Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny:-),
zajímal by mě váš názor…
Moje gyn.doktorka mi minule v poradně doporučila kvůli většímu přírůstku na váze omezit příjem tekutin-do 1 litru za den. Prý je v těhotenství větší objem krve v oběhu a ledviny nestíhají,začnou pak produkovat bílkoviny…a je zaděláno na malér,otoky,vysoký tlak aj… Doporučila mi to i v prvním těhu,to jsem přibrala 24 kilo,oteklá jsem ale moc nebyla,tlak jen lehce zvýšený,nevím,jak by to bylo,kdybych je neomezila.
Slyšely jste to už? Naopak všude čtu,že těhule by měla vypít tak 1,5-2 litry tekutin denně,tak nevím
.
Subjektivně musím říct,že litr mi přijde málo,ale když mám žízeň a vypiju víc tekutin najednou,nebo si dám melouna,tak mi to úplně dobře nedělá…
Máte některá zkušenost?
Díky ![]()
Tak to jsem taky neslyšela, ale je pravda, že dostat do sebe alespoň ten litr, je u mě nadlidský výkon, tak na tom možná něco bude a tělo si to řídí samo tím, že nemám pocit žízně. Zatím mám nahoře 10 kilo (ve 35tt) a oteklá nejsem. Stejně jsem to měla i v prvním těhotenství.
Ahoj, no mne právě dr. naopak říkala,ať seš hodně prolévám vodou, jinak bude tělo zadržovat vodu ![]()
Já vypiju i 4l denně ![]()
Dinulko, už jsem několikrát četla, že dr. doporučuje omezit příjem tekutin, především tedy kvůli otokům. Takže když ti to tvoje dr. řekla, asi bych jí věřila
Díky za názory,byla jsem zvědavá,co vy na to
.
Je fakt,že to bude asi jako všechno v těhotenství individuální,každá to snášíme jinak a máme i jiné potřeby. Jen mě to zarazilo,slyšela jsem spíš o opaku,že má být zvýšený příjem…
Mám nahoře zatím asi 8 kilo,4 jsou ale za poslední měsíc…Všem těhulkám přejeme pohodové těhu
.
Také jsem to četla - o posledním trimestru. Já se prolévala, měla jsem děsnou žízeň, i v noci, a je fakt, že jsem ke konci byla oteklá dost ![]()
Pro mě je představa pouhého jednoho litru denně nepředstavitelná
I normálně vypiju minimálně ty dva, ted v těhotenství právě klidně i 4l denně (až jsem si vsugerovala, že mám cukrovku, ale nemám
), otékají mi nohy a ruce trochu jen v horku.
Já bych se asi řídila svými pocity žízně a snažila se vysledovat, jaký to má na tělo vliv…
Příspěvek upraven 08.07.11 v 11:22
1 litr denně v tomhle vedru
. Mám za sebou ledvinovou koliku a zánět ledvin a musím vypít min, 4l denně
ja si teda taky myslim, ze je to pitomost
spis telo zadrzuje vodu, kdyz ji ma malej prijem, ne? neridila bych se tim, uz z tech duvodu, co tu padly- plodovka, ledviny (zvlast ted v lete!)… navic jsem kdesi cetla, ze dehydratace muze mit vliv na predcasnej porod (asi zhorsuje kontrakce ci co).. takze myslim, ze tech 1,5-2l, jak pises, je v pohode ![]()
Mě dr. doporučovala pít v těhotenství 2,5-3l tekutin, ale po malých dávkách. Varovala mě před nárazovitým pitím, že pak právě mohou vznikat otoky. Takže jsem si rozvrhla pití a otoky se mi vyhnuly. Asi bych umřela, kdybych se měla spokojit s litrem tekutin na den.
Já mám normálně celkem problém dodržovat pitný režim, prostě nemám žízeň. Ale když jsem byla těhotná, tak jsem měla žízeň furt a minimálně 3 litry jsem za den vypila, a to nebylo v parném létě. Otoky jsem neměla vůbec žádné a tlak jsem měla pořád stejně nízký jako před těhotenstvím…
Ahojte, pro mě je nepředstavitelný příjem jen jednoho litru denně. vypiju minimálně 2 v malých dávkách a hromadu melounů, když má člověk žízeń je to známka dehydratace. Přibrala jsem 10 kg, jsem v 38 TT a otoky se mi dělají poslední týden, když je vedro a hodně chodim a to jen na prstech u noh, jinak jsem s otoky problémy neměla. Všude jsem četla, že v těhotenství by měl být vyšší příjem tekutin kvůli obměny plodové vody.