Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat… v dubnu se mi má narodit miminko. Jsem studentka vysoké školy. Nevím jestli se mas ze školy odhlasit a přerušit ho a přihlásit se na pracak? Nevim jesi me pracák vezme pod sebe…? Bude mi platit soc. a zdrav. pojistění? Nebo jak to chodí u studentek..? Nehažte mi sem prosím odkaz, že už se to někdy řešilo. Děkuji moc za radu!!!!
A nedá se tvůj obor studovat dálkově? Že by jsi nepřerušovala a pokračovala…nebo přerušila na rok a pak dálkově. Jinak když to přerušíš, tak asi pak na pracák. Oni budou platit soc. a zdravotní. Pokud jsi studentka, tak nebudeš mít žádnou podporu z pracáku. Doufám, že jsem to napsala dobře.
ano dobre jsi to napsala
) mam stejny pripad, prerusila jsem studium a jsem na pracaku, plati mi zdr. a soc. ale zadne prispevky nedostavam, protoze jsem predtim nikde rok nepracovala.
Děkuji to mě stačí…pač mi dneska někdo řekl, že me pracak vubec nemusí přijmout..a na pracák ste se přihlásili až když se mimi narodilo nebo už před? Bohužel nejde to dalkove..budu muset přerusit na rok…
Po narození mimča nevím co bys dělala na pracáku, tam se hlásí lidé, kteří hledají práci. A jinak se tam asi vůbec nemusíš hlásit, předpokládám, že chceš dodělat semestr, to je cca v březnu a v dubnu se ti narodí mimčo a začneš brát rodičák.
Sosanka píše:
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat… v dubnu se mi má narodit miminko. Jsem studentka vysoké školy. Nevím jestli se mas ze školy odhlasit a přerušit ho a přihlásit se na pracak? Nevim jesi me pracák vezme pod sebe…? Bude mi platit soc. a zdrav. pojistění? Nebo jak to chodí u studentek..? Nehažte mi sem prosím odkaz, že už se to někdy řešilo. Děkuji moc za radu!!!!
A proč se chceš hlásit na pracák ? Chceš hledat ještě na těch pár měsíců práci?
Sosanka píše:
Děkuji to mě stačí…pač mi dneska někdo řekl, že me pracak vubec nemusí přijmout..a na pracák ste se přihlásili až když se mimi narodilo nebo už před? Bohužel nejde to dalkove..budu muset přerusit na rok…
A proč se hlásit na pracák po tom co se dítě narodí? To už vůbec nechápu jak myslíš ?
Pokud si chceš teda na těch pár měsíců hledat práci(nebo ukončit studium nebo co) tak se přihlaš na pracák teď, po tom co se mimčo narodí, přece budeš doma s mimčem, co bys dělala na pracáku ? ![]()
ahoj, musela som prerusit studium kvoli rizikovemu tehotenstvu.
v skole som si dala odklad
nasledne som to sla nahlasit na socialku, kde mi dali potvrdenie na urad prace
zaevidovala som sa na urade prace (platili mi odvody)
po narodeni dietata som bola z evidencie vyradena.
perlicka: 26.4. som sa evidovala a 28.4. som necakane predcasne rodila ![]()
Kallkapo - můžeš si odpustit to rejpání? Slečna e slušně zeptala a evidentně práci nehledá, jenom neví,jak to chodí
Když nemáš nic k tématu,tak nekomentuj…
K dotazu: Školu přeruš co nejpozději to půjde, pak se nahlas na úřad práce s tím,že jsi těhotná. Budou za tebe platit sociální i zdravotní a po narození miminka tě vyřadí z evidence. To už za tebe bude soc. a zdrav. platit klasicky stát,jako za každou ženu na mateřské/rodičovské dovolené.
No já čekám miminko v květnu, taky budu na semestr až dva přerušovat a půjdu se nahlásit na pracák kvůli odvodům zdravotního a sociálního.
ahoj, když jsem před třemi lety otěhotněla, tak jsem řešila, jestli by mi mateřskou neplatila škola - mojí spolužačce rok přede mnou to platili (a pak po těch určených měsících měla normálně rodičák) … prý každá VŠ má nějaké peníze na tohle
ale chce se poptat u tebe na škole, to bys pak měla nejjednodušší a nejvýhodnější … ale jestli to ještě jde ![]()
Taky jsem šla v těhu na pracák. Pracák platí jen zdravotní, sociální si budeš muset platit sama. Ode dne porodu budeš na RD, a k tomu budeš pak potřebovat papír o vyřazení z evidence ![]()
Zuzaa píše:
Kallkapo - můžeš si odpustit to rejpání? Slečna e slušně zeptala a evidentně práci nehledá, jenom neví,jak to chodíKdyž nemáš nic k tématu,tak nekomentuj…K dotazu: Školu přeruš co nejpozději to půjde, pak se nahlas na úřad práce s tím,že jsi těhotná. Budou za tebe platit sociální i zdravotní a po narození miminka tě vyřadí z evidence. To už za tebe bude soc. a zdrav. platit klasicky stát,jako za každou ženu na mateřské/rodičovské dovolené.
Zuzo já na tom nic rýpavého nevidím. Z otázku jsem nepochopila, tak jsem se zeptala.
ibbu píše:
ahoj, když jsem před třemi lety otěhotněla, tak jsem řešila, jestli by mi mateřskou neplatila škola - mojí spolužačce rok přede mnou to platili (a pak po těch určených měsících měla normálně rodičák) … prý každá VŠ má nějaké peníze na tohleale chce se poptat u tebe na škole, to bys pak měla nejjednodušší a nejvýhodnější … ale jestli to ještě jde
Tohle neplatí již od začátku roku 2009, dříve se studium bralo jako účast na nemocenském pojištění, a proto byl nárok na mateřskou.
Jo a nikdy to neplatila škola, vždy stát, akorát to škola vyplácela a pak to dostala od sociálky.
Pracak plati i zdravotni i socialni a prihlasit by ses tam mela do tydne od data preruseni studia, ovsem jeste pred porodem, pokud presrusis po porodu tak to nevim jak to chodi.
mmch Sosanko, kolikátý jsi ročník? já jsem rodila v páťáku a ani jsme nepřerušovala (na JČU dálkové studium také nešlo), protože jsme už měli minimum předmětů. Co mi chyběly kredity k ukončení studia, tak jsem řešila výběrem předmětů, kde byli profesoři ochotní k individuálnímu přistupu (žádné docházky, pouze konzultace apod)
ale to jsem trošku odbočila ---