Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mám za sebou 3 císaře ale jen dvě děti.Chtěli by jsme to ještě jednou skusit ale mám strach.Najde se někdo kdo s tím má zkušenosti.Jak jste to zvládli a co jizva?
Já mám za sebou císaře dva a zcela upřímně mohu říci, že třetího císaře bych si hodně rozmýšlela jestli bych do toho vůbec šla … přijde mi to risk … a uvažovat o čtvrtém císaři …
Nevím … to už ani není risk, ale hazard ![]()
Určitě bych to řešila spíš s dr. než na internetu - záleží na tom, jak se hojily předchozí jizvy a jak vypadala jizva před třetím porodem (pokud se kontrolovala, jako že asi jo). Já mám za sebou dva císaře a do třetího bych určo nešla, protože už před druhým porodem jsem měla jizvu dost ztenčenou a bolela mě. Dr. mi další těhu velmi důrazně nedoporučoval a já v tomhle nejsem hazardér. Ale jsou i ženy, které za sebou mají i čtyři a víc SC a pohoda. Takže je to fakt individuální.
Známá má císaře čtyři, ale fakt je, že při tom čtvrtém už musela být pod extra lékařským dohledem, x měsíců před porodem hospitalizovaná, porod na den naplánovaný a mnoho týdnů před termínem. Záleží na situaci, reálné to někdy je, ale určitě předem konzultovat s lékařem.
Není to tak dlouho,co se říkalo dva císaře a dost.O třetím nikdo z lékařů nechtěl ani polemizovat.Jedna holčina z práce porodila před 25 lety kluka,nedonošence,císařem…měl 1200 g a ještě ten den zemřel.Když čekala holčinu,tak se hrozila toho,aby neměla císaře,protože vždy dvě děti chtěla a věděla,že nikdo by jí dalšího nedoporučil.přivře oko nad třem
Dnes díky ultrazvukům a možnosti větších kontrol se povolují císaře i tři.Alke do čtvrtého bych nešla,to riziko je veliké a říkala byh si,že je super,že mám dvě děti.Nepokoušela bych dál osud.
mám za sebou čtyři císaře a všechny a všechno v naprosté pohodě. rozhodně to chce větší časový odstup, u mě to bylo vždy po pěti letech. při posledním porodu říkal přednosta brněnské porodnice, že mamin, které rodí po čtvrté císařem výrazně přibývá, v cizině počet císařů dokonce ani neřeší. riziko tam je, ale to je vždycky. pokud budeš chtít vědět něco víc, klidně napiš.
ugluk píše:
Známá má císaře čtyři, ale fakt je, že při tom čtvrtém už musela být pod extra lékařským dohledem, x měsíců před porodem hospitalizovaná, porod na den naplánovaný a mnoho týdnů před termínem. Záleží na situaci, reálné to někdy je, ale určitě předem konzultovat s lékařem.
to je individuální, já jsem třeba žádný extra dohled neměla, porod byl naplánovaný 9 dní před termínem porodu a do porodnice jsem nastoupila den před porodem, nehledě na to že mě ani nenapadlo řešit s doktorem jestli můžu otěhotnět, to rozhodnutí je vždy na ženě.
asi ybch toř ešila s doktorem, možná i s více doktorama. určitě to bude chtít větší časový odstup
. Já ted s doktorem budu řešit 3 možné těhu po 2 císařích a je ěm ajsný že nadšený nebude. Jinak je to hodně individuální, hlavní ej jak s ehojila vnitřní jizva ale 4 císaře asi nikdo rád neuvidí ale zase když přijdeš k doktorovi že jsi těhu taks tim už nic neudělá
. u ěm je problém že bez léků neotěhotnim tak uviidm co ěm doktor řekne a jsme i smířená s tim že budu muset hledat jiného lékaře. A taky záleží jak s ekdo cítí, někdo yb enšel ani do 3 císaře. já se cítím dobře, jizva se hojila ok ale mam i další zdravotní problémy tak uvidim co doktor, asi skákat vysoko enbude z našeho rozhodnutí ![]()
Evinka, já to beru tak, že její péče byla adekvátní jejímu konkrétnímu stavu. Zas tak dobře ji neznám, abych to s ní rozebírala, ale předpokládám, že nejspíš moc hladký průběh to nemělo, když musela být pod takovým dohledem na špičkovém pracovišti. Někdo může zvládnout bez problému císařů pět a někomu můžou doktoři už při druhém důrazně pohrozit, že třetí by byl velice rizikový. Samozřejmě je to pak na každé, jestli do toho rizika půjde, ale zkušený lékař by měl být schopen odhadnout, u koho je to riziko malé a u koho téměř hraničící s jistotou.
Holky, prosim anonym, sleduje me tu svagrova a mela bych to na taliri..
Je mi jasne, ze me asi ukamenujete jak jsem nevdecna za to co mam, ale je to proste silnejsi, nez jsem cekala..
Ve zkratce mam za sebou 3 sekce. Prvni kvuli poloze KP, druha pro nepostupujici porod a treti planovana pro predchozi dve. Odmitla jsem pri ni nabizenou sterilizaci. Sekce mam vzdy 2 roky od sebe (otehotnela jsem vzdy rok po predchozi sekci) a posledni probehla temer pred rokem. Hojila jsem se skvele, vzdy jsem uz druhy den chpdila sama, bez leku na bolest a o jizve ani nevedela.. Propustili me vzdy 4ty den a ja se plne starala o deti.
JENZE.. pri posledni SC mi operater rekl, ze stena delihy je tenka a ze dalsi tehotenstvi nedoporucuje.. Souhlasila jsem, ale mezitim se mi to nejak rozlezelo v hlave a ja si uvedomila, ze jeste jedno miminko bych moc chtela.. Manzel se brani, ze je to risk, ze to rikal ten doktor.
Myslite, ze mam zkusit jineho doktora, co si o tom mysli on? Nebo se s tim mam smirit, ze dalsi tehotenstvi uz nebude? Denne nad tim premyslim a pei predstave, ze mimco nebude je mi moc smutno..
Jinak v zahranici je bezne mit i 6 sekci. I Dr. Koucky pise, ze treti ci ctvrta SC nejsou riziko o nic vetsi jak druha SC..
Jsi blazen… co kdyz se ti neco stane, co ty starsi tri deti… nechapu, no
Riziko není počet sekcí, ale stav dělohy. Opravdu ti čtvrtý dítě stojí za ten risk, že ty tři budou bez mámy? Ona to není sranda. Já mám za sebou jen jednoho císaře, ale taky rupturu dělohy a mám ji posešívanou jak horník ponožky. I když jsem další dítě neplánovala, tak jsem po dvou letech otěhotněla a byl to mazec. Že je něco blbě, jsem cítila celý těhotenství, děloha ten nápor zvládala tak tak a nakonec jsem porodila předčasně. Na pokoji jsem byla s maminou, které děloha v místě jizvy rupla a kdyby nebyla ve špitále, tak už tady není. Ty nechceš hledat jinýho lékaře, ty chceš najít takovýho, co ti dá požehnání, že deset lékařů ti řekne něco jinýho, to ti je jedno. Uvědom si, že teď ti pořádně do dělohy nikdo nevidí, prohlídnout si ji mohl opravdu důkladně jen ten operatér a ten ti svůj názor řekl…
Měním názor. Obecně bych do 4. sekce šla, ale ve tvém případě s tím, co ti řekl operatér a s tím, že už 3 děti máš, ne.
Až se s tím smíříš, ta touha po 4. z většiny zmizí. Vím to, touzim po 3. a muž nesouhlasí. Trvalo mi to 3 roky, ale už je ta touha mnohem, mnohem slabší. U mě by šlo o 3. císař a riziková jsem z jiných důvodů. A asi je dobře, že nebudu riskovat život a to 3. nebude.