Těhotenství a mateřská?

32889
25.1.19 09:29

Pokud bys nastoupila na md do 180 dní od ukončení pracovního poměru,tak bys PPM měla. Počítáno z platu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8858
25.1.19 09:35

Pokud bys otehotnrla ještě během práce, tak přece můžeš jít na nemocenskou a pak na mateřskou ..není důvod dávat hned výpověď, co kdyby těhotenství hned nevyšlo napoprvé. Výpověď přece můžeš řešit až po rodičáku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
25.1.19 09:38
@truelly píše:
Pokud bys otehotnrla ještě během práce, tak přece můžeš jít na nemocenskou a pak na mateřskou ..není důvod dávat hned výpověď, co kdyby těhotenství hned nevyšlo napoprvé. Výpověď přece můžeš řešit až po rodičáku…

Bude mít nějaký problém v těhotenství, že jí dají neschopenku? Jak to víš?

• Citovat
  • Upravit
37131
25.1.19 09:44

Záleží v jakej fázi těhotenství dáš výpověď, když hned na začátku tak máš smůlu, musíš se vejít do ty 180 denní lhůty (tzn, dát výpověď nejdýl 180 dní před nástupem na mateřskou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19981
25.1.19 09:45

@truelly a ty víš že bude mít zdravotní problémy že bude potřeba pn?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
25.1.19 09:53

Ahoj otěhotněla jsem začátkem září 2017, od října na neschopence až do možnosti začít využívat mateřskou skrz namáhavou práci. Jinak se to vypočítává z platu a nevidím důvod proč dávat hned výpověď, je lepší dát neschopenku😀 Hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
25.1.19 09:56

@jirma.i ale to musí mít doktora který tu neschopenku napíše i když k ní není důvod, ne každý si to troufne…
Navíc tahle je diskuze je hrozně coby kdyby. Vždyť ani nevíš jestli do toho léta otěhotníš :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
25.1.19 09:58

@Kriss Tina ano to je pravda naprosto souhlasím. Mě doktorka vyšla naprosto vstříc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3023
25.1.19 10:01
@Mango_Lassi píše:
Bude mít nějaký problém v těhotenství, že jí dají neschopenku? Jak to víš?

V dnesni dobe ti da kazdej druhej doktor neschopenku. Nejsou to jen gyndari, ale i obvodaci… kde zijes. Kazdymu je to fuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mango_Lassi
25.1.19 10:23
@Micaella22 píše:
V dnesni dobe ti da kazdej druhej doktor neschopenku. Nejsou to jen gyndari, ale i obvodaci… kde zijes. Kazdymu je to fuk.

Kde žijete vy, to nevím. Já to nepotřebovala a žádný gynekolog mi to nenabízel. A každému to fuk není.

• Citovat
  • Upravit
5072
25.1.19 11:31

Měl bych dotaz na diskutující, spíše psychologický: zakladatelka se na něco ptala a @andelka83 ji odpověděla. Proč dále dáváte příspěvky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
212
25.1.19 11:36

Díky moc za odpověďi. Bavím se pouze hypoteticky. Jedno těhu nám nevyšlo, potrat ve 13tt. Mám práci, ale jakmile bude možnost, chceme se odstěhovat do vlastního, to je asi pochopitelné. A jelikož rodinu plánujeme, tak se ptám takto dopředu. Takže pokud dám výpoveď, budu si přividělávat na ŽL a na MD nastoupím do 180 od podání výpovědi, mám nárok na mateřskou. Ok?

A jak je to v případě, že dám výpověď v práci. Těhotná nebudu a budu pracovat jako na hpp na svůj živnostenský list. Pak krom ZP a SP musím odvádět i něco na nemocenskou, abych vůbec nějakou mateřskou dostala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
25.1.19 11:41

Osoby samostatně výdělečně činné a podnikatelé automaticky pojištění nejsou, nemocenské pojištění si ale můžou platit dobrovolně. V opačném případě můžou hned po narození dítěte čerpat rodičovský příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5072
25.1.19 11:44

Jako OSVČ nemocenské pojištění platit nemusíte, ale PPM nedostanete. Když si ho platit budete, tak kromě podmínky účasti na NP 270 dní za 2 roky před nástupem na PPM, musíte splnit i druhou podmínku účast na NP 180 dní poslední rok.

Příspěvek upraven 25.01.19 v 11:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
25.1.19 11:53

Já moc nechápu, co přesně řešíš a nad čím spekuluješ :nevim: takže při platu 20 tisíc, dělá mateřská dejme tomu 17 tisíc a pobírá se 28 týdnů (cca půl roku ),pak se pobírá 220 tisíc rodičovský příspěvek a na ten mají nárok úplně všichni. Pokud máš šanci vydělávat z domu, to chápu tak, že to půjde i během prvních pár let s dítětem…tak sama musíš vědět, jestli to není výhodnější než dostat třeba 100 tisíc mateřské… Když si platíš jako podnikatel sociální, tak stejně je mateřská třeba 4000,není to tak, že si vyděláš 30 tisíc jako podnikatel a stát by ti platil mateřskou 25 tisíc. Takže si ujasni, co ti to podnikání přinese a jestli na to máš - rozhodnutí si něco neplatit mi třeba přijde dost riskantní. Jinak je taky za mě nejlepší řešení neschopenka…ale, už byste měli mít adresu, doktora na nové adrese, omezení vycházkama…tak na to taky bacha. Prostě řešit něco 150km na dálku, když máš 2 hodiny vycházku je dost blbý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat