Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den,
v lete letime do Recka se synem, kteremu bude v te dobe cca 20 mesicu, plus dalsi 2 starsi deti. Let tam mame kolem 7 vrcer a zpatky dokonce v pul 11 vecer. Toho se bojim, malej chodi kolem pul 8 spat, takze zejmena let zpet probehne nejvice behem jeho spanku. Prosim proto o nejake tipy, co a jak. Asi budeme brat kocar, ktery jsem si myslela, ze bychom nechali klasicky odbavit a na letisti ma byt udajne na pujceni, je to tak? Je jich dostatek, musi se to nejak rezervovat? Pak se kocar asi nechava nekde tesne pred nastupem do letadla? Syn v nositku moc nefunguje a nechce tam byt, ale asi ho taky budu brat do prirucaku. Syn jinak chodi, ale pocitam s jeho “tahanim”. Mate tipy na jidlo a svacinky na letiste a do letadla. Zkratka me zajima cokoliv, co by Vam prislo prakticke.
Dekuji
Ten kočár nevím, zda jde vyloženě na letišti zapůjčit, vždy jsem měla svůj, který odpovídal požadavkům.
Co se týče svačinek, jídla, můžeš mít jídlo své, pití budeš muset (krom např. UM) u kontroly vyhodit a za kontrolou koupit nové. Vůbec mě nenapadá, co bych ještě napsala, on ten rozdíl v lítání s dítětem a bez dítěte moc velký není, jen se to tomu dítěti uzpůsobí.
@Budumitotazky My jsme do Řecka poprvé letěli, když našim klukům byly dva roky a pár měsíců, let měl být po čtvrté ráno, se zpožděním jsme odletěli v sedm. Spali dřív než jsme vzlétli a vzbudili se deset minut před klesáním.
měla jsem sebou pro každého dvě skleničky, jednu ovocnou a jednu klasickou. Pak pro každého dvě kapsičky, nějaká lízátka. Každý měl "svou příuční tašku, skleničky prošli při cestě tam i zpátky bez problemů. V Řecku na letišti(při cestě zpět) se jen ptali co to je a kolik je dětem let. Jakmile jsem řekla, že méně než 3, tak v pohodě.
Jinak děti šli do postele den předem už ve čtyři odpoledne a z postele jsme je brali o půlnoci. Měla jsem z toho velké obvy ale nakonec jen oblékání bylo s řevem, pak byli zlatí. Kočár jsme sebou nebrali. Pro jistotu jsme do letadla měli takové ty Nálepková knížky, pastelky, pár autíček, oblíbeného plyšáka. Rozhodně náhradní plinky v dostatečném množství, kdyby bylo zpoždění. Počítej s tím, že můžou být turbulence a budete jen sedět připoutání bez možnosti odložit si něco na stolek před sebou.
Ve vašem případě bych dala spát po obědě, klidně dřív než běžné. A nechala bych ho spát tak dlouho jak to půjde.
Kočárek ani nosítko jsme neměli, kluci jezdili na takových těch kufrech s kolečky. Další rok jsme pak nebrali ani ty.
Kočárek bych si vzala svůj a odevzdala až u nástupu do letadla. Ty letištní, co jsem koukala, se nedají polohovat, jsou to v podstatě sedátka na kolečkách
Brala jsem golfky a dítě normálně spalo. Pak jen přenést na místo v letadle- obvykle se ani nevzbudilo-a při výstupu ven opět přesypat do kočárku. Noční lety v tomto věku byly nejlepší. Pořád lepší, než zabavovat 3 hodiny batole, aby neprudilo ![]()
Jo a pití jsem dělala tak, že jsem vzala dětskou lahev, před odbavením ji vylila a po odbavení normálně na wc napustila (tady v Čechách teda, kde se nebojím o kvalitu vody).
Kocarek si nech svuj az k letadlu. Ty letistni jsou spis takovy voziky. Tvuj kocar bude muset projet rentgenem, tak pocitej, ze budes muset dite vyndat, kocar slozit, projit bezpecnostnim ramem, kocar rentgenem, pak az zas rozlozis a das dite zpatky. Kocarek se odevzdava az tesne pred nstupem do letadla. V Recku vzdycky dali kocar zpatky hned po vystupu z letadla, v Praze to slo pres nadrozmerny zavazadla - extra prepazka u pasu s kuframa, takze od letadla dite neses v naruci.
Pro takhle maly dite si muzes vzit jakykoliv jidlo a piti i nad povolenych 100ml. Jen se budou ptat, pro koho to je, v Praze to jeste skenovali.
Loni mi v Praze prosla normalni pullitrova petka s vodou pro 7 a 4 lety deti. Naopak nazpatek z Recka uz se na to vubec netvarili a musela jsem vodu vyhodit:)))
A nebo mit prazdnou petku a dotocit v Praze z vodovodu. V Recku se nedoporucuje pit vodu z vodovodu, tak tam bych to urcite nedelala:)
@Euforia píše: Více
já toto nikdy nechápu, lidé mají peníze na zahraniční leteckou dovolenou u moře, a nemají na to, aby si v gate koupili láhev vody?
@unuděná píše: Více
Pro dite muzes mit vodu a je jedno kolik ma ml. Nikdy s tim problem nebyl, nikde.
@stinga píše: Více
A proč bych měla dát pade za láhev obyčejné vody, když pitná teče z kohoutku??
![]()
@DandátkoP píše: Více
Nás v Praze jednou donutili dětskou lahev vylít
Od té doby vylévám sama a doplňuji až po odbavení.
V Praze v pohode provezes litr a pul vody, maji na to zvlast „futral“ na security, ale kdyz se vracis, tak vetsinou prudi a vodu ti vyhodi.Tak budes muset koupit na letisti.
@stinga píše: Více
A možná právě proto, že neutrácíme za kraviny, pak máme na leteckou dovolenou ![]()
@unuděná píše: Více
a proč dáváš 60 a více tisíc za dovolenou letecky u moře, když u nejbližšího rybníka je to zadarmo?
mně to přijde ponižující točit vodu na wc, navíc někde to ani nejde, protože ani malá láhev se nevejde mezi kohoutek a dno umývadla, a ten kohoutek považuju za nehygienický, neboť se na letišti protočí tisíce různých existencí,
doma vodu z vodovodu samozřejmě používám, ale jednou za rok mě pade za vodu na letišti nezabije