Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, prosím o radu.Dle výpočtu jsem v 6+1 tt, dle Uz 5. Týden. hcg jsem mela 2711 od předešlého odběru mi dvojnadobne stouplo, tedy OK. Dr mi ale sdělil, ze se mu nezdá zbarveni gestacniho váčku, ze by melo byt spise černé než šedé,ze.jde o siť cev ci neco pidobneho. Kdyby mi pry nestoupalo hcg, premyslel by o zamlklem tehu. Delohu mam dozadu tak treba i tim to muze byt. v pondeli jdu na další UZ, ale mam z toho strach. nemáte s tím některá zkusenosti? Jinak minuly měsíc jsem mela samovolny potrat hned s menstruaci a bez revize. děkuji vám moc
..tohle je fakt na křišťálovou kouli.. To ti nikdo nerozsekne.. Ale zázraků je zrovna tenhle obor plný, tak držím palce.. (mám jeden doma, co v 6/7.tt „nebylo“ embryo, jen prázdná dutinka
) Jen se obávám, že budeš v nejistotě déle, že v pondělí ještě jasno nebude..
A neměli jste doporučeno po tom samovolném potratu nějaký měsíc počkat?
… nechodit na UZ dřív než v nějakém 9. týdnu, to je po mých zkušenostech se 4 těhotenstvími, kdy mě několikrát strašili mimoděložním atd. Zkrátka, co se má stát se stane i bez UZ.
Tím, ze odešlo vše a bez problémů řekli po prvni ms můžeme. A ta proběhla…mne pravé zajímá, zda to některé lékaři také nerekli, protože jsem to tu nikde nenašla…
Naprosto chapu, ze si delas veöke starosti. U me to tak bylo v zari, v 6tt temer nic videt, jen HCG stoupalo. Chodila jsem k dr. obden n a HCG a kazdy tyden na UZ a ted jsem ve 23tt a vse v poradku. Znam takovych pribehu mniho, sance urcite je. Snaz se necim zabavit, protoze to cekani muze byt dlouhe a o nervy. Moc drzim palce!!!
@Zabatko
Taky bych se tim ted ridila, po asi 3 UZ kdy plod hledalo nekolik doktoru a nikdo si nevedel rady. Ja mela HCG uz 33.000 a stale nic nebylo videt. Pak prisli s mladsim tehotenstvim, to jsem vedela, ze neni mozne. A nakonec se vse srovnalo. Byl to ocistec. Byla jsem na UZ hned na zacatku tehotenstvi kvuli slabemu krvaceni.
@Emička01 lekari takhle sdilni prave moc nebyvaji a vedi proc..akorst clovek schizuje. Jsem 27tt, na kontroly chodim, dr mi meri pravidelne cipek, vzdy rekne ok, je to dobry a neresim. V pondeli mi rekl, ze mam cipek 27mm a prej je to dobry..coz me vydesilo, protoze se mi dost zkratil. Ale kdyby mi tonerekl, tak jsem v klidu..proste vydrz a uvidis. Mnedr ze zacatku rovnou rekl, ze se uvidi, ale jajsem jiny pripad. Kazde tehu je ze zacatku bud a nebo..tak drzim palce at je vse v poradku.
@Annie9 píše:
@Zabatko
Taky bych se tim ted ridila, po asi 3 UZ kdy plod hledalo nekolik doktoru a nikdo si nevedel rady. Ja mela HCG uz 33.000 a stale nic nebylo videt. Pak prisli s mladsim tehotenstvim, to jsem vedela, ze neni mozne. A nakonec se vse srovnalo. Byl to ocistec. Byla jsem na UZ hned na zacatku tehotenstvi kvuli slabemu krvaceni.
No právě, u mě to bylo to samé a hned ve dvou těhotenstvích, ve čtvrtém jsem naklusala až v 11. týdnu rovnou pro průkazku a byl klid. ![]()
@Zabatko
My jsme ani nevedeli, co to zamlkle tehotenstvi je. Vedela jsem, ze hrozi spontanni potrat, ale ze budeme miminko tydny hledat, to me ani nenapadlo. Cekat dele je skvela rada, pokud neni nutne jit driv, tak bych ji dala ted kazde tehotne zene. Byly to strasny nervy, vzdy tam jet s tim, ze to bud bude ok nebo rovnou dostanu zadanku na revizi. Nebo tam volat a ptat se, zda HCG porad roste, nekdy to doktor nebral i dve hodiny.
@Zabatko Souhlasím se strategií… v prvním těhotenství mě v začátku posílali od čerta k ďáblu, ultrazvuky, krev, pořád něco a přitom bylo prostě jenom moc brzo. Doteď nechápu, proč mi neřekli, ať přijdu za 14 dní… nebo asi chápu, nejspíš prachy
V současném těhotenství jsem ve 13+1 a na první kontrole jsem byla teď v pondělí
i když test jsem měla pozitivní už na konci října.
@lekarnicka28 mně taky po „potratu“, kdy přišla MS o 8dní dýl něž měla(ale test byl jasně pozitivní), dr řekl, že klidně hned, že se to počítá jako normální MS ![]()
@Emička01 poradím, jen - nestresovat se. Ono za dva dny může být vše jinak. Já šla taky k dr brzo (kvůli bolestem na jedné straně a výtoku) a taky tam bylo dost nesrovnalostí. Nakonec to dobře dopadlo a synovi je 13 m ![]()
@Emička01 v 5. týdnu je brzo, je dobře, že dítě je tam kde má, jak se bude vyvíjet ti nikdo teď neřekne. Myslím, že ti ten doktor říká zbytečně moc.
U mě, když to bylo špatně, měl ten váček špatný tvar, byl příliš velký a takový jakoby zplacatělý. I to by ale mohlo dobře dopadnout. Důležité je třeba vidět vývoj za 2 týdny, to už by mohlo být srdíčko, musí tam být už jasně plod, atp.
Nezbývá než čekat.
Pro uklidnění, v roce 2011 jsem potratila, byla revize a po 6 týdnech jsme počali kluka. Je naprosto zdravý, těhotenství prakticky bez komplikací a to jsem „stará“ matka.
Předchozí potrat neznamená, že máš větší riziko, že bude něco špatně. Doktor mě u malého uiklidńoval, že spíš naopak.
Tohle je přesně ukázaka toho, že možná bychom vždycky nemusely vědět úplně všechno.