Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky chtěla bych se zeptat jestli někdo z vašich děti byl na testu na růstový hormon a i když vám inzulínový test vyšel špatně tak vám pak druhý klonidinový test vyšel v pořádku a nemuseli jste píchat růstový hormon?
Dnes jsem volala dr a právě ten inzulínový nevyšel moc dobře tak jdem ještě na ten druhý. Nevím jak moc velkou šanci máme že ten druhý něco prokáže
Děkuji všem za odpovědi.
Dobrý den, chci se zeptat jak jste inzulínový test zvládli a jak to probíhalo.
Děkuji za odpověď.
D.
No já přímo u toho inzulínového nebyla, nám ho dělali dvakrát, poprvé ji nedali nějaké léky předtím a kleslo ji to málo, tak musela znovu, no ale jestli si tak trošku pamatuji tak přišla na lačno, vzali ji krev, pak ji píchli inzulín a pak se měl v určitých intervalech dělat zase odběr. U toho prvního jak ji nedali ten lék tak to zvládla v pohodě a po dvou hodinách byl myslím poslední odběr a pak se mohla najíst. U toho druhého kde ji lék dali, začala asi po 20 minutách říkat že je slabá, že vidí dvojmo a že se ji chce spát, takže upadala do hypoglykemie. Sestřička ji honem vzala odběr a pak se musela najíst a napít a byla už ok. Takže to nakonec trvalo krátce. Dítě do té hypoglykemie prý trošku jít musí ale oni si to hlídají aby se nic nestalo a v nejhorším píchnou glukozu. U nás to nebylo potřeba, byl s ní manžel a najedla se a bylo to ok.
Děkuji za informaci, čeká nás tento test a celkem mě to vyděsilo, že jim snižují cukr…
No musí se to tak udělat, taky mě to vyděsilo ale opravdu to hlídají, tak se ničeho nebojte!! A svačinku raději sebou!! Třeba i čokoládu nebo tak něco.
Prosím o nějaké aktuálnější informace či zkušenosti. Syn (3 roky 3 měs.) má jít na tento test a mám z toho dost obavy…
Ten inzulínový test probíhá pořád stejně jak bylo napsáno výše. Nebo co by tě konkrétně ještě zajímalo?
@Livlin Doktor varoval před křečemi a upadnutím do bezvědomí. Nevím ale, jak je to časté. Zajímá mě, zda se to někomu stalo.
Píše se tu, že to „hlídají“. To tam s námi bude celé 2 hodiny sestra?
O svačině s sebou nic neříkali…
@rychnov3 píše:
@Livlin Doktor varoval před křečemi a upadnutím do bezvědomí. Nevím ale, jak je to časté. Zajímá mě, zda se to někomu stalo.
Píše se tu, že to „hlídají“. To tam s námi bude celé 2 hodiny sestra?
O svačině s sebou nic neříkali…
s dítětem je tam rodič a sestra tam pořád chodí a ptá se, nám myslím říkali že po podání inzulínu ji to klesne tak za 1-2 hodiny, ale my to měli hodně rychlé a kleslo to už za 20 minut. Mají připravenou kapačku s glukozou kdyby něco. Dcera to nepotřebovala, vemte sladké pití třeba džus. A k tomu svačinku. Nečetla jsem nikdy špatné reakce. Držím palce ať vám to dobře dopadne.
Někomu dělají tenhle test při hospitalizaci, ale četla jsem i o ambulantním testu. Nejdříve změří hladinu cukru v krvi a podle toho spočítají, kolik toho mají dítěti podat (právě proto, aby hladina cukru klesla jen natolik, aby byl test validní, ale aby nehrozila ta rizika, co jsi vyjmenovala). Test je to hodně rychlý, neustále odběry krve, takže je vlastně u tebe sestra pořád.
Vy budete hospitalizovaní?
@Livlin Ano a ne. Doktor mluvil o půldenní hospitalizaci. Ale je to tak, že máme ráno přijít a kolem poledne nás mají pouštět. Takže to spíš vidím na „pobyt na uzavřeném oddělení“ než na hospitalizaci. Rozhodně nečekám přijímací dotazník, co se před hospitalizací píše. Ale třeba mě překvapí. Už jsem tam s malým ležela a těch překvapení bylo více.
My jsme to vlastně měli podobně, nakonec jsme podstoupili během dvou dnů dva testy. A pak pro neúspěch jednoho ještě při další hospitalizaci další. A pak ještě další vyšetření. Je to běh na hodně dlouhou trať.