Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Topím pátou sezonu, kotel kadria. Po postupném zateplování třípodlažního domu jsem snížil nastavení výkonu kotle z 16 na 10 kW, za velkých mrazů 12 kW. Vyměněné součástky za tuto dobu: jeden turbulátor a clonka pelet před hořákem. Pelety jsem vyzkoušel hodně různé i s příměsemi, ale se všemi si kotel poradil. Rozdíl byl ve výhřevnosti a množství popela. Na spalování nedřevních pelet nemám odvahu, protože mám obavy z působení agresivnějších spalin na kotel. Absolutni spokojenost, reseni plne komfortem srovnatelne s plynovym kotlem. Utohoto kotle vynesu jednou za 14dnu kbelik popelu, kolega se nechal zblbnout a poridil kotel hybrid Guntamatic ktery pry umi i levne pelety/stepku a koupil pelety za 4,50 Kc a ma letos vecne problemy s cistenim kotle, plno popela, speka se mu to, nedosahuje poradneho tepelneho vykonu. Ja s peletama za 5,90 nejvyssi kvality naprosto bezproblemu. Moje rada zni, kotel co umi pouze nejvyssi jakost pelet, kupovat nejvyssi jakost pelet a jste v pohode. A nenechte se zblbnout na hybridni reseni co umi i levny srajdy/stepku… Nema to ekonomicky zadny smysl a budete se jen trapit. Jinak CDP, Biomac dokonaly servis, pelety dovezou… Nafoukaji ci slozi v pytlich az do garaze, zaplatite kreditkou na miste po slozeni. Kdyz koupite pelety v kvetnu/cervnu po topne sezone mate za dobry peniz i ty nejkvalitnejsi.
edit adminem - smazán odkaz - reklama
Jak vychází topení peletami v aktuální době? Předpokládám, že tohle palivo taky poslední době zdražilo, jako všechno.
Zdravím, chtěla bych se zeptat jak jste spokojeni s topením peletami a kde pelety a za jakou cenu pořizujete. Myslela jsem si, že je to nejvýhodnější možnost, po všech stránkách ale teď se toho začínám dost děsit ![]()
@Libinkalenka Jsme spokojení moc. Dřív jsme topili uhlím a oproti němu je to mnohem čistší a snadnější. Objednáváme vždycky na jaře když jsou pelety nejlevnější. Tenhle rok jsme je měli od Dřevošrotu, mají sklad kousek od nás ve Slaným, takže dodání bylo do pár dní. Ale rozváží prý i celkem daleko. Řidič říkal, že potom pokračuje až někam k Liberci. Mají je teď za 9 korun za kilo, ale prý budou na jaře mnohem levnější, tak s objednáním ještě čekáme. Brali jsme k peletám i paletu briket na gril, taky super. ![]()
Prosím zkušenosti s kotlem na pelety, vychází cenově levněji nebo alespoň stejně jako uhlí? Vytápím cca 100m² zatepleného domu. Uhlí mě vyjde zhruba na 20000kč. Děkuji za Vaše rady. ![]()