Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
AHOJTE…omlouvám se za pitomý dotaz, ale napadlo mne to v souvislosti s často se opakujícím kašlem.
Bydlíme v bytě, kde topíme plynem a naše teplota v bytě se pohybuje přes den 22stupnů a v noci cca 20stupnů.Náš Fil chodí na hlídání a i spát ke tchýni, kde se topí parovodem a tudíž tam mají odhadem 25stupnu stále.V noci mu tam teda topení vypnu, ale stejně…i když tam spím já, zdá se mi tam tepleji.Jo a také chodíme přikrývat…což si myslim, že spíše nastydne tím, že pár hodin třebas spí odkrytej.Ted sme mu dali spacák a když se odkope zůstane mu aspon peřina.U tchýně se moc neodkope, jelikož spí ještě v dětské postýlce.
Myslíte, že by mohlo mít toto střídání teplot v bytě vliv na kašel???
Určitě má veliký vliv jak teplota, tak i vlhkost.
My topíme ve zplyňovacím kotli, přes den tak 20-22st., na noc vyvětráme a v ložnici je tak 19-20 st. Na všech radiátorech máme zvlhčovače a hlídáme v obýváku (tam trávíme nejvíc času přes den) vlhkost, kdyžtak dám na topení mokrou plínu. Spacák i peřina se mi zdá trochu moc - záleží na tom, v čem spí. My dáváme overal, nebo dvoudílné pyžamo a ponožky. Matýsek spí ve velké posteli a málokdy vydrží přikrytý.
Pokud se ti zdá před spaním moc teplo, vyvětrejte a zkuste víc zvlhčovat vzduch.
No u tchýně teplo a u nás je chladněji jak píšeš ty.Dle odborníků je kolem 20stupnů optimální teplota, jinak spí v pyžamu, ponožkách a na tom má flees overal.U tchýně jen v pyžamku.
A co ta vlhkost? U nás to teda jako v novostavbě nebylo ideální, ale už se to srovnalo. Jen záleží na dobrém větrání, což na vsi není problém (teda pokud někdo nezatopí kdoví čím
), ale ve městě to asi není jen tak.
U nás větrání v pohodě, ale u tchýně je to horší než tam vždy otevřu okno tak se u toho zapotim mají tam plno kytek chjoo/suchý vzduch tam mají/ a navíc tchán pak nadává, že to tam pak plesniví, apod…on je, ale to zdovolením pěknej v.l, ale s tím už nic nenaděláme.Kdysi to byl náš pokoj a větrali sme tam v pohodě, ale ted tam jsou ty přitroublé kytky.
I tak moc díky dost mi to pomohlo, takže má domněnka byla správná.Ted bude nejtěžší to říci tchýni, jelikož už sem jí to nadhazovala a ona mi řekla, že má u nás na noc zimu.
Ted mne tak napadá MILLI???Nebavívali sme se spolu dříve eště než se ti narodil malej náš již byl na světě.Pravděpodobně přes icq a znáš Shayu?Pokud ano, tak to seš ty.
Tak to bude bohužel jen shoda jmen. Kdyby něco, mrkni na moje číslo ICQ, ale to jméno Shaya mi nic neříká.
Ještě k tomu spaní - už jsme s Matesem kolikrát spali i u tchánovců na chatě a tam je v noci v létě třeba jen 16 st. a nikdy mu nic nebylo. A plíseň se dělá hlavně z nevětrání, protože ty kytky taky něco do vzduchu vyprodukujou a nikdo mi nevymluví, že okna jsou jen na koukání skrz ně
. Momentálně mám už od rána v celém domě otevřeno, teprve to půjdu zavřít ![]()