Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry den chtela jsem se zeptat jaky tep by mel mit v 15 letech teenager. dekuji za odpoved ![]()
V 15 letech by se tepová frekvence neměla příliš lišit od TF u dospělého člověka. Čím je organismus větší, tím je TF nižší. V přírodě to můžeme pozorovat např. při porovnání TF slona a kolibříka. U novorozence je TF vysoce přes 100 tepů za minutu (130, 150 apod.), jak jedinec roste, tak se TF zpomaluje. U dospělého člověka by byla TF dosahující hodnoty 130 tepů za minutu již patologická, běžně se pohybujeme okolo 70 až 80, trénovaní sportovci (a pacienti užívající beta-blokátory = blokátory beta-adrenergních receptorů v převodním systému srdečním) většinou méně, nemusím to ovšem být pravidlem. U trénovaných osob totiž vzrůstá celkový objem srdečních dutin (komor i síní), a tak pro zabezpečení určitého minutového výdeje (5 až 6 litrů) stačí menší počet systol.
@terkulina
Laicky receno 60 az 90 tepu za minutu, vykyv nize nebo vyse nemusi znamenat problem (sportovci, namaha, infekce atdatd)
Proc se ptas, kolik ma?
@terkulina
Nemoc, zatez, nervy? Co znamena kolem 100, jak to bylo mereno? Nehledala bych hned problem…
To může mít klidně zvýšený z nervizti u lékaře, každýmu trochu stoupne puls u doktora apod., já třeba před zkouškama měla vždy 120 ![]()
a když jí ho změříš doma po delším klidu, jaký ho má?
Mám 16 a teď jsem změřila a mám 70 za minutu, mám asi nějak málo? ![]()
@terkulina píše:
Rikala kardiolozka ze prej nas posle na ultrazvuk srdce
Jo tak chodite na kardio? Echo (sono srdce) je standardni soucast kardio vysetreni. Uvidis, co rekne doktorka.
@terkulina píše:
Ctu, ale ze by to bylo v norme nevidim
To bylo urceho nekomu jinemu, tento muj prispevek vyse. ![]()