Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
laskavě přestaňte psát do tématu o guláši
, protože já tu slintám na monitor
, dala bych si klidně i světlej, na barvě nezáleží, hlavně, když je dobrý…a mám tu maximálně tvrdej chleba ![]()
Nechci se teda holky nikoho dotknout, ani některých vašich kuchařských kreací, ale strkat do hrnce se základem na guláš jeden a půl balíčku papriky, to je teda vtip, ne? ![]()
Tak se to dělá v hospodách, kde mají nazelenalé maso, které už málem pochoduje… dupnou tam papriku a nejde nic poznat. Nebo zahušťovat guláš hotovou jíškou
…
Buďto se nechá tak zredukovat, že není třeba zahušťovat vůbec, nebo stačí tmavým chlebem.
A úplně nejlepší je, když slyším, že někdo zahušťuje guláš „amerikou“ - to je mouka rozmíchaná ve vodě.
to je pak zbytečné investovat do hovězího masa a dlouho se s tím dupat, když se to pak zkazí zákletkou.
Ale jako nic ve zlém, každá jsme zvyklá dělat jinak, no. ![]()
Ahoj, já guláš dělám tak, že hodně nechám právě osmahnout tu cibulku a pak taky maso na tuk..pak to zaleju a dodělám v papiňáku, po uvaření nechám nejlépe den odležet, pak dochutím (paprika, česnek, atd, někdy kečup na barvu) a nakonec, až guláš vypnu, tak přidám majoránku. Zahušťuju jíškou od Knorru, ale správně by se měl zahušťovat chlebem, nejlépe starým a nastrouhaným, tohle všechno jsem tak nějak okoukala na Prima vařečce a u známých v penzionu, kde se guláš vařil ve velkém...... Tak dobrou chuť ![]()
Pavlosko mohla bych poprosit o tvůj recept na guláš?Díky
A holky němá někdo tip jak uvařit guláš ze srnčího?
Recept nemám, dělám od oka.
Hovězí kližka - třeba kilo - já kupuju maso pro nás vždy tak okolo třičtvrě kila
přes půl kila cibule
pár stroužků česneku
mletá paprika - může být mix pálivé a nepálivé
sůl
pepř
kmín
buď pár krajíčků tmavého chleba, nebo hladká mouka
může být kostka masoxu
majoránka
sádlo - nebo jakýkoliv tuk kromě másla
Maso nakrájím na větší kostky, cibuli ne úplně na jemno. Rozpálím tuk, restuju cibuli, do hodně tmava - míchám.
Přihodím maso - nepodlévám!!! a nechám zprudka restovat, dám kmín.
Maso restuji, až jsou hrany kostek dohněda a šťáva, kterou maso pustilo se vydusila. Stroužek česneku nasekám - nebo dva, nebo pět - podle chuti, přihodím k masu, osolím, opepřím, dám tak dvě kávové lžičky papriky a promíchám. Pár sekund orestuju, a zaleju vodou - maso v ní nesmí plavat, musí být polozalité jinak se bude vařit a ne dusit.
Dusím, dusím, dusím ![]()
Podle zvyklostí přihodím kostku masoxu, někdo přidává pár lžiček raj. protlaku. Když mám, nakrájím třeba dvě papriky na proužky a přidám.
Dusím, dusím, dusím.
Míchám, kontroluji.
Když je třeba podlít, nepatrně podleju. Až je maso měkoučké, nadrobím tak dva tři plátky tmavého chleba a nechám ve šťávě rozvařit.
Když nemám chleba, nechám úplně vydusit vodu v mase, a zapráším tak dejme tomu plnou lžící hladké mouky. Vmíchám, a nechám mouku restovat. Ona ztmavne a je to pak lepší. Když se přilepuje na dno hrnce, nevadí. Pak podleju vodou podle toho, kolik chci mít šťávy.
Podle zvyklostí dokořením, můžu ještě přidat česnek, a provařím šťávu tak alespoń dvacet minut.
Až je na povrchu guláše tuková vrstvička, je uvařeno. Do hotového promnu v prstech majoránku, nevařím ji, mohla by zhořknout.
Toto je obyčejný hospodský guláš, který není hustý jako šlichta, ale měl by být konzistence hustější polévky. Brou chuť.
Jo, a ohřívaný je úplně nejlepší.