Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat jestli má někdo stejný problém jako mám já a popřípadě poprosit o radu jak to řešit.
Před rokem a půl mi zjistili štítnou žlázu (hyperfunkci)měla jsem při své výšce 152 nějakých 46kg a díky nasazení prášku thyrozol jsem přibrala 6kg. Smířila jsem se stím cvičim a normalně jsem si těch 52kg udržovala ten rok a pul, ale teď nevím co se děje za týden jsem přibrala 3kg a stoupá to a to jím normálně. A jelikož s přítelem stavíme, tak mám ještě více pohybu. PRosím o radu co tomůže být jsem dost nešťastná z toho jak vypadám při své výšce ![]()
Děkujuu
@ZoufalkaJ Úplně té chápu, u mne hodně závisí na tom, jak se stresuji( čím více stresu- tím více pribiram) muže to být díky stavbě, hormony je dobře držet ve stejne hladině a hlavně pravidelně jist
… tak asi jako doporučení, větší klid nebo si noc extra nebrat a papat ve stejne časy a určitě bude lip. Možná si skoč na krev ať vis ty hormony jestli jsou v pohodě ![]()
Teď se mi stalo to same. Mám tedy hypofunkci, všechno bylo vždy v pohode, nepribirala jsem a najednou 3 kg za 14 dni nahore. Šla jsem na krev, sestra mi do telefonu řekla, že mám hodnoty v pořádku, ale já ji říkám, ze bezdůvodně pribiram, jsem unavená atd. A ona mi řekla, ať si zvednu léky. Beru to navýšení 14 dni a mám 1,5kg dole a pocitově je mi o dost líp.
@bordeaux-zuzka To může sestra po telefonu bez souhlasu doktorky změnit dávkování léků? ![]()
@ZoufalkaJ Jinak bych se co nejddřív obrátila na specializované pracoviště v místě bydliště, štítná žláza je prevít - maminka se s ní taky léčila a po prášcích dost přibrala. Ale tak nějak postupně a ne najednou.
No já jsem byla před 3 týdny na kontrole a vše pry ok. A najednou bum a tohle. Já už si říkala že si zaplatím kompletní vyšetření v nemocnici protože moje doktorka mi přijde jako flegmatik a nebere každého individuálně. Holky moc děkuji za názory snad zachvilku nebudu 60kg koule ![]()
@ZoufalkaJ Za mě: (nic nevím o vaší nemoci, o příčině atd.) Takže bych začala tím, že bych si zjistila, jak vypadá štítná žláza, kde přesně se v těle nachází a jak asi přesně funguje, co zpracovává, co jí naopak přitěžuje v její práci v našem těle atd., pak bych si zjistila, jaká strava, jaký typ stravy, jí prospívá a naopak přitěžuje, pak bych hledala dál, něco o stravě, kterou bych jí mohla pomáhat v její práci, nakonec bych i třeba zjistila, že nejen pomáhám štítné žláze, ale i prakticky všem orgánům, protože bych dále zjistila, že vše je se vším propojené, jak v těle, tak i mimo tělo.
Je zbytečné léčit oko bez hlavy, hlavu bez těla a tělo bez duše.
Hippokratés
Jděte na endorkinologii a nechte se pořádně vyšetřit a případně to řešit jinou medikací a nebo operací.
Pokud je porucha způsobená autoimunitním onemocněním, tam k tomu můžete zkusit někerou z diet které jsou založené na omezení sacharidů a dostatku vlákniny a dostatku tuku - paleo/whole 30/autoimunitní protokoly a podobně, včetně i několika týdnů přirozené ketozy, pokud máte v pořádku ledviny. A k tomu srovnat spánek, víc se hýbat a naučit se lépe kompenzovat stres a rozšířit nástroje řešení problémů.
Překvapivě to skutečně může mít léčivý efekt. Ale naprosto klíčové je důkladné vyšetření co se ve vás děje od endokrinologa. Dieta je podpůrná léčba, ne hlavní.
Já přibrala za půl roku 10 a štítku mám v pořadku. Taky nevím, jak dál. ![]()
@Ou Kdo pořádně vyšetřuje štítnou žlázu?
Náhodou mi hypotyreozu zjistili na revmatologii, kde mne hlídají pro něco jiného, před cca 10-ti lety. Tak začali léčit tam, když mi prodloužili kontrolu na rok a začaly výkyvy, tak to řeší praktik. Po letech z řečí obou lékařů občas vyplyne proč nechodím někam, kde se tím zabývají, ale nikdo mne nikam neposlal. UZV štítné mi byl dělán při zjištění nemoci.
Jinak musím říci, že pokud upravím stravu s nižším obsahem sacharidů a vyšším obsahem bílkovin (pro mne vyšší je cca doporučená denní dávka, neboť mám intoleranci potravin a příjem bílkovin jsem měla cca 20-30g), tak je mi lépe. Mám i pocit, že snad lépe zvládám potraviny, které jsem dříve nemohla. Na zmíněné diety jsem narazila nedávno a na tento způsob chci po prázdninách upravit stravu.
E.
Štítná žláza se řeší na endokrinologii, odběry a hlavně ultrazvuk. S tím jsem se teda ještě nesetkala, že by léčil praktik. To dělá i ultrazvuk? Myslím, že na endokrinologii po mě nikdo žádnou žádanku nechtěl, pokud by chtěli, řekla bych si praktikovi. Neléčená porucha nebo špatně léčená porucha štítné žlázy dokáže rozhasit celý organismus - cyklus, váhu, zadržování vody, únava, nespavost atd.
@Twin_Star píše:
@bordeaux-zuzka To může sestra po telefonu bez souhlasu doktorky změnit dávkováníMluvila o tom s doktorkou. Neměla jsem cas to vypsat podrobneji. Prý mám hodnoty tak, ze i navýšením budu pořád v toleranci normy.
@Paralenka červená zajít k lékaři a pokud se vyloučí organické příčiny, tak lépe spát, víc se hýbat, řešit emocionální problémy jinak než jídle a jíst tak, abyste měla dostatek vlákniny a živin, ale ne přebytek energie k ukládání.
@Anonymní píše:
@Ou Kdo pořádně vyšetřuje štítnou žlázu?
Endokrinolog. A teda pokud k tomu máte ještě nějaké další zdravotní problémy, jako revmatismus, tak bych si sice načetla věci o paleo a spol (výtečný je https://www.amazon.com/…p/1936608391, který je dost podložený a psala ho lékařka ) ale plán bych rozhodně konzultovatla s dietní sestrou/nutričním terapeutem - ne poradcem, s někým kdo má vystudovanou výživu na lékařské fakultě, abyste si tím neublížila.
Ty styly vycházejí z tzv, paleo mají tu výhodu, že nejsou postavené na bílkovinách, ale na tuku, ale stejně pokud byste šla do ketogenních stavů, tak třeba já nemám ponětí, jestli by vám to mohlo něco rozhodnit nebo ne a to si myslím že mám docela nadstandardní porozumění problematice. Lidi co za podobné extrémní výživové směry kopou většinou jejich rizika spíš snižují.
Ale u autoimuntiních věcí to má prokazatelné efekty a to i právě díky střednědobým ketozám.
@Ou
To se snažím, teď jsem to začala řešit i s lékařkou, endokrinologii jsem absolvovala.
Mě zaráží, že jsem přibrala takhle naráz během krátkého času, aniž bych něco v životosprávě měnila, akorát jsem přestala mlsat před cca půl rokem čokolády ![]()