Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Zdravim všechny kuchařky a prosím o radu.Jak docílím toho aby měl guláš tmavou barvu? Ať dělám co dělám, podle manžela není nikdy dost tmavý
Předpokládám, že děláš hovězí, že? já čím víc nechám maso vydusit, než ho zaliju, tím je tmavší… Přidávám taky strašně moc papriky, ta jej zabarví do tmavočervena. Nebo když jsem měla pocit, že maso je sušší než obvykle, přidala jsem kostku Masoxu, aby byla šťáva a to byla barvička
i tvůj manžel by to určitě ocenil ![]()
Teď mě napadlo, proč vlastně chce ten guláš tmavý?
ja taky vzdycky touzila mit gulas, co nejtmavejsi, protoze pak vypada vic jako ten spravny hospodsky
a tady je muj vychytany postup:
do zakladu dam cibuli, maso, papriky a rajsky protlak + koreni (ale to je na tobe, ale protlak na tu barvu fakt pomuze)
a vse dusim az na tuk, musi se u toho stat a michat, aby se to nepripalilo (trosku muze, tim se ziska jeste tmavsi barva, ale pozor, at se to neprepiskne)
pak zaliju trochou vody a znovu dusim az na tuk
no a tento postup je idealni opakovat nekolikrat, protoze to dela tu tmavou barvu
ingredience jsou na tobe, ale figl je v tom nechat vydusit az na tuk, zalit a znovu nechat vydusi az na tuk
je to piplacka, vetsinou to vydrzim tak 2×, ale je to fakt znat
jednou to takhle ukazovali v Prima varecce a od te doby mam gulas lepsi nez moje mama ![]()
Tmavý proto aby byl jak z hospody, i když na chuť je stejně dobrý.
chce to základ z hodně tmavé cibulky a maso před podlitím dlouho restovat, až bude mít tmavě hnědé hrany… teprve pak na pár sekund zarestovat papriku a podlít.
Dobrým fíglem je taky použít Hotovou jíšku od Vitany - tmavou ![]()
Dřív jsem doháněla barvu tmavou jíškou a masoxem. Teď už vím, že to nebyl ani pořádně guláš, ale taková vždy stejně chutnající masoxová omáčka. začala jsem dělat podle tohoto receptu : http://kucharkaprodceru.cz/…azka_309.pdf
(je to pdf, takže potřebuješ acrobat reader)
HOdně cibule a pořádně, ale opravdu púořádně osmažit, nechat vyvařit všechnu šťávu, co maso pustilo, a až teprve když se téměř připaluje, zalít vodou. Barvu má úžasnou. A chuť ještě lepší.
Ta tmavá jíška od Vitany je největší hrůza co může být. Mám ráda tu světlou, do světlých omáček samozřejmě, ta je bezvadná. Ale tmavá je fakt šílená…příšerná chuť. Pro tu tmavou barvu opravdu pořádně vydusit a přidat masox..... teď jsem si oblíbila hodně právě ten hovězí, jak je na něj nejnovější reklama, jak to prodává řezník v řeznictví,,,,, ten má supr chuť a dávám to do hodně věcí, gulášem samozřejmě počínaje. A.
Noemmi tak příště až budu dělat guláš, tak vyzkoušim recept z tvého odkazu.
Od kuchaře z hospody vím,že se musí pořádně ,,připálit,, cibulka, oni se tam s tím nemažou,potom má krásně tmavou barvu
ahoj podle manzi umim vyborny hovezi gulas.Na radu mamky tam sypu hooodne papriky - i 1,5-2 pytliky.
Taky hodne prismahnu cibulku a maso, a barva je pak pekne tmava.
manža je kuchař a ten radí cibulku pěkně do barvy a pak je guláš tmavý ![]()