Teplota v lednici
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Teplota v lednici
Vím,že se tady řeší různá témata,nejenom děti,tak bych ráda dostala radu ohledne lednice.
Před týdnem jsme si koupili novou lednici-stará měla velikou spotřebu,jinak fungovala dobře.
V lednici se mě zdálo chvíli teplo,chvíli zima,tak jsem tam umístila jednu část meteostanice,abych zjistila teplotu v lednici.Jaké bylo mé překvapení,když jsem naměřila 11 st.Když jsem pozorovala jak se teplota mění,tak nastal druhý šok.Teplota pomalu klesá,někdy na 6 st.,jindy až na 0,5 st.a jakmile teplota klesne,naskočí motor a lednici nahřeje na 11 st.Pro mě nelogický proces.A takový výkyv teloty je bez otevření lednice,bez přidání dalších potravin a hrozně rychlý.Během jedné hodiny se teplota změní i o 10 st.
Tak jsem volala do obchodu,kde jsme lednici zakoupili,že lednice má tuto vadu a chceme odstoupit od kupní smlouvy-protože lednice byla vadná už při prodeji.Ale bylo nám sděleno,že to už neexistuje,je potřeba kontaktovat servis a ten vystaví potvrzení,že lednice nefunguje správně a oni nám dají novou lednici.
Dnes volal technik-chtěl popis závady,aby k nám nejezdil dvakrát,nejdříve závadu zjistit a potom opravit.Dle popisu sdělil,že je to jasné,že je chyba v řídící jednotce,on jí objedná a přijede jí namontovat.Na to jsem sdělila,že s opravou nesouhlasím-dle zákona na to mám do půli roku od zakoupení právo-ale potřebuji,aby přijel,lednici zkontroloval a napsal,že neudrží teplotu.Jenže on odpověděl,že to on nenapíše,že firma je tlačí do toho,aby se lednice opravila a on si nezodpoví,proč napsal potvrzení a musela se dát nová lednice.Vysvětlila jsem mu,že na to mám dle zákona právo,i prodejce to tak chce-ale prý jemu nic není do prodejce,on zastupuje uvedenou značku a nenapíše to.Ale že to ještě zjistí na centrále.Za hodinu jsem mu volala,tak neochotně,že tedy přijede a papír napíše.Ovšem po příjezdu začal vysvětlovat,že teplota v lednici okolo 5 st. je naprostý nesmysl,že se ničí potraviny,že správná teplota je 8-10 st.A že měřím okamžitou teplotu v lednici,ta nic neříká a že když vezme průměrnou,která tam je-0,5-11 st.,tak průměrná teplota je správná,tudíž lednice funguje dobře.Argumentovala jsem tím,že pro potraviny není dobře výkyv teplot o 10 stupňů,on říkal,že je to nesmysl,že potraviny nezareagují na výkyvy teplot,ale reagují na průměrnou teplotu a ta je správně.Že v lednici se teplota správně měří tak,že se dá větší sklenice s vodou,do ní se dá čidlo a když teplota bude i přesto rychle kolísat o 10 st. během hodiny,tak potom je to závada.Ale to je přeci nesmysl,teplota vody se tak rychle nemění.
Proto bych se chtěla zeptat-jakou máte teplotu v lednici?Kolísá vám o tolika stupňů?A nevíte někdo,jak se správně měří teplota v lednici?Stačí teploměr,nebo je opravdu nutné ve sklenici vody?
A setkali jste se někdo s tím,že technik nejdřív sdělil,že závada je jasná a když jste nesouhlasili s opravou,tak obrátil s tím,že lednice je OK?Nevíte někdo jak postupovat dál?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ideální teplota se obecně uvádí 6 stupňů, ale každý kuchař ti řekne, že lednici má na 4 stupně. Takže pan opravář kecá a z takových lidí se mi chce blejt ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak teplota v lednici kolísá. Je až překvapivé, jak moc se uvnitř zahřeje, jen když jí krátce otevřeš. Každá má uvedenou kapacitu chlazení, nevím jak přesně, ale něco ve smyslu, jaký obsah ochladí za 24 hodin. Takový víkendový nákup teplotu v lednici skutečně může zvýšit o deset stupňů i víc, ty potraviny jsou totiž teplé. Ale to co popisuješ je hodně divné. A kec, že potraviny mají být mezi 8-10 stupni a nižší teplota je kazí, je lež.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zrovna už asi 3. den bydlí naše meteostanice v lednici, protože jsme se nemohli domluvit, jaká tam má být teplota (manželův hlavní argument byl, že teplota musí být taková, aby dobře vychladila pivo, ani málo, ani moc
). A nestačíme se divit, jak tam ta teplota lítá od 0°C do nějakých 10° (měnili jsme místa uložení stanice, ve dveřích je samozřejmě tepleji, ale lítalo to i v rámci té samé přihrádky). Musím podotknout, že máme starou lednici, která už i namražuje na zadní straně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je jasné,že při otvírání teplota letí nahoru,po přidání dalších potravin také-ale u nás ta teplota kolísá tak hrozně moc bez jediného otevření lednice.Byla jsem v sobotu dopoledne sama doma,nikdo lednici nemohl otevřít,žehlila jsem a pozorovala teploměr-a rozhodla se to řešit,protože teplota během jediné hodiny byla o 8 st. jiná.A hlavně se mě nelíbí,že když zapne motor,tak teplota letí nahoru.A je mě divné,že nejdříve opravář řekne,že je mu jasné,kde je problém a když nesouhlasím s opravou,tak najednou problém není.
Asi zítra zkusím zavolat na Českou obchodní inspekci,aby poradili jak se dá postupovat dál.Opravář mluvil o soudním znalci-ale to asi nebude levná záležitost?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdy jste tu lednici kupovali, jestli to je dýl než 14 dní tak s tím nic nenaděláte a budete si ji muset nechat opravit v záruce- je to zdarma. a říkal v televizi Polraich, že v lednici májí být 4 stupně a myslím si,že pokud se neotvírá tak by tam měla být stejná teplota a né kolísat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Daša 2 píše:
Kdy jste tu lednici kupovali, jestli to je dýl než 14 dní tak s tím nic nenaděláte a budete si ji muset nechat opravit v záruce- je to zdarma. a říkal v televizi Polraich, že v lednici májí být 4 stupně a myslím si,že pokud se neotvírá tak by tam měla být stejná teplota a né kolísat.
Lednici jsem chtěla reklamovat za 3 dny po zakoupení.Dřív byl zákon,že do 14-ti ní od zakoupení,pokud byl výrobek vadný,je nárok na odstoupení od smlouvy.U výrobků,které nešly v obchodě vyzkoušet,zda jsou funkční.
Nyní je změna,výrobky se nemusí v obchodech zkoušet a když se výrobek do 6 měsíců od zakoupení rozbije,tak nemusím / ale můžu / souhlasit s opravou a mám nárok na ten samý spotřebič.A pokud obchod není schopen dodat přesně ten samý spotřebič,mám nárok na vrácení peněz.Porucha za víc jak 6 měsíců se řeší vždy opravou.Toto mám přímo od pracovnice České obchodní inspekce,kam jsem telefonovala o radu,na co mám nárok,abych předem znala svá práva.Ale nyní nevím,jak mám postupovat,když nejsem spokojená s vyjádřením technika.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak pro příště vím,že vždy budu nakupovat jen na internetu-protože mám nárok do 14 dnů vrátit výrobek bez udání důvodu.Bohužel jsem po dlouhé době koupila lednici v kamenném obchodě,kde se to řeší přes servis a záruku a narazila jsem na problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, tak po ránu čtu a nedá mi to - teplota v lednici ideálně kolem 5ti stupňů. Uvádí se 2 - 8. Shodou okolností jsem pracovala nějaký čas v oboru, kde jsme přechovávali velké množství zboží (očkovací látky), které musí být uskladněno v lednici. Takže jsme měli asi 6 obrovských lednic nastavených na určitou teplotu a napojených na alarm, takže pokud se teplota překročila, frčeli jsme do práce klidně o půlnoci.
Mít lednici jako ty, tak asi nemusíme chodit domů. Alarm houkal v podstatě jen při výpadku energie nebo pokud ten den docházelo k přeskladnění. Některé lednice byly profi, ty měly čidlo přímo zabudované a venku na displeji svítila teplota. Do těch, které čidlo neměly, jsme dali rtuťový teploměr normálně na poličku.
Všude, kde jsme kontrolovali následné uložení vakcín, měli v lednici prostě položený teploměr.
To, co „předvádí“ vaše lednice, určitě v pořádku není. A to, co říká pán o průměrných teplotách, je nesmysl. Nevím ale, jak je to s nárokem na výměnu zboží, jestli opravdu nemusíte postupovat přes reklamaci (což je ale u elektrospotřebičů na nic). Škoda, že první pokus o reklamaci neproběhl písemně. ![]()
A ještě mne napadlo, jestli se ta lednice nemohla poškodit při převozu - nebo aby se to nepokusil tvrdit dodavatel (říká se, že se nesmí lednice naklánět a pokud se tak stane, pak se musí nechat 24 hodin stát ve vodorovné poloze a nezapínat).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Alichi-děkuji za informace.Také si myslím,že se teplota měří venku v polici,ne ve vodě.Lednici jsme měli s dopravou,takže za ní ručí prodejce.
Reklamaci mám písemně,technik napsal kolísání teplot s tím,že průměrná teplota i funkce jsou OK.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Daša 2 píše:Teplota v lednici musí kolísat. Motor (který chladí, ne jak v případě zakladatelky) je ovládán termostatem ten funguje na principu zapínání a vypínání. Takže, když je lednice nastavená na 4 stupně, zapíná když je v lednici 5 stupňů a vypne, když tam jsou 3 stupně. Takže teplota kolísá, ale rozhodně ne o deset stupňů, ale tak o dva až čtyři.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jessikka píše:Daša 2 píše:Teplota v lednici musí kolísat. Motor (který chladí, ne jak v případě zakladatelky) je ovládán termostatem ten funguje na principu zapínání a vypínání. Takže, když je lednice nastavená na 4 stupně, zapíná když je v lednici 5 stupňů a vypne, když tam jsou 3 stupně. Takže teplota kolísá, ale rozhodně ne o deset stupňů, ale tak o dva až čtyři.
Blbě jsem to napsala, ale myslela jsem to tak jak ty.
Lasičko a už je to více než těch 6 měs.?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
K lednici…
Brácha chvíli dělal technika na lednice a říkal, že v návodu je napsáno, že se nesmí hned (tuším, že těch 24hodin) zapínat. Že lidi návody nečtou a pak jim cosi nefunguje. Ale mluvil, že se to projeví tak za měsíc, ne v podstatě druhej den. Jestli chceš, mohu se ti na to o víkendu zeptat, teoreticky bych s ním měla mluvit…
S reklamací neporadím, to co ti pak řekl (napsal) technik mi přijde jako nesmysl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj.
Mluvila jsem s bráchou. Pokud jsi nenechala lednici po přivezení stát minimálně 3 hodiny (to pokud se vezla na stojáka, pokud se vezla na ležato tak min 6 hodin), aby natekly provozní kapaliny tam, kam mají, tak máš pravděpodobně ucpaný filtr na chladivo.
Náprav je jednoduchá - nechat vyměnit tento ucpaný filtr. Cena na malém městě cca 1500,– Kč a bohužel se ztrácí záruka na lednici…
Tolik ujasnění předchozího příspěvku. No a pokud to tvůj problém není, tak snad to alespoň ostatním pomůže jako zdůvodnění, proč nezapínat lednici, hned jak ji převezou z krámu…
Lasičko, pokud bys to s ním chtěla případně probrat, mám povoleno ti dát na něj telefon…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit