Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše: Více
Vyzadej si vyuctovani energii za minula obdobi. To ti rekne nejvic. A kolik tam bydlelo lidi a zda po celou dobu.
A z toho vyúčtování je pro tebe dulezita spotřeba a ne kolik platili. Elektřina bude asi prevedena na tebe, takze cenu si vyjednas ty.
To hrozně moc záleží na stavu té nemovitosti ( zateplení, okna, atd… ) a kde je umístěna ( roh domu, nad sklepem, na kopci, bez okolní zástavby, atd…. ). Může to být raketa ale ani nemusí. Taky záleží co si kdy pod raketou představí. Výhoda zase je, že si můžeš zatopit kdy chceš. Jako můžeš se vejít do 5000Kč.
@Anonymní píše: Více
Nešla bych do toho ani náhodou, bude to stát majlant.
Máme byt 90m2, jsme 4 a platíme kolem 6000 za elektřinu. Topíme přímotopy, máme je na nízký tarif. Barák je stará bytovka, zateplená. Přímotopy máme s akumulací, takže vydrží i chvíli nahřáté. V tom nízkém tarifu totiž 4 hodiny za den netopí.
@Lucka1111 Já když jsem to počítala na 2 osoby v 54m bytě, vycházelo mi 4500 tisíc za elektřinu celkem. Tak to vypadá, že počítám možná dobře ![]()
@kocourGarfield Zkusím si vyžádat tu spoťrebu za minulý rok a spočítat si to. Když se vejdu do 4500 tisíce za elektřinu, budu spokojená. Když ne, prdím na to.
42m, extrémně neefektivní byt (stará okna, vysoké stropy, nezatepleno), topíme na 19-21, v létě na noc klimatizace. Xxxx/měsíc. Elektřinou i ohříváme vodu.
Edit: 3500
Příspěvek upraven 01.09.24 v 17:44
@smile_xxx píše: Více
Tak jsem se podívala do vyúčtování a máš s tím podezříváním pravdu, jsou to necelé 3 500, né 2
. Roční spotřeba 4 500 kWh.
Za 60 m platím 3000 zálohu, mám olejové radiátory a bojler. Za loňský rok jsem za elektřinu zaplatila necelých 30 tisíc.
Máme podobně velký byt. Vše na elektřinu. Přímotopy. A platíme 3800 měsíčně a vždy máme menší přeplatek.
Přímotopy bývají napojené na nízký tarif - jsou funkční jenom v určitý čas kdy je elektřina levnější.
Jo a spotřebu máme 5,5 MWh v nízkém tarifu a 500 kWh ve vysokém tarifu. Takže cca 6 MWh ročně.
@LiduNe A můžu se zeptat, jestli topíte celý den/noc? Nebo přes den v bytě nejste? Platila jsem 2000,– Kč za topení přímotopy v roce 2012, v 1+1. Topila jsem jen večer. Tak mi připadá zvláštní, že by to v roce 2024, kdy jsou ceny na 300 %, bylo tak málo. Nezáleží taky na firmě, se kterou je smlouva? Moc se v tom nevyznám, ale předpokládala bych topení elektřinou (+ vše na elektřinu) ve 2+1 spíš tak na 5–6 tisíc měsíčně? Díky za koment…
Ahoj maminky, jdu sem s otázkou, na kolik Vás vyjde topení přímotopy? Zítra máme jít na prohlídku bytu v Praze (54m2), kde se topí elektřinou konkŕetně přímotopy takovými většími (na fotce velké a široké jako klasické topení ale je videt, že je to přímotop). Moje otázka zní, kolik se měsíčně za tohle platí? Nemám absolutně zkušenosti a na netu jsem moc rad nenašla, neumím si představit na kolik mohou pak vyjít zálohy. Vodu tu mám v merku, ale na topení elektřinou a přímorožec nejsem zvyklá. Kolik platíte vy a na jak velký byt? Diskuze už zde je, ale z roku 2012, tudíž to nemá smysl vůbec porovnávat. Řeším, zda zítra jít na prohlídku anebo ne, protože pokud to bude extrémní darda, tak do toho nepujdu.