Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj chtěla bych se zeptat, mám ročního syna, který sem tam (někdy to nedělá 3 týdny, někdy to dělá 3× za den po dobu pár sekund) škube hlavičkou ze strany na stranu (že by to byla na něco reakce, jako klasické ne, mi nepříjde)…ani nevím jak, jsem narazila na Tourettův syndrom a docela se vyděsila… kromě tohoto mi zatím nepříjde, že by měl nějaké další příznaky…zatím je to miminko, takže to asi úplně nejde zpozorovat.
Myslíte že je to v roce normální, nebo by bylo dobré zajít za neurologem?
Pokus se to natocit na video a ukazat pediatrovi. Pokud to teda neni takovy pediatr, ktery nic neresi.
@Janča6
Nene mi máme super doktorku.
Ono právě já bych to ráda natočila, ale nestihnu to vždycky.
@Annie999 píše: Více
Chapu. Dcera mivala zvlastni zachvaty nekolikrat denne. Neurolog chtel, at je natocim, ale opravdu jsem to nikdy nestihla. Nemela jsem telefon po ruce.
@Janča6
Ono když jsem nachystaná to natočit tak nic, ale když nemám mobil u sebe, tak to třeba udělá no…
Meli jsme podezreni na pourazovou epilepsii https://www.emimino.cz/…mimi-521133/
Tourettuv syndrom bych řekla, že to spíš nebude, objevuje se obvykle kolem 6-7 roku nebo později před 18.rokem. Pokud to trvá delší dobu, objednala bych se na neurologii.
Touretta bych se nebála, ten se objevuje nejčastěji mezi 5-6 rokem, ani jsem neslyšela, že by někdo takto diagnostikoval miminko. A pokud má člověk samotný tik, nemůže to být tourett, je to jen tiková porucha. Nicméně ten neurolog by asi nebyl od věci.
@Annie999 Tento syndrom se diagnostikuje později, ale může se vyvinout z původně přechodné tikové poruchy.
V roce nejde poznat skoro nic. Až podle dalšího vývoje.
Já tenhle syndrom mám a u mě to začalo až v 1. třídě (mrkání). Prý se ani dřív moc nedá diagnostikovat. Zkusila bych vyčíhnout a natočit to a pro tvůj klid můžete zajít na neurologii. Ale myslím si laicky, že Tourett to nebude ![]()