Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky.. ráda bych se podělila o informace a zkušenosti s těhotenstvím ve věku 40 a více? Přidáte se?
Druhého syna jsem měla ve 34,5 letech a opravdu si neumím představit ještě později
Prvního ve 26 letech. Mladší má rok. Svoje kluky miluju, jsem šťastná, že je mám. Ale úplně upřímně? Těším se, až mladší bude ve věku školky. Starší má 8 a půl let a je to už super partak, prostě už ne mimino, ale člověk
Těhotenství u obou v pořádku, první porod víc pohodový. Je mi nyní 35 a půl a zcela upřímně, už bych do dalšího nešla. A ve 40ti nebo po 40, to si neumím představit vůbec
Je to jen můj názor, ale přeji hodně sil ![]()
@Háňule40 píše:
Ahojky.. ráda bych se podělila o informace a zkušenosti s těhotenstvím ve věku 40 a více? Přidáte se?
Požádej o přijetí ve skupině maminkou v 45.Tady moc pochopení nenajdeš. Nebo mi napiš SZ. ![]()
@Lo píše:
Druhého syna jsem měla ve 34,5 letech a opravdu si neumím představit ještě pozdějiPrvního ve 26 letech. Mladší má rok. Svoje kluky miluju, jsem šťastná, že je mám. Ale úplně upřímně? Těším se, až mladší bude ve věku školky. Starší má 8 a půl let a je to už super partak, prostě už ne mimino, ale člověk
Těhotenství u obou v pořádku, první porod víc pohodový. Je mi nyní 35 a půl a zcela upřímně, už bych do dalšího nešla. A ve 40ti nebo po 40, to si neumím představit vůbec
Je to jen můj názor, ale přeji hodně sil
Nezlob se, ale pokud jsi v pětatřiceti vyřízená, tak bych zapracovala na kondičce. Já měla děti o dost později a tohle teda neznám…
@Janli píše:
Nezlob se, ale pokud jsi v pětatřiceti vyřízená, tak bych zapracovala na kondičce. Já měla děti o dost později a tohle teda neznám…
Já teda ve svých 33 planuju jeste jedno a paní mě úplně vyděsila
.
@Janli
Toto rozhodně tak nemyslím, obstaram ročního, školního k tomu, celou domácnost, téměř denně vařím a ještě s kočárkem sportuju. Fyzicky jsem na tom dobře, si myslím. Jde spíš o to, že jsem prostě akční, podnikavý typ, těším se i zpět do práce. Psychicky mě to drasa více, než fyzicky a to o dost. Ale každý jsme nějaký, ne? To, že to mám nastavený takto, neznamená, že moje děti nějak trpí
Naopak, jsem i akční máma, jezdíme na výlety, se starším mám krásný vztah, je na mě až moc fixly, dá se říct. Ale jen jsem z mé zkušenosti chtěla říct, že ve 40 a výš se zabehly život hůř už mění
Je mi 40 a jsem teď potřetí těhotná.
Je pravda, že většinou obdobná témata vyvolávají v některých uživatelkách nutkání se zapojit a spamovat komentáři zcela mimo mísu. Co vím, je tu nějaká soukromá skupina pro maminky nebo ženy 40+, co se o otěhotnění snaží, ale nejsem členem. Jsou i soukromé skupiny na FB.
Ty bys teprve chtěla otěhotnět, anebo už jsi těhotná?
@Janli píše:
Tohle mi babičky ve školce říkaly také, ale mé oči viděly jinou pravdu.
@Háňule40 Nemám děti v tomhle věku ale obdivuji ženy které je mají, fandím jim… ![]()
@Hecate Já už těhotna jsem a je mi skvěle. Nezvracim, cítím se fajn, nemám žádné potíže. Děti už také mám a tohle bylo prostě poslední, vytoužené, na které jsem se nacekala dlouho a prošla si nepříjemnostmi než se zadařilo. Tak jsem prostě chtěla pár dalších maminek, se kterými bychom to štěstí mohly společně sdílet. Ty komentáře výše mě dost mrzí, ale nic si z nich nedělám. Našla jsem jednu skupinu, která už je tu několik let a jsou v ní príma ženský ![]()
@Janli píše:
Nic na chlubeni vseznalku Janli ![]()
@Háňule40 píše:
@Hecate Já už těhotna jsem a je mi skvěle. Nezvracim, cítím se fajn, nemám žádné potíže. Děti už také mám a tohle bylo prostě poslední, vytoužené, na které jsem se nacekala dlouho a prošla si nepříjemnostmi než se zadařilo. Tak jsem prostě chtěla pár dalších maminek, se kterými bychom to štěstí mohly společně sdílet. Ty komentáře výše mě dost mrzí, ale nic si z nich nedělám. Našla jsem jednu skupinu, která už je tu několik let a jsou v ní príma ženský
To je dobře, že je u Tebe vše OK.
To svoje těhotenství zatím moc netroufám hodnotit, jako ve smyslu porovnávat s těmi předchozími, kdy mi bylo o 10 a 12 let méně. Jsem teprve v druhém trimestru a mám toho ještě hodně před sebou, podělat se to může kdykoli. Ale strach jsem měla vždycky.
V tuto chvíli můžu říct jen to, že oproti těm předchozím dvěma jsem už od začátku víc trpěla na zažívací problémy (zácpa, nadýmání, atd.), u předchozích až ke konci. Asi i z toho důvodu „to“ na mě bylo hrozně brzy vidět, protože to břicho bylo nafouklé jak pátrací balón od samého začátku. Břicho mě i na začátku hodně bolelo.
Nevolnosti byly zhruba stejné jak co do délky, tak intenzity.
Co je dále jiné (horší) jsou pocity těžkého břicha a tvrdnutí. Přišly o dost dřív než poprvé a dřív než podruhé.
Naopak lépe vyšel NT+ screening (poprvé cca 1:8000, podruhé cca 1:500, nyní 1:15000). Ale dokud není dítě ven, nedá se na to pochopitelně 100 % spoléhat.
Nicméně pro „haterky“: pokud umíte číst s porozuměním, v úvodním příspěvku jsem psala, že hledám ženy, se kterými se chci dělit o zkušenosti s těhotenstvím ve vyšším věku, prosím tedy nekomentujte zbytečnými příspěvky, když tu danou zkušenost nemáte. K čemu vám to je dobré? Udělat někomu smutno vám dělá radost? Zvláštní
Jděte si povídat tam, kde to pro vás a ostatní zúčastněné bude mít význam. Díky ![]()
@Hecate tak ty výsledky screeningu mě moc těší.. těch se bojím a tys mě teď pozitivně povzbudila ❤️️