Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky chtěla bych poprosit o radu.. Poslední 2 dny si doma měřit celkem vysoký tlak.. Tlak si měřím už asi 2 měsíce protože v poradně jsem vždycky nervózní tak si ho musím měřit doma.. Včera jsem si namerila okolo 140/78 a dneska víc 145/80 jsem z toho dost špatná a nevím co tet.. Na kontrolu na gynekologii jdu až za 14 dní a abych tam zavolala tak to můžu až v úterý protože tet tam nejsou.. Naposledy mi paní doktorka říkala že pokud nemam otoky tak že se to léčí až od 150/100.. A nebo s tím mužu jít k obvodní lékařce prosím děkuji za rady
Já bych tlak řešila, může to být k preeklampsie nebo problém s ledvinami… pokud tam gynekolog není nebo to nechce řešit, tak bych se poradila s porodnici kde chceš rodit. S obvodní bych to asi neřešila…
U mě tenkrát hrotili i hraniční tlak, už jsem z toho byla zpruzelá, proč se to tak řeší a nakonec jsem měla tu preeklampsii.
Já myslím, že je důležitější ten spodní a že ten je ještě v normě. Ale nejsem si jistá, raději si zavolej na gynekologii, sestřička ti poradí, jestli je to ještě ok, nebo jestli raději přinést moč.
Edit.:Přehlédla jsem, že tvůj gynekolog teď neordinuje. Tak buď zavolej tomu, kdo má zástup, nebo klidně praktikovi.
@Petule030 důležité jsou obě hodnoty…u těhotné je rozhodně na místě to řešit co nejdříve..preeklampsie může mít hodně rychlý nástup a tragické nasledky
Počkala bych těch 14 dní. Já měla tlak 160/100. Řešilo se to ve 28. Týdnu. Nejspíš to ale nebylo těhotenstvím. Mám to tak kdo ví jak dlouho. Porodila jsem a vysadili mi léky, bylo to pořád stejné. Takže beru dal.
@ELIS000 píše:
Ahoj holky chtěla bych poprosit o radu.. Poslední 2 dny si doma měřit celkem vysoký tlak.. Tlak si měřím už asi 2 měsíce protože v poradně jsem vždycky nervózní tak si ho musím měřit doma.. Včera jsem si namerila okolo 140/78 a dneska víc 145/80 jsem z toho dost špatná a nevím co tet.. Na kontrolu na gynekologii jdu až za 14 dní a abych tam zavolala tak to můžu až v úterý protože tet tam nejsou.. Naposledy mi paní doktorka říkala že pokud nemam otoky tak že se to léčí až od 150/100.. A nebo s tím mužu jít k obvodní lékařce prosím děkuji za rady
Neresit
Tlak mate naprosto nadherny
Sama od dr vite od kdy se resi a je to fakt
Jsem 19tt sedme dite tlak vzdy kolem 150/93 plus minus a vse vzdy ok
Testy na preekl jsem si vzdy nechala delat
Beru godassal
Riziko mam az nekdy od 34 tt
Nikdy jsem ji nemela a tlaky od 30tt vzdy o dost horsi tam plus dopegyt
Tlak se měří za klidu. Takže hned ráno jak se vzbudíš, po obědě a večer, nesmíš měřit tlak po nějaké činnosti. Takže půl hoďky v klidu pak teprve měřit. Pokud i tak ti hodnota překročí tak si zavolej doktorce. Většinou je vypovídající hodnota kolem 3 dnů, takže vydrž, pochopitelně pokud budeš mít otoky nebo se nebudeš cítit dobře tak si zajdeš do špitálu. Ja měla stabilně 140-145/90 a nikdo to neřešil. Akorát mě poslali do rizikové poradny.
Dobře děkuji moc za rady dnes hned ráno 132/80 a tet 139/85 tak snad to bude v pořádku