Těhotenství + léky

117
31.12.24 16:29

Těhotenství + léky

Dobrý den, píšu, protože potřebuju trochu uklidnit a přečíst si něco pozitivního, tj. někdo byl na tom podobně a dopadlo to dobře.
Celoživotně beru léky na epilepsii (Lamictal) a posledních pár let beru SSRI (Sertraline). Zkoušela jsem vysadit, vždy se vrací těžké stavy.
Momentálně jsem těhotná, jsem na začátku. Doktoři jsou s lékama ok, pořád mi opakuji, ze je to nejbezpečnější volba mezi antiepileptiky a antidepresivy. Že budu kontrolovaná pořádně. A zatim opravdu jsem. A kyselinu listovou beru na předpis už půl roku.
Přesto mě často trápí myšlenky typu, jestli nejsem sobecká vůči miminku, že sotva se plod vyvíjí už je vystaven chemii, že mu dělám hrozné věci od začátku. Že si tohle nezaslouží.
Já s léky ale vážně funguju na 100%. Bylo by mi líto nemít celoživotně děti. Jsem jinak zodpovědná, snaživá, děti mám ráda… S manželem se milujeme. Máme krásný vztah. Tak jsme do toho šli.
Bral tu někdo v těhotenství stejné léky? Dopadlo to dobře? Jak jste se zbavily ošklivých myšlenek? Často přemýšlím nad vývojovými vadami… Rozštěpy…
 Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11791
31.12.24 17:03

V druhém těhotenství jsem brala Topamax. Genetik nad Topamaxem mávl rukou. Dítě je v pořádku.

Jen o pár let později tento lék u těhotenství zakázali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76880
31.12.24 17:18
@KarolinaUca píše: Více

nedělala bych si tyto starosti, budeš opravdu víc kontrolovaná, a ty vývojové vady se přece zachytí na screenincích, bude to dobré, uvidíš :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
31.12.24 18:49

Taky jsem brala antidepresiva celá tři těhotenství a děti se zdají být v pořádku. Netrap se a užívej si těhotenství! Ono je často u léků psáno, že se doporučují užívat, pokud přínos převáží riziko. A zdekompenzovaná maminka je horší varianta. Pracuji s psychicky nemocnýma a u žen, které plánují otěhotnět, se hledá varianta nebo kombinace, která je opravdu co nejméně riziková. Věř svému lékaři. Varuji: neopakuj mou chybu a nevysazuj si sama léky po porodu!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí