Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já na ZŠ chytla učitelku, pro kterou byl sport cely její život. Omluvenky, MS, nebral vůbec v úvahu ![]()
Měla jsem za 2 v 7,8,9 třídě, kazilo mi to průměr. Na telak jsem chodila, ale fyzicky jsem nebyla tabulková.
Po letech jsem začala sportovat a shodila par přebytečných kil. Potkali jsme se cca po 5-6 letech po ukončení ZŠ, kdy se mi učitelka omluvila za šikanu.
Je mi 30, ale do teď mám trauma z jedné hodiny TV, měla nas chytat při stojce, jenže mě nechytla, nedavala pozor a já se prevratila na zada, vyrazila si dech. Její reakce absolutně nulová ![]()
Příspěvek upraven 28.09.23 v 21:53
Teď? ji vychází? Sotva měsíc ve škole…dost času, aby se zlepšila. Dvojka je hezká známka ne?
To se docela divím. Manžel je tělocvikář a kdyby znamkoval podle tabulek, tak mu půlka třídy propadne, jak jsou na tom teď děti blbě.
Já to teda ze ZŠ znám taky, kolikrát jsem měla dvojku, i když jsem se neulejvala, jenom jsem to proste fyzicky nezvládala. Vtipné je, že jsem začala sportovat až po dvacítce a je ze mě celkem dost sportovně založený člověk, teď bych ty limity dala s přehledem ![]()
Tomuhle fakt nerozumím.. Kolikrát pokazí dětem známky tělocvik, vytvarka nebo hudebka… Podle mě by to ty učitelky neměli tak hrotit…vzdyt jsou to v podstatě zájmové činnosti
No vzhledem k tomu, že některé slečny jsou schopné menstruovat 4 týdny v měsíci a jejich největším výkonem je dojít do tělocvičny a nezadýchat se, tak se asi učitelce ani nedivím, že nasadila přísnost hned od začátku. Ono povolit se dá vždycky.
Je to tak v pořádku. Dvojka je známka v pohodě. Že se z výchov stala přidružená výroba školy je špatně.
U nás jsou deti známkovány za výkon, ne za snahu.
A například v HV hraji na nástroj, v PČ mají například keramiku, siji a vysivaji, pletou a hackuji, ve VV modeluji a zkoušejí různé techniky kreslení. A jsem vážně ráda. Děti to baví a dokonce i kluky.
Obecně známkovat talentové předměty považuji za přežitek a hloupost. Proč je pořád potřeba známkovat výtvarnou, hudební a tělesnou výchovu, když někdo se narodí s talentem a má to „zadarmo“ a někdo se může přerazit a nevykřeše ze sebe nic? Naštěstí většina učitelů je osvícených a nehrotí to.
@Veveří píše:
Obecně známkovat talentové předměty považuji za přežitek a hloupost. Proč je pořád potřeba známkovat výtvarnou, hudební a tělesnou výchovu, když někdo se narodí s talentem a má to „zadarmo“ a někdo se může přerazit a nevykřeše ze sebe nic? Naštěstí většina učitelů je osvícených a nehrotí to.
Jenže ono se tohle dá říct u každého předmětu. A pod správným vedením se i v těch výchovách může člověk zlepšit. Jenže to by učitelé těch výchov museli začít učit a ne se jen kochat tím, co děti buď přirozeně umí nebo se naučily jinde. A to říkám jako někdo, kdo měl z nějaké z výchov několikrát dvojku a jinak pouze samé jedničky, o kterých by se dalo říct, že jsem je měla zadarmo.
@Veveří píše:
Třeba matematika, čeština a tak. Pak ještě fyzika a chemie. Pak… doplň libovolný předmět.
@Veveří píše:
Přesně… Kdo má talent a chce ho rozvíjet může na ZUŠku.. U nás v rodině máme třeba věčný problém s vytvarkou… Nikdo od nás prostě neumí malovat… A to jsme se kolikrát snažili ale nemáme tu představivost a um něco přenést na papír
to není jako naučit se třeba zeměpis.. Kluci za třeba ve škole začali mutovat a nezazpivali vůbec nic… Tady ty předměty by měli být jenom doplňkové… Naopak bych nějake předměty doplnila.. Například jak se naučit finanční gramotnosti… To jsme se nikdy neucili pak jsme vylezli ze školy a hleděli
no ale mohli jsme si zazpivat no..
Příspěvek upraven 28.09.23 v 22:57
Jo u nas to ted taky zacali nejak hrotit. Dcera 8 trida. Prisla s dvojkou z behu… Byla z toho dost zdrbla. Od ucitelky si chce vyzadat tabulky aby mohla trenovat ( skoda, ze tak akcni neni i v jinych predmetech
).
Z holek byla nejrychlejsi a jednicku dostali akorat dva kluci.
My meli tabulky na vykon az na stredni skole, ze ZS to neznam.
@Zumpa píše:
Třeba matematika, čeština a tak. Pak ještě fyzika a chemie. Pak… doplň libovolný předmět.
Nikdy, nikdy nebudu umět zpívat i kdybych dřela stupnice od rána do večera. Nemám na to ani hlas, ani hudební sluch. A musela jsem potupně zpívat před tabulí a dostala 2-
Fyziku i chemii jsem se našrotila, to byla hračka a otázka píle a ne talentu. Srovnáváš nesrovnatelné.
https://www.eduin.cz/…-se-ucitele/
Příspěvek upraven 28.09.23 v 22:39
@Zumpa píše:
Tohle všechno se dá naučit (říkám jako antitalent na matiku a fyziku) ale stůj mi s pistoli u hlavy a zatežší s ovocem ti prostě nenamaluju… A moji tchyni bys mohl klidně i mučit a stejně by čistě nezazpivala vůbec nic…
Příspěvek upraven 28.09.23 v 22:57
Dobrý den, mám dceru, která chodí do 8. třídy a tenhle rok chytli nějakou učitelku, která je známkuje podle tabulek na výkon.
Dcera není na sport a teď ji vychází 2 z tělocviku.
Měli jste něco podobného nebo jste měli 1 i když jste to neuměli.
Mně se to nikdy nestalo, vždy jsem měla 1 za snahu.
Nesmějí mít ani omluvenky typy nachlazení, menstruace…