Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Oživuji diskusi - maminky, jaký je u vás vývoj - malá aktuálně 4,5r. 97,5cm a 13,2kg a v srpnu nejspíš půjdeme na vyšetření - prosím, napište mi, jak vaše ratolesti rostou, děkuji. Marcela
… ještě musím dodat, že já 163, manžel 168cm - takže nečekám zázraky…
@Maci008 To mi přijde v normě… pokud se v růstu nezasekl z ničeho nic. Malá má stejně, tedy na váhu víc, ale výška 98cm a je stejně stará, loni jsme na vyšetření byly a vše základní ji vyšlo v normě.
Nebudu tedy plašit - děkuji za příspěvek - dnes mi doktorka propočítala, že by mohla mít i pouze 150cm… tak jsem znejistila, ale jsme všichni malí, takže nemá být po kom vysoká. děkuji.
Náš synek půjde za 2 týdny na Arginin test, poslán z endokrinologie. Odběry má v pořádku, rentgen ručičky také. Za 4 měsíce 4 roky- 91 cm a 13 kg. Manžel je menšího vzrůstu 156 cm, jeho rodiče také. Rodina z mé strany průměrný vzrůst, já s maminkou cca 170 cm. Víte prosím, co tento test obnáší? Vím, že odběry pro něj budou nepříjemné, možná i následná aplikace rustoveho hormonu, ale kéž by rost… bylo nám oznámeno, že by se růst moh zastavit na 130cm, to bychom mu zkazili život, proto vedlejší důsledky neřeším, i když konečnou diagnózu ještě neznáme. Je mi z toho smutno, ale pokud mu to pomůže…
@Fibinkova Taky nás čekají testy na růstový hormon. Malej má za 2 měsíce 4.roky a měří 95cm a váha 13kg. Já měřím 157 a chlap 172cm.
@LLenule111 hmm já že znám menší a starší a nikdo to neřeší proto mě to zarazilo ![]()
Ahoj, jsem tu nová , potřebuji radu ohledně růstu , spíš tedy nerůstu dítěte.
Syn 3 roky, drobný, nemá moc zájem o jídlo už od miminka. Ve 3 letech 91 cm, 12 ,5 kg. Byl sledovaný již rok z důvodu, že nejedl a byl velmi hubený, často nemocný. Při 3 leté prohlídce se ukázalo, že od podzimu nevyrostl vůbec nic. Takže krev na lepek, štítná žláza, diabetes. Vše negativní. Skoro jsem myslela, že by tam mohl vyjít lepek - má od mala velmi objemnou stolici. Nevyšel. Teď nás čeká potní test a potom asi vyšetření růstového hormonu. Já i manžel nejsme žádní obři - já 163, muž 176, oba také drobní.
Pokud se zjistí nějaké odchylky v produkci růstového hormonu, jak to potom probíhá? Nasazuje se růstový hormon hned, nebo se ještě čeká? Děkuji za informace.
Ahoj, zkusím to ještě tady:
Stalo se někomu, že Vaše dítko dostalo léčbu růstovým hormonem navzdory tomu, že byl první odběr krve negativní (v normě) a dynamický test (takový ten velký s provokací uvolňování RH) nebyl proveden? A to jen proto, že se třeba dítě narodilo malé a v době schválení bylo též malé? (syn nyní 4r4m a má 93,5cm a 12kg)
Díky za odpovědi.
@Lakejja ano ze stejných důvodů růstový hormon předepsán, děti se narodili malé a v době nasazení byli malé
@R2 O Vás vím, už jste mi odpovídala v jiném vlákně.
trochu doufám, že třeba bude ještě někdo s touto zkušeností
. Dr. akorát bude posílat výsledky pozorování synova růstu na komisi, která zasedá teď ještě v únoru, takže do 3 týdnů budeme vědět, zda syn bude muset na krevní test nebo nikoliv a rh mu rovnou schválí, tak jsme jak na trní. Podle ní, jakmile by test vyšel negativně, je to automatické zamítnutí a konečný stav, čehož se trochu bojím. RH má vliv i na kognici a trochu i doufám, že by mu mohl pomoci i v tomto směru. I když nevím, jak u dětí, našla jsem jenom články ve spojitosti s poruchami kognitivních funkcí a Alzheimerovou chorobou
Rh se sice bojím, ale stejně se bojím, co bude, když ho nedostane no, prostě každá máma chce pro dítě to nejlepší no ![]()
@Haňulík dobrý den, ještě zde byvate? Můžu se na něco zeptat?
Ahoj, už je to delší dobu, co dcera byla, tak si nepamatuju už přesně. Zakládala jsem tuhle diskusi, trochu jsem to popsala v úvodním příspěvku. Ráno dceři píchli kanilu a šla si lehnout, musela být na lačno. Dali jí tabletu na snižování tlaku, ten jí chodili měřit co 20 minut. Krev jí brali asi 3× nebo 4×, to už nevím přesně, vždy po hodině. Na pokoji jsme leželi od 8 do 14, pak nás pustili domů. Mezi 12 a 14 už kontrolovali jen tlak, jestli se zvyšuje a to už mohla i jíst. S tím nízkým tlakem byla jako ve mdlobách, oči v sloup, bělmo… to bylo na tom všem to nejhorší a pořád to vidím. Ale zvládla to v pohodě. Drřím palce.