Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mám docela starost kvůli jedné kamarádce, která je dost nezodpovědná. Už byla několikrát na potratu a teď otěhotněla znovu. Jejího přítele to vůbec nezajímá a je arogantní. Ona sama měla vždy problémy s alkoholem. Minulý týden mi říkala, že od 4. měsíce se může normálně pít, čemuž vůbec nevěřím. Už je ve 4. měsíci a včera vypila asi 6 piv. Do toho kouří 10 - 20 cigaret denně. Člověk jí může říkat co chce, ale nepomůže to.. Opravdu nevím, jak se teď zachovat.. na jednu stranu, už ani nevím, jestli se s ní chci dál bavit, protože mi to přijde nezodpovědný a vážně hnusný. Nikdy bych to do ní neřekla, že bude až taková. Nemá ani podporu od přítele a jenom problémy a stresy. Možná by ona sama měla hledat pomoc, ale jí to nepřijde, že je něco v nepořádku. Akorát mi vyčítá, když mě se něco daří a je nepřející, protože sama je nešťastná. Myslíte, že takový člověk se dá změnit? Nechtěla bych ztratit kamarádku, ale po pravdě je mi moc líto toho dítěte
![]()
Tvoje kamarádka je nezodpovědná kr*va a osobně bych s takovým bezmozkem skončila. Pokud není retardovaná a nesvéprávná, tak ví, co dělá a je jí to očividně jedno. ![]()
Taková píp je ještě stále tvojí kamarádkou? Ta potřebuje odbornou pomoc..
Nic s tím nenaděláš, já osobně bych se s takovým člověkem bavit nemohla… Hnusila by se mi..
@Kikuška90 píše:
@Lucy26CZ Starej se sama o sobě, neřeš ostatní
Myslím, že by jí ráda pomohla, což je projev přátelství, ne všichni jsou lhostejní sobci.
Pokud si kamarádka nedá říct, tak je těžké pořízení. Snad jedině to ještě zkusit trochu nátlakem - najdi si na netu nějaké články o poškozování plodu alkoholem, vytiskni a dej jí to s tím, že když nevidí, jak ubližuje tomu nenarozenýmu dítěti, tak že už nevíš, o čem byste se dál měly bavit…a nechat jí být. Bohužel, nejsi její máma, ona není nesvéprávná, a jestli to takhle povede dál, tak jí bude mít brzy v péči sociálka…a ta už se „postará“
Můžeš ukázat cestu, ale nikoho nedonutíš po ní jít ![]()
@radkka píše:
Myslím, že by jí ráda pomohla, což je projev přátelství, ne všichni jsou lhostejní sobci.
Kamarádka je předpokládám dospělá osoba, která moc dobře ví, že to co dělá těhotenství neprospívá. Co jako myslíš tou radou? Že jí zakladatelka řekne, aby nepila a nekouřila, že tím ubližuje svému dítěti? A co jako čekáš, že toho nechá? To jako fakt?
Pokud si sama nepřizná, že dělá špatně, tak se změní těžko. Pokud neposlouchá tebe, možná by ji to mohl říct někdo další(rodina, známí..) A pak odborná pomoc, jestli s pitím měla problémy už před otěhotněním. Víc ty sama teď asi nezmůžeš.
Mám takhle známou ochlastku, o malýho se pořádně nestarala, tahala ho po hospodách, ani mu nebyla schopná koupit solidní oblečení. Pořád sem jí mohla dokola troubit, co blbne, že malýmu ubližuje a jak si zavařuje (měla soudní dohled)atd…
No, je to týden, co jí synka vzali předběžným opatřením do děcáku ![]()
A klukovi tam bude asi líp než u mámy ![]()
@Kikuška90 píše:
Kamarádka je předpokládám dospělá osoba, která moc dobře ví, že to co dělá těhotenství neprospívá. Co jako myslíš tou radou? Že jí zakladatelka řekne, aby nepila a nekouřila, že tím ubližuje svému dítěti? A co jako čekáš, že toho nechá? To jako fakt?
Nečekám, že jí z toho zakladatelka vyseká, ale přijde mi ubohé tvrdit, že do druhých lidí ti nic není. Pak se divíme, že člověka s epileptickým záchvatem na ulici padesát lidí překročí a jde dál.
Takova osoba by nemohla byt moje kamaradka. a nijak ji nepomuzes
@Lucy26CZ Víš,takovýmu člověku těžko domluvíš, samo za sebe už ta nezodpovědnost, když pořád chodí na potraty.Asi ji nezáleží na zdraví dítěte. Pokud má přítele který se chová takhle, a není nikdo kdo by ji pomohl, tak to asi sama nevyřešíš, ona tě poslouchat nebude a nakonec budeš špatná ty.Asi se neobejde bez odborné pomoci. Věřím že je ti líto dítěte, může být tím alkoholem a cigaretami poškozeno. Já bych zatím se jí nevnucovala a přestala za ní chodit. Třeba jí to trochu probere a začneš jí chybět.
@Kikuška90 no já sem taky zastáncem „žij a nech žít“, ale když někoho blízkého vidím, jak ubližuje sobě (nebo dítěti a pod.), tak je zase normální říct, že dělá něco nebezpečného. Neříkám cpát názory přes mrtvoly, ale prostě poradit.
Když někoho třeba uvidíš, jak si hraje u otevřené trafačky, taky si ho nebudeš všímat???
@radkka píše:
Nečekám, že jí z toho zakladatelka vyseká, ale přijde mi ubohé tvrdit, že do druhých lidí ti nic není. Pak se divíme, že člověka s epileptickým záchvatem na ulici padesát lidí překročí a jde dál.
Pleteš jablka s hruškama ![]()