Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Objednejte se k mudr. Zamecnikovi do pražského Iscare. Skvělý androlog, který právě řeší spermiogram. Obcas jen vitaminy nepomůžou. Zkuste za 2 měsíce kontrolní spermio a když to bude i po 2 mesicich a vitaminech stejné, objednala bych se k zamecnikovi. Pred par lety stala konzultace 1500Kc, objednaci lhuta 2 měsíce a jedna návštěva, kdy manželovi vzali krev a udelal mu ultrazvuk koulicek. Pak mu jen poslal email s vysvětlením, co a jak, receptem a za 2 mesice mel ukázkový spermio ![]()
Morfologie se dělá na vzorku pár stovek ks spermií, nemá to vůbec výpovědní hodnotu o celku, kde jsou jich miliony. Něco jako průzkum názorů ohledně voleb. Pár tisíc lidí dá odraz stavu celé ČR. Můj muž měl 1% a máme dvě děti. Jednou jsem anembryomolu a byla na revizi. Navíc důležitější než morfologie je fragmentace dna spermie. Čili zdali morfologicky správná spermie má v pořádku dna. Špatně dna = laicky řečeno vznik potratu či vady plodu.
Ahoj holky,
od srpna se s manželem snažíme o naše první dítě. Mně bude brzy 30 a manžel je o 7 let starší. Hned na první pokus jsem otěhotněla, ale následovalo biochemické těhotenství, po měsíci jsem otěhotněla znovu, ale těhotenství v 8tt zamlklo a musela jsem na revizi. Pátrali jsme tedy, čím by to mohlo být. V těhotenství jsem dostala covid, mám i 2 genové mutace, jinak hormonální profil v pořádku. Manžel byl na prvním spermiogramu a zjistili mu teratozoospermii, počet i pohyblivost má v pořádku, ale morfologie pouze 1,3 %. Ani ne měsíc přes spermiogramem manžel prodělal zápal plic a měl několik dní čtyřicítky horečky, a tak doufáme, že to k tomuto výsledku přispělo. Už jsem mu nakoupila vitamíny a bude dělat vše pro zlepšení. Chtěla jsem se ale zeptat, zda u Vašich partnerů s tímto problémem došlo při kontrolním spermiogramu ke zlepšení? Četla jsem totiž, že s tou morfologií se kolikrát nic dělat nedá. Celou dobu jsme si mysleli, že problém bude u mě. Jsme z toho stále v šoku. Děkuji za reakce.