Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No tak ale testy máš negativní, menses nemusíš mít úplně z jiných důvodů. Já teda nemám 128kilo, ale obézní jsem podle tabulek také. První těhotenství jsem byla hubenejsi, ale s nadváhou a vše bylo OK, akorát prostě od 20tt tvrdnuti břicha + zkracujici cipek, což je ale víceméně naprosto normální v jakékoliv váze a nabarala jsem 25kg.
Teď jsem 33+5, nahoře mám 9-10kg a opět zkracujici cipek od 28tt a momentálně ležím v nemocnici, že jsem měla zlucnikovy zachvat a našli mi tam kameny. (V lwdnu tam jeste nebyly, takze se udělaly v těhotenství) Nikdo neřekl za cele těhotenství, že jsem obézní a že bych měla držet dietu apod. Nebo že ty kameny mám kvůli obezitě, na netu to sice pisou, ze se spise vyskytuji u obeznich lidi, ale ja zrovna tucny a smazeny moc nejim. A prcek je úplně v pořádku, ani cukrovku nemám. Takže bych nedelala drama, podle mě mohou mít problémy jak hubený tak i tlustý ženský a spíš hraje roli věk a genetika a životní styl. Paradoxně se mnou na pokoji ležela paní, co vazila před těhotenstvím 40kg (ale byla i dost mala) a kuřačka i v těhotenství a miminko museli vyvolávat, protože vazilo málo. Tohle je podle mě horší situace.
Jestli jsi těhotná, tak nekur, nepij, nedroguj a měj normální jídelníček. ![]()
Taky jsem tlustá a obě těhotenství vpohode..akorát ve druhém těhotenská cukrovka…coz ale s nadváhou nemusi souviset. Rodila jsem sice oba císařem ale to nemělo nic společného s mojí konstituci ale poprvé bylo mimčo koncem pánevním a ještě tam mělo nějak blbě nohy a podruhé ta cukrovka..kdy sem nesměla přenaset a zas vyvolávání by mohl být problém protože od prvního císaře byla velmi krátká doba navíc TP vycházel na svatky…takže se určil termin o týden dříve s tím že když se to rozjede samo tak to zkusíme…
Obě děti zatím vypadají že jsou naprosto zdravé…akorát mladsi šel po porodu do hypoglykémie ale protože se vědělo že to může být a hlídali ho tak to zjistili hned a hned se to vyřešilo…díky té cukrovce jsem ve 2 těhotenství nepřibrala a naučila sem se vařit o něco zdraveji..z porodnice jsem šla s o pár koly méně než jsem měla před prvním otěhotněním…teď teda to stagnuje protože na nějaké sportování a držení stravy není moc čas s těmi dvěma ďáblíky…ale aspoň to neleze nahoru 😊
Otěhotněla jsem po dlouhé nemoci stitne. Vyoperovali ji a 10 dní na to jsem otěhotněla. Během léčby jsem nabrala 20 kg. Z 80 na 100. Při porodu 113. Blbě se merily ozvy ale jinak ok. Žádný doktor nikdy nic neřekl…
Malej měl 3750g, zdravé dítě, já bez poranění. Šli jsme ambulantně domu. Teď jsem měsíc po porodu a jsem cca na 100 kg. Chci zhubnout 30 no. Ale času je na to dost.
@laducha píše:
Mám vysokou nadváhu, na váze trojmístné číslo, a mám tři zdravé děti.
A kromě prvního vyvolávaného porodu jsem rodila fakt rychle. Poslední dítě 6 minut po přijetí do porodnice.
Sakra, trumfla jsi mých 8 minut ![]()
Po osmi dnech zpoždění bys neměla negativní test, prostě ne. Nejspíš těhotná nejsi. Než začnete „zadělávat“, dej se do kupy, 130 kg je už prostě moc.
Mám obezitu(velkou) a v Unoru 2023 jsem porodila šesté dítko, všechno v pořádku..rodím tedy děti nad 4kg
,ale určitě je lepší pokusit se zhubnout. U mě je problém jíst…jím málo a vše možné…ted už teda ne, sice kojím ale začala jsem jíst 5× denně podle knihy s recepty a za 10dní mám skoro 5kg dole ![]()
Ahojda nešlo nám dlouhé rok, otěhotnět. Když jsem otěhotněla potratila jsem.. Celkem 4×. Váhu jsem měla kolem 120kg.. Pak jsem se pustila do hubnutí. A otěhotněla když jsem měla 100kg. A máme doma 8 měsíční miminko. Určitě velké rizika jsou. Já měla těhu cukrovku a přitom hrozí velká rizika. Miminko se narodilo v pořádku naštěstí a ja za celé těhu přibrala 7kg. No ale teď to zase leze nahoru. Takže zase Budu muset začít něco dělat 🙄 ☝️
Ale určitě lepší něco dát dolů kvůli např preklamsii či cukrovce. A jak říkají holky ovu mohla být později proto zpoždění. Já měla z nervů zpoždění většinou. Držím palce k otěhotnění ![]()
Jinak, co vim od lekaru, vysoka nadvaha vedle potizi s pocetim je problematicka hlavne v ramci zobrazovacich metod, pri screeningu atd. Zkratka se vse „hur hleda a zobrazuje“. A samozrejme v pripade komplikaci (ktere bohuzel proste nastavaji) se jim lepe operuje zena s normalnim BMI. Oni to ti lekari samozrejme te obezni zene nevmetou do oci, ale je to tak. Jasne, ze vetsina obeznich (nemluvim o nejake mirne nadvaze, tam asi neni vubec problem) ma nakonec zdrave deti, ale proc na to spolehat a proc neco neudelat pro sebe i budouciho potomka. Vzdyt s velkou nadvahou vlastne tomu ditku ta mama ani nestaci pozdeji, az zacne litat.
Zakladatelko, byt tebou, pokud nejsi tehotna, zkus neco shodit. Vse pak pujde lip. Pokud tehotna jsi, i v tehotenstvi neni nutne (ani dobre) nabirat nejak rychle a hodne. Konzultovala bych to s nejakym odbornikem. Nemyslim to zle, jen bych rekla, ze takove chlacholeni se neni nic prospesneho, zvlast, kdyz je to vec ovlivnitelna, na rozdil od mnoha komplikaci. Drzim palce ![]()
Prvni ditko porod s cca 109kg (otehotnela jsem s 99kg). Vse v poradku.
Ted jsem tehotna podruhy - otehotnela jsem se 122kg. Snazili jsme se rok a pul, behem te doby jsem shodila 13kg a povedlo se.
Ted uz jsem ve 22tt, cekam dvojcatka a zatim jsem nepribrala vubec nic, jsem minus 3kg oproti vaze pred otehotnenim
Takze spis hubnu ![]()
Mezi prvnim a druhym tehotenstvim ubehlo sedm let. Takze jsem starsi a jeste cekam dvojcatka. Takze od zacatku mam tehotenskou cukrovku ![]()
Takze dost opruz
Ale ma to vyhodu, dieta je faaaakt prisna a ja ji dodrzuju, takze hubnu a nepribiram, i kdyz jsem uz v pulce tehotenstvi s dvojcatky
![]()
Já jsem obézní, v době otěhotnění vždy 95-105. Otěhotnění rychlé, těhotenství bezproblémové, žádná cukrovka, nic. Posledních 14 dní třetího těhotenství vysoký tlak. Dva porody přirozeně, třetí císař pro obličejovou polohu. Všechny děti zdravé. Jediný drobný problém byl při screenengu - horší viditelnost.
@Anonymní píše:
Ahoj mám dotaz. Mám 128 kg, nabrala jsem za poslední 3 roky díky práci a nepravidelnému stravování. Snažím se jíst zdravě, ale u mě to je hodně o spánku (5hod. denně) a málo času na všechnono a říkala jsem si, že než začnem zadělávat, tak prostě se zaměřím na tělo, ať shodím. No a dneska mám 8 den zpožděnou menstruaci, testy negativní, ale menstruace chodila vždy včas max. 6 dnů zpoždění, tak jsem se dcl vystresovala, protože klasika internet, že u obézních žen hrozí potrat, nebo postižení dítěte nebo tak něco…..Ráda bych měla zdravé dítě, tak se chci zeptat jestli tu někdo měl těhotenství a obezitu?
A nebojis se ze se za tebe bude dite casem stydet? Popravde si nedokazu predstavit jak moc je 128 kg, ale kamaradka ma lehce pres 90 a je jak sud.
@Anonymní píše:
Ahoj mám dotaz. Mám 128 kg, nabrala jsem za poslední 3 roky díky práci a nepravidelnému stravování. Snažím se jíst zdravě, ale u mě to je hodně o spánku (5hod. denně) a málo času na všechnono a říkala jsem si, že než začnem zadělávat, tak prostě se zaměřím na tělo, ať shodím. No a dneska mám 8 den zpožděnou menstruaci, testy negativní, ale menstruace chodila vždy včas max. 6 dnů zpoždění, tak jsem se dcl vystresovala, protože klasika internet, že u obézních žen hrozí potrat, nebo postižení dítěte nebo tak něco…..Ráda bych měla zdravé dítě, tak se chci zeptat jestli tu někdo měl těhotenství a obezitu?
Můžu se zeptat kolik jsi vážila, než jsi kvůli nepravidelné stravě přibrala na 128kg? A jak jsi vysoká? Myslím si, že než začneš těhotnět měla bys aspoň 50kg shodit, protože pokud přibereš v těhotenství 20kg (a to se stává i hubeným holkám) tak by ses jinak dostala už na šílenou váhu.
Já osobně jsem si se 70kg u porodu připadala jako vorvaň.🙈
@eva1985aa píše:
A nebojis se ze se za tebe bude dite casem stydet? Popravde si nedokazu predstavit jak moc je 128 kg, ale kamaradka ma lehce pres 90 a je jak sud.
Joj ty radši nic nekomentuj 🙄 dilina hadr. Proč by se měla za mamku stydět? Moje mamka je taky silnější a nikdy by mě nenapadlo se za ní stydět!!!
No tak ale testy máš negativní, menses nemusíš mít úplně z jiných důvodů. Já teda nemám 128kilo, ale obézní jsem podle tabulek také. První těhotenství jsem byla hubenejsi, ale s nadváhou a vše bylo OK, akorát prostě od 20tt tvrdnuti břicha + zkracujici cipek, což je ale víceméně naprosto normální v jakékoliv váze a nabarala jsem 25kg.
Teď jsem 33+5, nahoře mám 9-10kg a opět zkracujici cipek od 28tt a momentálně ležím v nemocnici, že jsem měla zlucnikovy zachvat a našli mi tam kameny. (V lwdnu tam jeste nebyly, takze se udělaly v těhotenství) Nikdo neřekl za cele těhotenství, že jsem obézní a že bych měla držet dietu apod. Nebo že ty kameny mám kvůli obezitě, na netu to sice pisou, ze se spise vyskytuji u obeznich lidi, ale ja zrovna tucny a smazeny moc nejim. A prcek je úplně v pořádku, ani cukrovku nemám. Takže bych nedelala drama, podle mě mohou mít problémy jak hubený tak i tlustý ženský a spíš hraje roli věk a genetika a životní styl. Paradoxně se mnou na pokoji ležela paní, co vazila před těhotenstvím 40kg (ale byla i dost mala) a kuřačka i v těhotenství a miminko museli vyvolávat, protože vazilo málo. Tohle je podle mě horší situace.
Jestli jsi těhotná, tak nekur, nepij, nedroguj a měj normální jídelníček.