Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj!
Potrebuji radu od maminek nebo zen co ziji trvale v Itálii a i v Itálii prožily těhotenství.
Jsem v Itálii zatím pár měsíců, přestěhovala jsem se sem za přítelem a před pár dny mi vys el pozitivni tehotensky test
.
Ráda bych věděla jak se získává v Itálii povolení k pobytu ( Carta Soggiorno myslím, ze se to jmenuje) a za jakých podmínek se takové povolení získá? Hledala jsem na internetu ale moc z toho moudrá nejsem.
V současné době tu zde nepracuji a vzhledem k situaci která nastala asi ještě nakou dobu nebudu.
Pak, pokud bych tu ziskala pobyt, získám tím i nárok na lekarskou peci? Nebo jak jste to dělaly vy, které jste byly těhotné v Itálii?
Budu vděčná za jakoukoliv radu
![]()
Mimochodem, je tu některá z Vas co bydlí v okolí Turina? Já ziji ve Fossanu provincia di Cuneo.
Predem dekuji za odpovědi ![]()
Terka
Pokud nepracuješ, tak nejlepší a nejrychlejší jak získat pobyt i pojištění se vdát za někoho, kdo to má.
Bydlim primo v Turine a jsem v 7.mesici. Predtim jsem tu jiz pracovala, zdravotni peci mam tak veskerou zdarma, kdybych nenastoupila po porodu do prace primo po materske, budu kryta pojistenim manzela.
Muzu tak poradit v dalsi fazi, az budes resit jaka vysetreni je treba podstoupit, rozdily mezi it/cz pristupem atp..
Holky děkuju, ja si to myslela, ze bez práce nebo bez sňatku to půjde asi těžko. Ale doufala jsem, ze jsou třeba ještě nake jiné cesty jak toto řešit.
@Capretta za radu, dyztak se na tebe obrátím až bude čas ![]()
@Teresca okolo všeho nevím, ale z takoých blbých zkušeností, bych radši rodila v česku, v případě rozchodu nebudeš moci s malým vycestovat ze země, pokud by se narodil v itálii a přítel nesouhlasil, myslím si, že tak to nějako je
@tumpach píše:
@Teresca okolo všeho nevím, ale z takoých blbých zkušeností, bych radši rodila v česku, v případě rozchodu nebudeš moci s malým vycestovat ze země, pokud by se narodil v itálii a přítel nesouhlasil, myslím si, že tak to nějako je
To s porodem nemá nic společného. To už je potom záležitost jaké bude mít občanství a kde bude dítě žít, ne kde se narodí. To je jen kolonka v rodném listu.
@pikola aha, tak to jo, já to nikdy nehledala, nepotřebovala, jen jsem něco zaslechla, to se omlouvám za mylnou informaci
![]()
Máte některa zkušenosti s tehotenskym testem od clear blue? Ten normalni nedigitalni mi vyšel hned jasne pozitivní ani ne do minuty jsem měla výsledek a teď jsem si dělala ten digitální, byla jsem zvědavá co mi to ukáže za týden tehu a display prázdný úplně - neukazalo se tam vůbec nic
předpokládám, ze jsem koupila nefunkční test. 10€ v háji ![]()
@pikola A je pravda, že miminko bude mít české i italské občanství? Někde jsem slyšela, že když mají rodiče různé občanství, tak dítě získá automaticky obojí ![]()
Dobry den chtela bych se zeptat. Jsem ve 13tt jsem na nemocenské ziji s přítelem v Čr ale dostal nabídku práce v Italii a chci se odstěhovat s nim. Jen mám strach co dělat na kontroly chodím tady a chci vědět jestli bude problém začít chodit tam k doktorovi a co pojištění?? můj me uklidňuje ze tam to chodí jinak ze se o těhotné více starají než tady. mám strach ohledně peněz jestli něco dostanu. A stehujeme se do Trentino. Děkuji za odpovědi.
@Baruska1010 píše:
Dobry den chtela bych se zeptat. Jsem ve 13tt jsem na nemocenské ziji s přítelem v Čr ale dostal nabídku práce v Italii a chci se odstěhovat s nim. Jen mám strach co dělat na kontroly chodím tady a chci vědět jestli bude problém začít chodit tam k doktorovi a co pojištění?? můj me uklidňuje ze tam to chodí jinak ze se o těhotné více starají než tady. mám strach ohledně peněz jestli něco dostanu. A stehujeme se do Trentino. Děkuji za odpovědi.