Termín nespolupracující rodička

14
20.8.24 20:18

Termín nespolupracující rodička.

Chtěla jsem se zeptat, zda někomu také do papírů napsali nespolupracující rodička. Tenhle termín jsem v mém případě vůbec nepochopila. Byla jsem prvorodička po 40. Hospitalizovali mě po odtoku plodové vody. Rodila jsem cca 24 hodin. Po několika hodinách urputných bolestí jsem dostala oxytocin. Po oxytocinu začali prakticky nepřetržité příšerné kontrakce Vzhledem k tomu, že jsem před tím 2 noci nespala byla jsem naprosto vyčerpaná, přesto jsem přesně poslouchala pokyny porodní asistentky, následně lékařky. Bohužel cca po 2 hod. tlačení mě nešlo malého vytlačit, použila jsem veškerou sílu, kterou jsem v dané situaci měla. Vzhledem k tomu, že se malému přestávalo dařit, byl přivolán vedoucí lékař. Lékařka, která porod vedla chtěla už použít vacu.., aby mě pomohli, ale doktor jí to zakázal a řekl, že to musím zvládnout sama a když mě to ani přesto nešlo, řekl vlastně, jak jsem neschopná, že neumím tlačit a do papírů nechal napsat nespolupracující rodička. Bolestí jsem nemohla mluvit, kdyby to šlo, tak ho pošlu víte kam. Nakonec se vac.. stejně musel použít a malej
byl hned venku a naštěstí v pořádku. Ale ten termín nespolupracující rodička mě fakt naštval tedy… Jaký na to máte názor?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
41140
20.8.24 20:22
@Evina76 píše: Více
že je jedno, co tam nepsal. O tom, jaký je, si mysli svoje a soustřed se na syna. A hlavně se v tom nepatlej, jen si ubližuješ a stejně to nezměníš, tak si nekaž náladu a neoplýtvej svojí energií…prostě blb a tím to v sobě uzavři.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.8.24 20:29

Hulvátské chování :poblion: Už to nezměníš, byl to nějaký vůl. Zvládla jsi to a tos to určitě neměla jednoduché, podle popisu. Hoď to za hlavu, udělala jsi maximum a syna jsi nakonec dokázala porodit. Buď na sebe pyšná, máš být proč :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68941
20.8.24 20:30

Že byl doktor vůl a bohužel mu to osud nevrátí na vlastním dlouhém a bolestivém porodu. Ale přála bych mu aspoň pořádnou zácpu :oops: Ne, kašli na to, mimčo je na světě, je zdravé, užívej si ho a zařaď si ho do řady mnoha exotů, co si potřebují honit ego na někom ve výrazně slabší pozici, protože doma by mu to nejspíš neprošlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35716
20.8.24 20:31

Asi bych nad tím mavla rukou a myslela si něco o prd.eli. Bych chtěla vidět je u těžkého porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8703
20.8.24 20:36

Mohla udělat nebo říct milion věcí, který sis v té době neuvedomovala, který si nepamatuješ.. kdo ví, co ho přimělo k tomu to tam napsat. Zase z nudy to jistě nebylo. A to, že ti nakonec museli pomoct, taky důvod není. Vykaslala bych se na to, dítě je živé a zdrave, to je hlavní. Já jsem u posledního porodu hlásila, jak to nezvládnu a že už to dělat nechci a nebudu :mrgreen: v papírech nic o nespolupracujici rodicce nemám. Doktorka jen suše prohlásila, že je pěkný že nechci, ale že musím…No pravdu měla. Dcera má už 5 let a já na ten pobavenej výraz doktorky vzpomínám doteď. Nejdůležitější je dítě, a to máš, zdravý, tak o co jde. Užívej prcka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10919
20.8.24 20:46

@Midaku To mi připomíná můj druhý porod, kdy před tím, než jsem šla tlačit a myslela si, že exploduju, tak jsem asistentce mezi kontrakcema řekla, že asi dítě nechci. No smála se, že mu saha na hlavu a už to nejde vzít zpět :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24788
20.8.24 20:48

:zed: mělas to těžký a určitě by mne to taky naštvalo a urazilo, zvláště jak ses tolik hodin snažila…
hele, hoď to už za hlavu, mysli na to lepší a příště jeď jinam, na toho mudr. bych napsala recenzi v tomhle duchu na google a znamylekar.cz, jako satisfakce by mi to stačilo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10919
20.8.24 20:49

@Evina76 Mysli si svoje, ti doktori chlapi umějí být při porodech strašný hrdinové, však už těch porodů mají za sebou tolik! Já prvního rodila císařem, na JIP za mnou přišel doktor ve chvíli, kdy mi prestavaly ucinkovat léky na bolest, lehce prohmatal břicho a byl velmi udiveny, že mě to bolí. Ne asi, pár hodin rozrezany břicho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
20.8.24 20:54

Doktor tyhle situace zažije stokrát, tisíckrát, už to tam píše bez emocí… Je to lékařská zpráva, ne hodnocení tvé osoby. Já vím, že to zabolí, ale nespolupracující neznamená, že jsi jim do toho hodila vidle, ale že signály tvého těla nevedly ke kýženému konci. Zase co jiného tam měl napsat, pokud jediná komplikace bylo, že miminko tvé tělo neumělo vytlačit ven. Je to jen termín. Stejně jako doktor do papírů někomu napíše, že je obézní. A taky to není proto, že potřebuje někoho ponížit, ale proto, že odborně mu tam těžko napíše: Je měkkoučký a ordinuji mu sebelásku :) To je pro odlehčení.

Jinak to, co jsi zažila, zažívá opravdu spousta žen. Slyšela jsem od mnoha kamarádek, že když došlo na tlačení, vůbec to nešlo, jak mělo a neuměly to ovlivnit. Ona ta bolest opravdu někoho umí strašně paralyzovat a není se čemu divit.

Ale myslím, že sama víš, že jsi pro zdravé miminko musela vytrpět obrovskou dřinu, že jsi zvládla něco obrovského, úžasného, náročného. Ušla jsi takovou cestu, za kterou buď na sebe pyšná, tady vůbec není prostor pro výčitky :srdce:

• Citovat
  • Upravit
2607
20.8.24 20:57

A neni to treba proto ze lékařka chtěla použit vaku a on to zatrhl? Stejně ho použili ale později a ty jsi zbytečně trpěla. Kdyby sis stěžovala tak on poukáže na to ze jsi nespolupracovala a ze to tam hned po porodu napsal. Proste si kryje zada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15205
20.8.24 21:03

@Evina76 Myslím,ze se tím doktor kreje, kdyby náhodou mimi po porodu nebylo úplně ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1810
20.8.24 21:16

Ano, měla jsem to v papírech pri prvním porodu. Bylo to formulováno trochu jinak, jako že jsem dělala potíže. Na oddělení jsem byla skoro celý den ponechána sama sobě, s odtokem plodové vody, tři měsíce po provedené cerkláži, přehlídli velký červený nápis na těhotenské průkazce, až jsem je asi ve tři v noci upozornila, zda to nevadí, že jsem sešitá. Můj dotaz sestře, která se přišla podívat, jestli spím, vyvolal zajímavou reakci. Odbrzdila postel a jely jsme rallye na porodní. Byla to zřejmě časovka. Během ní na mě povykovala, ležte, nevstávejte. Nevím proč, mě by vůbec nenapadlo utíkat vedle ní a závodit. No dítě nedonošené, nečekali jsme to tak brzy, rodila jsem v sousedním okrese,/ u nás polní podmínky, rekonstrukce/ kde mě před půlnocí dali po příjmu spát na gynekologii. Kdo by stál o práci navíc a v noci. Na co se čekalo, těžko říct. Rodila jsem až druhý den večer. Jejich přiblblé dotazy během porodu, proč jsem nechodila cvičit/rizikové těhotenství, ležení/ a jejich poznámky nade mnou typu,,ona tlačí do krku, takhle to nikdy neporodí a dítě se jí udusí " mi fakt děsně pomáhaly. Doktor, doktorka, dvě sestry mě přišli pozorovat, až když jsem z hekárny volala, že mám tlaky. Jinak mě tam nechali, abych si poradila a během těch dvou nejhorších hodin se ani jednou nepřišli podívat. Byla jsem tak vykapaná, že jsem na oznámení doktorky, co se narodilo, řekla, hm. Na víc jsem neměla sílu. Doktorka začala zjišťovat, zda jsem to dítě vůbec chtěla. Odnesli ho, vůbec mi ho neukázali, dali ho do inkubátoru. Po týdnu jsem šla na novorozenecké poprosit, že ho chci vidět, že jen odstříkávám a že bych už chtěla kojit. Sestra mě odbyla, že to nemá od lékařů dovoleno. V inkubátoru mu nesprávným použitím kyslíku spálili sitnici. Dvanáct dioptrií do dálky mu určili až skoro v pěti letech. Litali jsme od čerta k ďáblu. Nedovedli tu určit dioptrie, a pak nasadili nesprávné bryle. Dostali jsme se až do Prahy. Tam spráskli ruce. Má se dát dítěti zprvu půlka dioptrií, a po roce jedna přidávat. To jen na okraj. Tehdy nebyly v porodnici vůbec návštěvy. Proto měli porodní v nejvyšším patře. Na váhu jsme čekali pět a půl týdne. Byla jsem normálně vdaná. Druhé dítě jsem už nechtěla, ale stalo se. U nás v malé porodnici to bylo dočista jiné, než v té anonymní a neosobní velkolíhni. Sestra mě nasměrovala, jak dýchat a já to hned pochopila, takže potíže se nekonaly. Řeknu vám, je obrovská výhoda, že dnes je otec u porodu. Protože se personál k rodičce musí chovat jako k člověku a ne jako k potíži. Kdo umí hned porodit, když to je poprvé a nemá to vyzkoušené? Samozřejmě, že jsem přečetla, co se dalo. Asi to nestačilo. Ta teorie. Jim se to kritizovalo, když to dělali denně.
Takže moje zkušenost z počátku osmdesátých let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16173
20.8.24 21:17

Já to taky vnímám tak, že potřebuje prokázat, že udělal maximum pro přirozený porod, a až když rodička nespolupracovala (v tomto případě prostě netlačila efektivně), použil se vac, ke kterému by normálně měli sahat jen v odůvodněných případech. Prostě to je lékařská terminologie, je to stručnější než „rodička se snažila ze všech sil, ale moc jí jich nezbývalo s bohužel se nepodařilo'“.
Já tohle chápu, první porod podobný, praskla voda, ale nic se nedělo, potom už oxytocin a 20h kontrakci, ale pořád to nepostupovalo, zachránil mě epidural, který zkusili už proto, že někomu to porod uspíší. I porodní asistentka potom říkala, že tu hodinu na epidurálu jsem si odpočinula a když už jsem konečně mohla tlačit, měla jsem síly. A já to brala dlouho jako prohru, že jsem potřebovala utišit bolest a nezvládla to bez toho. Časem si to zpracuješ, neboj, hrdinka jsi pro tatínka určitě i tak :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
20.8.24 21:21
@tartaletka píše: Více

presne tak
je to popis toho, co se delo - netlacila jsi dost
neresi to, jestli jsi nemohla, nebo nechtela
neni to urazka ani vysvedceni z porodnice
je to jen popis deje

• načítám...