Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtěla bych touhle diskusí poprosit maminka co mají zkušenosti s těhotenskou cukrovkou o radu a inspiraci. Byla mi zjištěna a výsledek vím od pondělka a zatím dost tápu od diabetoložky jsem dostala jídelníček a i seznam co nesmím, jenže si s tím moc nevím rady jídlo mi přijde jednotvárné a už mi to ani nechutná. Vím, že bude můj příspěvek delší předem se omlouvám, ale pro představu vám napíšu můj jídelníček i zakázené věci. byla bych ráda za vaše návrhy jak to zpestřit a taky jak si poradit třeba s oslavou narozenin, nebo vánocemi rodinu ošidit nemůžu a nechci se na ně jen smutně koukat. Co nesmím: cukr, med, hroznový cukr, kvůli těhotenství nejsou moc vhodná ani sladidla, džusy, paštiky, uzeniny(kromě šunky), sterilovanou zeleninu a ovoce, kečup, hořčici a jiné dresinky, bílé pečivo, sladkosti, ani sladké mléčné výrobky(např, jogurty), sušené ovoce. Ovoce mám jíst max. jeden kus denně.
Jídelníček
Snídaně: 70g chleba,15g rostlinného másla,50g sýra(tvaroh, nebo šunka), čaj, nebo bílá káva
Přesnídávka:150g ovoce, 50g chleba, 10g Rost. másla
Oběd: 20g rostlinného tuku, 15g mouky, 150g zeleniny( nebo 100g ovoce), 70g masa, 200g brambor ( těstoviny,rýže, knedlíky, luštěniny, pečivo různé množství podle druhu)
Svačina: 2 dcl mléka, 60g chleba
Večeře: viz. oběd
Druhá večeře: 150g ovoce, nebo 40g chleba.
Chleba můžu nahradit celozrným pečivem. Jídla je hodně hlavně večeře mám problém vůbec sníst jen nevím co z toho mám vlastně vařit, aby to bylo chutné a pestré a svačiny jsou úplná katastrofa prakticky se živím suchým, pečivem. Sladé mi sice chybí, ale kvůli mimnku vydržím spíše mě děsí představa té jednotvárnosti, hladovět nesmím a tohle se mi po týdnu už opravdu přejedlo. Díky moc za vaše názory a nápady.
Na ten chlebík je dobrá i Lučinka nebo Cottage sýr. Taky mají minimum sacharidů. A dají se přikořenit…my to rádi s JUST kořením…paprikové nebo česnekové, mňam ![]()
chutne su aj obycajne ovsene vlocky, das trosku bieleho jogurtu a trosku jablcka a hned to ma sladsiu chut, je to dobra mnamka
alebo ked mas moc chut na sladke..len tak si uvar jablcko a ono je to vcelku sladke ![]()
alebo raz za cas sa da upiect kolacik… das si listkove cesto, biely tvaroh a a to nastruhas jablcko… nie je to moc sladke, ale prijemna zmena..
Donago zatím mám jen dietu a hodnoty jsem podle všeho neměla nijak moc vysoké. A cukroví určitě upeču normální už kvůli rodině a já ho prostě jíst nebudu, jeden rok to holt musím vydržet a po novém roce si to vynahradím něco mi určitě ještě zbytek tak aspoň ochutnám. Děkuju všem za nápady, já už to taky trochu zkoušela obměňovat jen si nejsem pak jistá jestli je to správně. Třeba to odpolední mlíko jsem nahradila kefírem, nebo bílým jogurtem. A sladidlo nepoužívám, ale mám třeba dia sirup do vody a tam ho trošku je piju většinou čistou vodu, nebo čaje, ale sem tam si dám do vody ten sirup pro změnu. Je to právě pro mě těžké, protože chutě na sladké jsem měla od začátku těhu a mám ráda ovoce apod. a to mi doktorka taky dost omezila. Když jsem doma tak to jde, ale nejhorší na psychiku jsou návštěvy a různé oslavy, ale zase se mi nechce trčet do porodu doma, když mi nic není a ráda zajdu mezi lidi. Jenže je pak kruté koukat jak jiní mlsají a taky to pořád každému vysvětlovat pak se těžko myšlenky na dobrůtky zahánějí.
Donago díky moc hned je mi líp. Ono to je asi i těmi hormony docela jsem si těhu užívala, ale za ten týden na dietě mám protivné a ubrečené nálady a jsem i unavená i když nic moc nedělám. Asi ten organismus potřebuje chvíli na srovnání. Dneska jsem slzela i nad svačinkou a to jsem měla kus jablka a graham s máslem normálně bych to snědla docela s chutí, ale asi jsem cvok no
Nebo mě spíš deprimuje to, že musím normálně jsem byla zvykla jíst na co mám chuť a kdy mám chuť a dělá mi problém i ta pravidelnost a to, že prostě musím ikdyž nemám hlad.
Ijajeki: Měla jsem lautr ten samý jídelníček, ale já si pak už jedla po svém (jak „velké“ se mi narodilo dítě se můžeš podívat v podpisu).
Jak jsem jedla já? Snídaně třeba kus chleba s máslem a salámem, kafe. Svačina tvaroh (tučný) se skořicí, obědy jsem jedla všechny, jen dávala pozor na přílohy. Svačiny a večeře podobné jako snídaně. Navíc jsem občas upekla nesladký štrůdl z listového těsta (návod je na tom webu www.tehotenskacukrovka.cz). A musím říct, že ke konci jsem i zahřešila (třeba jedna hořická trubička ke svačině, kousek mřížkového koláče ke svačině a tak).
Neboj, zvládneš to. A nemusíš jíst tolik, hlavně já nejedla ty druhé večeře teplé, to nesnáším normálně. Jen jsem si hlídala cca 3 hodiny mezi jídly.
Ahoj Ijo,
tady toho najdeš docela dost, neboj není to tak zlé ![]()
pa ![]()
Flyingfrog píše:
Ijajeki: Měla jsem lautr ten samý jídelníček, ale já si pak už jedla po svém (jak „velké“ se mi narodilo dítě se můžeš podívat v podpisu).
Jak jsem jedla já? Snídaně třeba kus chleba s máslem a salámem, kafe. Svačina tvaroh (tučný) se skořicí, obědy jsem jedla všechny, jen dávala pozor na přílohy. Svačiny a večeře podobné jako snídaně. Navíc jsem občas upekla nesladký štrůdl z listového těsta (návod je na tom webu www.tehotenskacukrovka.cz). A musím říct, že ke konci jsem i zahřešila (třeba jedna hořická trubička ke svačině, kousek mřížkového koláče ke svačině a tak).
Neboj, zvládneš to. A nemusíš jíst tolik, hlavně já nejedla ty druhé večeře teplé, to nesnáším normálně. Jen jsem si hlídala cca 3 hodiny mezi jídly.
Fly jím téměř jako ty…ale ujedu i na pár bonbonech gumídci prostě být musí
…a moje včerejší hodnoty 5-5,7(snidaně) oběd 4,7-5,7 a večeře tak tam jsem se sekla s měřením před jelikož jsem pá rmin předtím zbouchala jabko,ale 6,3 - 6 …teplé večeře taky nejím…jím normální jídla,akorát si lehce ohlídám množství příloh a když přeženu jdu to rozchodit
![]()
market: Máš ukázkové hodnoty
Já svoje nevěděla, páč jsem neměla glukometr, ale moje diabetoložka by tě pochválila. Já mívala po snídani kolem 5,7 (po jogurtech, tvarozích, které se moc nedoporučují
.