Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj,
máte nějaké tipy na rychlé teplé večeře pro celou rodinu? Totálně mi dochází inspirace a mám nutkavý pocit, že potřebuji trochu obměnit repertoár (který poslední dobou stagnuje mezi špagetami a plátkem masa na přírodno s vařeným bramborem)…
@malinika Hodně dělám krémové polévky (prakticky z čehokoliv), občas udělám tortily naplněné směsí toho, co je doma (třeba kuřecí, rajče, papriku, cibuli a konzervu fazolí v něčem), případně toasty s čímkoliv. Někdy zeleninové saláty s kuřecím masem. Bezva jsou také věci z remosky, není to tak rychlé, ale většinou je to jen o tom, hodit tam suroviny a zapnout, případně nějakou časem přidat. Manžel třeba zbožňuje brambory na měsíčky zapečené s tvarohem, nivou a slaninou (dám péct brambory smíchané se slaninou nakrájenou na drobno, pak na posledních cca 10 minut tam rozdrobím měkký tvaroh a nivu, toť vše).
Maso na zázvoru s rýží, palačinky, různé obilné kaše, zelenina s kuskusem, květák či brokolice na různé způsoby ( mozeček, zapečený, s bešamelem), máme rádi opečánky - ale to je nezdravé a máme párkrát do roka- párek v těstíčku, pita různě plněná, dál omelety, zapečené pánve ( brambory, zelenina, vejce, sýr případně uzenina), bramboráky s kyselým mlíkem, kolikrát máme i jen brambory na loupačku s kyselým mlíkem a čerstvým máslíčkem, myslím, že večeře mohou být i jednoduché bezmasé i neteplé - různé zeleninové saláty s tunákem a vajíčkem nebo masem
Teple chlebicky jsou rychly a jednoduchy, vetsinou jen majonezu na platky veky, na to cibuli, sejra a zapect.
@malinika u nás těstoviny s různými omáčkami - tam máš moře možností.. pak je to rýže se zeleninou - případně s masem atd.. a pro děcka klasika - palačinky, kaše ![]()
Topinky (s vajíčkem, se šunkou), toasty (milujeme s broskví, nebo pizza tousty), tousty na sladko, omelety, vajíčka, saláty (vím, že nejsou teplé), tortilly, chleba ve vajíčku, polívky, pizzy, krupicovou kaši,..
Děkuji. Krémové polévky dělám také, ale potom musí být ještě hlavní chod.
Ty tortily zní dobře a zapečené brambory také.
U nás když je teplá večeře, tak je to buď domácí pizza, cibulový koláč, krupicová kaše, uvařené brambory s kefírem, bramborové placky, pizza chleby, tousty se šunkou, sýrem, chleba ve vajíčku, hemenex, rýžový nákyp, žemlovka..a dálnevím..
@NikysekR pokud jste na sladká jídla s masem a doma neděláte, doporučuji :kuř. maso na kostičky, gril. koření, trocha sojovky, osmahnout na pávni, přidat nakrájené žampiony a kompotovaný ananas. Společné opéct. Dám do misky a přidám majonézu a maličko kečupu. Dám na opečený toustový chléb, položím plátek sýra a dám zapéct. Je to i celkem rychlé a u nás to nestihne ani vystydnout ![]()
U nás vedou těstoviny na sto způsobů, hodně děláme francouzské brambory - dají se do nich sdělat všemožné zbytky typu jeden plátek masa, dva plátky šunky, jedno měkčí rajče apod.
Pak, jak tu bylo výše řečeno, toasty (mám super toustovač), tam je těch způsobů taky spousta. Taky rizoto - dělám na sladko i slano, rýžové nákypy s různým ovocem, ale třeba i zavařenou zeleninou, houbami…
@malinika píše:
Ahoj,
máte nějaké tipy na rychlé teplé večeře pro celou rodinu? Totálně mi dochází inspirace a mám nutkavý pocit, že potřebuji trochu obměnit repertoár (který poslední dobou stagnuje mezi špagetami a plátkem masa na přírodno s vařeným bramborem)…
U nás vede teplý štrůdl na slano. Koupím normálně zmrazené listové těsto. K nmu připravím míchaná vajíčka trochu tekutější, 20dkg dobré šunky, 20dkg sýra, plátky a nebo v celku na trouhání, koření na Pizzu, kupuju od Avokáda. Pak 3 rajčata, cibulka, čsnek apod zeleniny. Tu zeleninu nakrájím, hodím do nádoby na ponorný mixér a rozmasakruji se solí a česnekem a tím kořením, přiliju trochu oliv. oleje. Vznikne tím taková červená potírací směs s příchutí pizza
Pak vyválím těsto, potřu touto potírkou, na to nasypu ještě krapet toho koření, na to šunku natrhám na kousky, na to ta míchaná vajíčka, na to poházím a nebo nastrouhám sýr. Když mám ještě rajčata, tak je tam přidám v plátkách. Zabalím a šoupnu do trouby, jíme to teplé. Sežerem dvě nohy štrúdlů na posezení, když chci, aby zůstali na ráno, musím dělat tři.
Lze dělat i kombinaci : šunka, sýr, předvařený špenát.