kteří na to posílají všechny, bez ohledu na anamnézu. Kromě toho, že to je hnus, to není nijak náročné a rizikové vyšetření a profit je jasný.
Tak držím palce, ať to máš v pořádku! :wink:

• Citovat
  • Upravit
2345
16.8.08 17:41

Ahoj, přidávám se k Betty - rozhodně na ten test jdi!!! Tohle se opravdu dá přežít, i když to není nic příjemného. Sama jsem ho kvůli rodinné anamnéze absolvovala dvakrát, poprvé už v 16tt, kdy jsem ještě měla nevolnosti :roll: , a podruhé později, a to jsem tam pak málem omdlela, jak mi bylo mdlo, a jen silou vůle to v sobě udržela… Ale nelituju! Jinak test mi vyšel hraniční, tak jsem se pak raději hlídala. Ale vše bylo OK.
Co znám holky s těhu cukrovkou, NAOPAK přibraly hrozně málo :! díky dietě. A nechci strašit, ale ty možné dopady na plod mohou být opravdu i vážné, v krajním případě i úmrtí v děloze 8O :( Určitě bych proto neriskovala.
Držím palce, ať je to OK!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9226
26.8.08 09:37

Pridam taky svuj nazor na tehu cukrovku a vysetreni. Byla jsem nedavno, cca pred 14 dny a neni to tak hrozny. Cekala jsem neco prisernyho, dali mi vypit 300 ml nechutne preslazenyho caje a bylo po. Pred tim vzali krev a pak taky. Hodnota po byla nizsi nez pred vypitim toho blivajzu. Zadny rodinny dispozice k tomu nemam, nikdo ani z okoli znamych neni diabetik a me je 25 let. Nikde mi nic nenasli, ani v krvi ani v moci a jit jsem tam musela. Pokud by to bylo potreba i pri druhem tehu nebo ted znovu, tak bych sla. Copak ja vim, co se ve me deje? od toho jsou dr. aby mi to rekli a radsi me poslali na preventivni vysetreni, nez aby to pak komplikovalo muj zivot, zivot prcka a taky porod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taz
630
28.8.08 21:15

Ahoj!ROZHODNĚ NA TESTY JDI!!!!!!!!!!
Já nemám jediný rizikový faktor!Žádný DM v rodině, přibírala jsem v těh. normálně, bylo mi čerstvě 25, neměla jsem nikdy poruchu glukozové tolerance..... Na test jsem šla, protože můj gynekolog posílá všechny těhotné. Taky jsem remcala, jak je to u mě zbytečné… A ejhle, měla jsem těh. cukrovku… 8O I diabetoložka se divila, že ji mám, když nemám jedinej rizik. faktor. Ale stalo se…
Připouštím, že dieta byla nepříjemná, ale mám zdravýho klučinu… Ted jsem ráda, že jsem na test šla. V těh. jsem se totiž mohla utlouct po sladkým, takže kdybych o DM nevěděla, tak bych se ládovala dál a to nechci ani domyslet…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
330
28.8.08 23:47

Ahojky holky, tak jsem byla ve středu na tom testu! Nevím jak to, ale bylo to naprosto v pohodě.

Nejhorší bylo dvouhodinové čekání na ten druhý odběr. Co se týče toho sladkého roztoku, NIC HROZNÉHO TO NEBYLO!!! a to opravdu nepiju (nesnáším) slazené nápoje! Je to jako dost přislazený ovocný čaj nebo pokud víte jak chutná fruktózový (hroznový) cukr, tak je to nějak takové…prostě to není jen sladké, ale má to i takovou „odlehčující“ složku.
Na tom, že jsme čekali, že to bude chutnat hůř, jsme se shodli všechny tři maminky, co jsme tam byli. Bez problému jsme to vypili všechny. žádná nezvracela - a přitom jedna z maminek říkala, že má ráno se zvracením problém. Jediné co nebylo úplně fajn, je že po tom zůstala pachuť v puse, ale mohli jsme to zapít dvěma doušky čisté vody, takže se to dalo trochu zmírnit.

Sestra nám doporučila, že je to nejlepší vypít průběžně, člověk si tak chuť uvědomí až po vypití (je toho cca 3,5 dcl - takže to jde vypít na jeden pomalý zátah) navíc nám to dala na chvíli do studené vody (říkala že se to pak pije ještě líp, pokud je to aspoň trošku chladnější)

Takže všechny holky, co váhají jen proto, že je to nepříjemné vyšetření. Fakt nemusíte mít strach, není to žádná katastrofa a myslím, že běžně podstupujeme daleko nepříjemnější vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3409
9.2.17 17:24

Ahoj holky, tak mi dělali glykemický profil. Na lačno 5,6 po sni dani 6,7 a po obědě 7,9 a prý je to na hraně, nic hroznýho. Řekli mi to samé na gynekologii, ale byla tam jiná doktorka a prý až tam půjdu za 14 dní si mám promluvit se svým doktorem, ale je to jen hranični. Ale jak já vás tady čtu, tak některá si už musíte dávat inzulín a mě jen tak nechají?? Co si o tom myslíte, mám se bát nebo je to ještě ok, jak říkají?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.3.18 09:08

Hodnota 5,1

Ahoj, byla jsem na Oggt testu. Z první krve mi vyšla hodnota 5,1mmol/l. Poslali mě domů. V testu se nepokračovalo. Mám cukrovku? Jaký teď bude postup? K lékaři mám jít až za dva týdny. Také mě trápí, že jsem zatím přibrala necelá 4 kila a jsem ve 26 tt. Zdá se mi to málo. Ani bříško moc neroste. :,( Nemůže být něco špatně?

• Citovat
  • Upravit
21625
2.3.18 09:11

Test se musi zopakovat. to te rovnou neobjednali? zavolej si k lekari a domluv se jak dal. do dalsi kontroly bych necekala. a to nabirani je v pohode. nejvic se nabira spis ke konci. holt naberes celkem 10 kg a ne 25. bud rada :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
2.3.18 09:47

V tomhle peipade se trst vetsinou opaluje za tyden. Kdyz vyjde zase takhle, tak te objednaji do poradny. Budes drzet dietu a merit cukr. Ve vetsine pripadu to staci. Nastuduj si tehotenskacukrovka cz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
3.3.18 09:42
@Anonymní píše:
Ahoj, byla jsem na Oggt testu. Z první krve mi vyšla hodnota 5,1mmol/l. Poslali mě domů. V testu se nepokračovalo. Mám cukrovku? Jaký teď bude postup? K lékaři mám jít až za dva týdny. Také mě trápí, že jsem zatím přibrala necelá 4 kila a jsem ve 26 tt. Zdá se mi to málo. Ani bříško moc neroste. :,( Nemůže být něco špatně?

Ohledně váhy - jsem 27+1 a mám nahoře cca 1-2 kg, takže buď v klidu, já jsem za to ráda, ale samozřejmě se děsím co mě čeká v posledním trimestru :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí