Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den,
v těhotenské průkazce v cervix-skore by mě zajímali jaké hodny jsou normální?
Jsem v 26+1 a mám v tam zaznam konsistence 1 a do teď jsem měla 0. Tak by mě zajímalo co to je? A jestli je to normální hodnota.
Děkuji za odpovědi
Já sice nevím co to je, ale kdyby to nebylo normální tak by ti to doktor řekl ![]()
jj je to velikost čípku. Já v průkazce měla kolik by to tak i mělo být, ale i u 7čky jsem měla stále 2ku.
ty jejich názvy , skratky co mám vše v průkazce a téměř nevím co to znamená ![]()
boon píše:
Dobrý den,
v těhotenské průkazce v cervix-skore by mě zajímali jaké hodny jsou normální?
Jsem v 26+1 a mám v tam zaznam konsistence 1 a do teď jsem měla 0. Tak by mě zajímalo co to je? A jestli je to normální hodnota.Děkuji za odpovědi
Jj, je to normální hodnota. Stupnice je od 0-7, ale třeba já jsem měla při prvním těhu CS 7 celý poslední měsíc a rodila jsem přesně v termínu.
Dobrý den,taky by mě zajímalo,co to vše zajímá. U všech těch názvů mám 1 a kritickou část mám za 5.
CS BODY - naléhájící část, dilatace hrdal, zkrácení čípku, konzistence, směr čípku (sakrálně = dozadu, mediosakrálně = středozadně, středem).
Změna každé položky se hodnotí bodově 0, 1, 2. Počítá se při každém gynekologickém vyšetření, výsledek se zapisuje do sloupce označeného příslušným týdnem těhotenství. CERVIX SCORE je jejich součtem (řádek CELKEM/ kritická hodnota). Překročení KRITICKÉHODNOTY znamená varování, že hrozí předčasný porod či potrat. U donošeného těhotenství informuje CS o připravenosti porodních cest k porodu. Pokud je hodnota CS vyšší než 7 bodů, lze uvažovat o indukci porodu = umělém vyvolání porodní činnosti.
konzistence-tuhý,polotuhý,měkký
Takže u Tebe bod 1-polotuhý-ve 27 může být
Příspěvek upraven 13.01.12 v 11:30
Hodnotí se to 0-2 body. Pokud jsou tam už nějaké změny,ale né velké,hodnotí se to 1,kritičtější 2. Čili…je 5 hodnot,které se kontrolují při vyšetření-viz výše a body se potom sčítají. Nejvíce je deset bodů a to už je k porodu.
Já jsem ve 34tt i podle ultrazvuku a mám všude 1 a v té kritické části 5
No protože máš za vše jeden bod-připravuje se to k porodu a kritická část to je součet všech bodů dohromady. Kritická část=výsledek. Neznamená to nic KRITICKÉHO. 5 posuzovaných věcí,za každý máš jeden.