Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda má někdo podobnou zkušenost. S manželem se nám stala nehoda (sklouzl prezervativ ). Druhý den do 8 hodin jsem si vzala Prostinor. Žádné komplikace jako například zvracení nenastali. V den očekávané menstruace se krvácení nedostavilo a žádné špinění také nebylo. Týden po očekávané menstruaci jsem si udělala digitální těhotenský test na kterém se ukázalo pozitivní 1-2 což asi znamená 3 až 4 týden. Druhý den jsem zašla k doktorovi který v děloze nic neviděl. Pociťuji stejně příznaky jako v jiné dny před menstruaci. Je mi 38 a už dlouho na sobě pozoruji příznaky podobné před menopauzou. Je možné že bych byla v menopauze (četla jsem že v nižším věku je možná menopauza, a také že je to dědičné jelikož moje máma ji měla okolo 40 let). Mohlo to způsobit vyšší HCG v moči? K lékaři mám jít na kontrolu příští týden.
Ne, v menopauze tělo hCG neprodukuje. Pokud je test stále pozitivní, budeš nejspíš nomálně těhotná, i když týden po vynechání je prázdná děloha celkem normální. Taky to může být jen biochemické a odejde to, cyklus se může dost rozhodit tím Postinorem, ale prostě pokud je prokázané hCG, tak je to těhotenství. Co říká test teď?
Jinak menopauza je stav, kdy už je žena více jak rok bez menstruace. Ten haprující stav klidně roky trvající je přechod a během něj jde sice ženská plodnost dost do háje, ale pořád není nulová.
@JancaS84 píše: Více
Ano to vím jenom se ptám jestli má někdo podobnou zkušenost.
@ugluk nemyslím přímo už menopauzu ale říká se tomu perimenopauza a při ní menstruace ještě je co jsem četla ![]()
@IvaHala3 ano, ale ani v takovém stavu tělo neprodukuje samo od sebe hCG. hCG je těhotenský hormon. Pokud chceš test na blížící se přechod, můžeš si koupit LH test.